Skocz do zawartości
  • 0

Duża skrzynia z listem nadawczym

maadin

Pytanie

Napisano
Witam, trafiła mi się taka duża skrzynia. Może ktoś ma jakiś pomysł, do czego mogła służyć? Z boku ma list nadawczy, możliwe,że podróżna, ale wymiarowo trochę za duża się wydaje. Długość 160cm, wysokość 40cm, głębokość 50cm. Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
maadin zrób zdjęcie/podaj opis mocowania tyczki. (jakby jej nie można było młotkiem z gwoździem stuknąć później odbić taki problem robicie jakby była przyspawana)Wg mnie lepiej jak jest poprzeczka, bo nie wyleci przez wieko. Jutro skoczę do kumpla który ma zakład pogrzebowy w rodzinie od lat 70. Podpytam. Może trafię na jakiś trop
Napisano
Ale trzeba dodac na wlozenie metalowej trumny do srodka, czyli musialby miec ze 150cm wzrostu nasz nieboszczyk.

Tego typu przesylka powinna byc plombowana, czy sa slady po plombach?

Co do wielkosci kufrow podroznych, mam kolo mnie kilka sztuk, najdluzszy ma nieco ponad 120cm, czyli zdecydowanie krotsze.

Z boku jest Ma 4/5 - rozszyfrowal ktos?
Na 2 kufrach jakie mam jest np 15 of 20 - numer kufra i ile razem.
Napisano
Jutro dam znać jak wygląda mocowanie tyczki.

Co do nietypowej długości, mam przedwojenny kufer podróżny, co prawda stojący, ale ma ponad 1,5m, więc zdarzały się dłuższe niż 120cm.

Zamykanie na 2 kłódki.

Maćku, co sugerujesz, pisząc, że skoro jest albańskie pod warunkiem" to musi to być trumna? Pod warunkiem czego?

Zapomniałem dodać, że skrzynia jest w stanie bardzo dobrym, jej stan nie wskazuje, że przebyła jakąkolwiek drogę.
Napisano
A jak wg umów odbywał się międzynarodowy transport zwłok, nie przypadkiem w cynkowych trumnach. Jeśli herr Gottlieb zmarł w Rumunii, to może w takiej skrzyni wysyłano jego ruchomy majątek?
Napisano
Popieram koncepcję kolegi Parusa - zwłok raczej by w tym nie przewożono, a nawet jakby to się zdarzyło, to raczej skrzyni nikt by nie przechowywał. Wygląda to na skrzynię do przewożenia majątku ruchomego, zaś skrót Ma 4/5" moim zdaniem oznacza numer kufra łamane przez ilość wszystkich przesyłanych pakunków.
Czym zajmował się ów Gottlieb Schlapps?
Napisano
Jeśli poprzeczka odcisnęła" się, to wskazuje, że skrzynia była obciążona od góry. Wątpię aby ktoś zwłoki na dole stosu składował , choć mogło to zdarzać się w trakcie późniejszego użytkowania.
Napisano
Witam, trafiła mi się taka duża skrzynia. Może ktoś ma jakiś pomysł, do czego mogła służyć? Z boku ma list nadawczy, możliwe,że podróżna, ale wymiarowo trochę za duża się wydaje. Długość 160cm, wysokość 40cm, głębokość 50cm. Pozdrawiam
Napisano
Ok, czyli można przypuszczać, że właściciel skrzyni zginął podczas II wojny światowej. Nadal nie mam jednak sprecyzowanego przeznaczenia skrzyni. Na podręczny bagaż nie wygląda :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie