Skocz do zawartości
  • 0

grot lancy

traker

Pytanie

Napisano

Czy któryś z kolegów może rozpoznac co to za grot. Nadmienię iż został znaleziony wraz z nożyczkami o dziwnym kształcie i glinianym naczyniu. fotki wrzucę za chwilkę

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
@K.O.P. wiem, że do WKZ... tylko, że jako lokalny patriota chciałem wzbogacić zbiory Muzeum Śląskiego. Z tego co się dowiedziałem to śląski WKZ tego nie przyjmie i trzeba się do delegatury łódzkiej udać. Jeśli kolega traker ma znalezisko z łódzkiego i uda mu się skutecznie oddać fanty bez problemu to sam też podskoczę. Chciałem jeszcze oddać w śląskim WKZ, ale a archeologii ważny jest kontekst znaleziska, więc bez sensu tak postępować, dlatego czekam na rozwój sytuacji.
Napisano
Poproszę fotkę tego garnka to ostatecznie będzie wiadomo czy to na 100% przeworska. Jak na razie na 95% tak ale widziałem różne dziwactwa ponieważ tego typu przedmioty miały dość szeroki zakres występowania. Nie widziałem kontekstu w jakim to zalegało na 95% grób ciałopalny.(tzn prawdopodobniewojownik" po śmierci spalony na stosie razem z całym wyposażeniem. Fotki mają kiepską rozdzielczość ale widać że przedmioty są w doskonałym stanie. Powodem tego stanu zachowania jest pewnie patyna ogniowa która zazwyczaj dobrze konserwuje" przedmioty. W tym czasie można zasadniczo wyróżnić 3 rodzaje pochówków ciałopalne w urnach-popielicach szkieletowe i ciałopalne bezpopielicowe. Jeśli chodzi o te ostatnie to spalone- skremowane ciało wsypywano do dołka lub rowków i te najtrudniej rozpoznać i zlokalizować chyba że wyposażenie posiadają np zapinki. Może to być miejsce cmentarzyska i jeśli jest w lesie a pewnie tak skoro pisałeś o okopach to może być nieznane. życzę powodzenia i szybkiego załatwienia sprawy I tak jak ci napisałem weż jak najszybciej komuś to przekaż najlepiej WKZ. Jak koledzy napisali i ja też tak sądzę może być z tego dużo problemów lub chwały. Pewne jest na pewno na dobre to tobie nie wyjdzie jak to sobie zostawisz lub cokolwiek innego zrobisz z wyjątkiem przekazanie WKZ. Od biedy można też innej placówce może być to muzeum bo mają też obowiązek zabezpieczenia zabytku. Najlepiej zanieś do WKZ powiedz że znalazłeś przypadkiem i nie wiedziałeś co to jest i chcesz zgodnie z prawem przekazać w celu zabezpieczenia. Należy ci się podziękowanie dyplom lub jeśli dobrze to pójdzie jakaś gratyfikacja choć z tym raczej kiepsko.
Napisano
http://www.platnerz.com/platnerz-com/scriptorium/tarczaprzeworska/tarczap.html
tutaj jest coś niecoś na temat umba i domniemanego wyglądu tarczy.
Napisano
A kolegi nie straszymy tylko chcemy go uchronić od problemów i zmotywować do działania. Jak smutni panowie zapukają do drzwi to już będzie za pużno na wszelkie tłumaczenia bo to nie jest jakaś drobnica czy byle co tylko rasowe zabytki, w których posiadanie można wejść na wyrażnie określonych warunkach. Ps: Jest tu tyle uczonych a ustawa jasno mówi
USTAWA
z dnia 23 lipca 2003 r.
o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami
Art. 108.
1. Kto niszczy lub uszkadza zabytek, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
2. Jeżeli sprawca czynu określonego w ust. 1 działa nieumyślnie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
3. W razie skazania za przestępstwo określone w ust. 1 sąd orzeka, a w razie skaza-nia za przestępstwo określone w ust. 2 sąd może orzec, nawiązkę na wskazany cel społeczny związany z opieką nad zabytkami w wysokości od trzykrotnego do trzydziestokrotnego minimalnego wynagrodzenia.
Art. 111.
1. Kto bez pozwolenia albo wbrew warunkom pozwolenia poszukuje ukrytych lub porzuconych zabytków, w tym przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elek-tronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
2. W razie popełnienia wykroczenia określonego w ust. 1 można orzec:
1) przepadek narzędzi i przedmiotów, które służyły lub były przeznaczone do popełnienia wykroczenia, chociażby nie stanowiły własności sprawcy;
2) przepadek przedmiotów pochodzących bezpośrednio lub pośrednio z wykro-czenia;
3) obowiązek przywrócenia stanu poprzedniego lub zapłaty równowartości wy-rządzonej szkody.
Jaka ktoś chce poczytać podaje linka do powyższych artykułów
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20031621568
Napisano
Odnalezione przedmiotu wskazują jednoznacznie, że mamy do czynienia z pochówkiem wojownika kultury przeworskiej. Na podstawie umba z tępym kolcem -7a wg Jahna, można pochówek datować na fazę B2 i C1a (czyli ok. 80 - 260 r. n.e.).

Chronologia:
A1(ok. 200 a.C. - 120 a.C.)
A2 (ok. 120 a.C. - 60 a.C.)
A3 (ok. 60 a.C. - pocz. I wieku p.C.)
B1 (ok. pocz. I wieku p.C. - 80 p.C.)
B2 (ok. 80 p.C. - 160)
C1 (ok. 160 - 260 p.C.)
C2 (ok. 260 p.C. - 310 p.C.)
C3 / D (ok. 310 p.C. - 540 p.C.)"

http://fibule.newworldltd.org/

tutaj typologia umb:
http://umba.newworldltd.org/

http://www.muzeum-miedzi.art.pl/eksponat/47-eksponat-miesiaca/565-groby.html

Zapomniałem napisać, że nożyce sprężynowe również są z epoki. Nie mogę się zgodzić z R51, w tej kwestii.

Egzemplarz z Muzeum w Sandomierzu.
http://archeologia-sandomierz.pl/media/pliki/235.jpg

http://www.archeologia-sandomierz.pl/?sekcja=kultura_przeworska

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Rosforek 22:05 23-02-2014
Napisano
Pozwolę sobie jeszcze skomentować niektóre posty.

manierka: Kolego powinieneś to zanieść do muzeum bo jeśli to było w naczyniu to znalazłeś albo skarb albo jak sugerują osoby na forum pochówek z wyposażeniem wojownika z czasów rzymskich najprawdopodobniej :)wartość materialna nie jest aż tak wielka parę złotych warte a pamiętaj że jest to własnością skarbu państwa i konsekwencje mogą być srogie bo wartość archeo wielka i mogą ci postawić zarzuty nielegalnych poszukiwań wykopalisk itp a widziało to już pewnie z parę tysięcy osób zrób jak uważasz i pamiętaj o moich radach pozdr"

Żaden skarb, to typowa forma pochówku kultury przeworskiej.
Przypominam, że zabytki archeologiczne w myśl zasady res extra commercium powinny być wyłączone z obrotu handlowego. Ponadto takie znaleziska powinny być zgłaszane do WKZ-u, a nie do muzeum, jak kolega sugeruje. Prawo jasno i precyzyjnie określa, gdzie takie coś zgłaszasz.

Art. 33. 1. Kto przypadkowo znalazł przedmiot, co do którego istnieje przypuszczenie, iż jest on zabytkiem archeologicznym, jest obowiązany, przy użyciu dostępnych środków, zabezpieczyć ten przedmiot i oznakować miejsce jego znalezienia oraz niezwłocznie zawiadomić o znalezieniu tego przedmiotu właściwego wojewódzkiego konserwatora zabytków, a jeśli nie jest to możliwe, właściwego wójta (burmistrza, prezydenta miasta)".

Do tego dochodzi jeszcze Kodeks Etyki dla Muzeów (ICOM). Swego czasu dużo o tym pisał kolega arturborat na forum Odkrywcy oraz PS. Bez problemu zainteresowani znajdą posty.

manierka: pewnie że może być pochówek tego typu ciałopalny ale też szkielet mógł się rozpuścić"

W tym wypadku ciało zmarłego zostało spalone na stosie, a resztki stosu i prochy zostały wsypane do popielnicy (zazwyczaj zachowują się małe fragmenty kości).

Ogólnie o teorii ozpuszczania się szkieletów":
Macie rację, czasami widać tylko zarys pochówku, bez zachowanych kości. Z tym co piszecie to prawda.

I najważniejsze:
Manierka nie wiem dlaczego nie używasz znaków interpunkcyjnych, ale proszę Cię po raz ostatni o to. Pamiętaj, że na forum obowiązują pewne zasady.

http://odkrywca.pl/uwaga-zanim-dodasz-post-na-forum-przeczytaj-to-,227091.html#227091

http://odkrywca.pl/regulamin-przeczytaj-przed-dodaniem-tematu-,654705.html#654705

Prosiłbym również o niestraszenie kolegi. Mam nadzieję, że znalezisko zostanie zgłoszone do WKZ-u.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Rosforek 22:23 23-02-2014
Napisano
tak jak napisał Rosforek kultura przeworska grób ciałopalny ,kości zostają zawsze tylko w takich miejscach pochówku są wielkości drzazg i bardzo trudno je wyodrębnić ,oczywiście tą miejscówkę bezpowrotnie zniszczyłeś ,ale nic straconego bardzo często są to miejsca pochówków zbiorowych więc jest tam jeszcze wiele do odkrycia ,pomagaliśmy w odkrywaniu takiego cmentarzyska razem z archeo i wyszło naście grobów ,a właśnie jako pierwsze wyszlo umbo i to poszukiwaczowi który zaraz sprawe zgłosił ,co ważne nie spotkały go żadne konsekwencje karne ,nie dajcie sie zastraszyć ten dialog jest coraz lepszy (choć zbyt powoli)
Napisano
klasyczny pochówek kultury przeworskiej, grot, czasem skręcony, połamany miecz, umbo tarczy, popielnica i nożyce.
Zgłosić do muzeum !

Od moderatora:
Nie musisz krzyczeć. Zobacz moje posty (nie do muzeum, a do WKZ-u).

Na forum zabrania się:
Nadużywania wielkich liter, które według netykiety oznaczają krzyk."

http://odkrywca.pl/uwaga-zanim-dodasz-post-na-forum-przeczytaj-to-,227091.html#227091

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Rosforek 09:38 24-02-2014
Napisano
Cytat:Przypominam, że zabytki archeologiczne w myśl zasady res extra commercium powinny być wyłączone z obrotu handlowego. Co to za neologizm prawny? czyżbyś czuł się kodyfikatorem prawnym.
Napisano
Kolego powinieneś to zanieść do muzeum bo jeśli to było w naczyniu to znalazłeś albo skarb albo jak sugerują osoby na forum pochówek z wyposażeniem wojownika z czasów rzymskich najprawdopodobniej :)wartość materialna nie jest aż tak wielka parę złotych warte a pamiętaj że jest to własnością skarbu państwa i konsekwencje mogą być srogie bo wartość archeo wielka i mogą ci postawić zarzuty nielegalnych poszukiwań wykopalisk itp a widziało to już pewnie z parę tysięcy osób zrób jak uważasz i pamiętaj o moich radach pozdr
Napisano
@traker
Możesz napisać, z terenu jakiego województwa to znalezisko? i czy finalnie udało Ci się je przekazać w odpowiednie ręce? Pytam ponieważ mam w domu bardzo podobny zestaw, ale niestety ze względu na biurokrację nie udało mi się go oddać do muzeum (przyznałem się głupi, że to parę kilometrów za granicą województwa znalezione) i żeby to zrobić a legalu" musiałbym jechać z Katowic do Piotrkowa (znalezione już w łódzkim)
Napisano
widziałem groby gdzie tylko cień" został wkop po pochówku zależy od ziemi z tych neolitycznych przeważnie jeśli coś to czasami zęby zostają rzymskie czasami super zachowane a czasami tylko dołek nie ma reguły może pozostac tylko wkop który dla laika jest niewidoczny mogły tam znajdować sie inne drobiazgi z kości i ceramiki czy szkła które zostały pominięte lub wywalone z ziemia i straciły kontekst jeśli były przepalone to tym bardziej w tych czasach często niszczono rzeczy wkładane do grobu np: kultura przeworska klasyczny przykład pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie