maadin Napisano 18 Styczeń 2014 Autor Napisano 18 Styczeń 2014 Witam, trafiła mi się taka duża skrzynia. Może ktoś ma jakiś pomysł, do czego mogła służyć? Z boku ma list nadawczy, możliwe,że podróżna, ale wymiarowo trochę za duża się wydaje. Długość 160cm, wysokość 40cm, głębokość 50cm. Pozdrawiam
steell Napisano 18 Styczeń 2014 Napisano 18 Styczeń 2014 http://www.denkmalprojekt.org/Gedenkbuecher/parapara_wk1u2_bessarab.htm
maciekszprotawa Napisano 20 Styczeń 2014 Napisano 20 Styczeń 2014 Kolega z którym pracuję ma 157cm wzrostu. Podaj namiar to podeślę Ci fotkę jak się nudzimy ciężko pracując=] Więc to żaden argument jak ta tyczka.
maciekszprotawa Napisano 20 Styczeń 2014 Napisano 20 Styczeń 2014 maadin zrób zdjęcie/podaj opis mocowania tyczki. (jakby jej nie można było młotkiem z gwoździem stuknąć później odbić taki problem robicie jakby była przyspawana)Wg mnie lepiej jak jest poprzeczka, bo nie wyleci przez wieko. Jutro skoczę do kumpla który ma zakład pogrzebowy w rodzinie od lat 70. Podpytam. Może trafię na jakiś trop
mietek Napisano 20 Styczeń 2014 Napisano 20 Styczeń 2014 Ale trzeba dodac na wlozenie metalowej trumny do srodka, czyli musialby miec ze 150cm wzrostu nasz nieboszczyk.Tego typu przesylka powinna byc plombowana, czy sa slady po plombach?Co do wielkosci kufrow podroznych, mam kolo mnie kilka sztuk, najdluzszy ma nieco ponad 120cm, czyli zdecydowanie krotsze.Z boku jest Ma 4/5 - rozszyfrowal ktos?Na 2 kufrach jakie mam jest np 15 of 20 - numer kufra i ile razem.
maciekszprotawa Napisano 20 Styczeń 2014 Napisano 20 Styczeń 2014 Metalowy wkład? Podaj przykład z okresu międzywojennego trumny z metalowym wkładem.
butchcassiddy Napisano 20 Styczeń 2014 Napisano 20 Styczeń 2014 Tak na zdrowy rozum to do transportu umarlaków nie używano by skrzyni z taką poprzeczką. Niepraktyczne przy załadunku/rozładunku;-)
maciekszprotawa Napisano 20 Styczeń 2014 Napisano 20 Styczeń 2014 Hehe plomby? A może choinka zapachowa? Kłódka kochany kłódka.
maadin Napisano 20 Styczeń 2014 Autor Napisano 20 Styczeń 2014 Jutro dam znać jak wygląda mocowanie tyczki. Co do nietypowej długości, mam przedwojenny kufer podróżny, co prawda stojący, ale ma ponad 1,5m, więc zdarzały się dłuższe niż 120cm. Zamykanie na 2 kłódki. Maćku, co sugerujesz, pisząc, że skoro jest albańskie pod warunkiem" to musi to być trumna? Pod warunkiem czego?Zapomniałem dodać, że skrzynia jest w stanie bardzo dobrym, jej stan nie wskazuje, że przebyła jakąkolwiek drogę.
maciekszprotawa Napisano 20 Styczeń 2014 Napisano 20 Styczeń 2014 Sugeruję, że POD WARUNKIEM" (Dostarczenia)-> NUMER" (Data) 25/03/5 czyli rok 1925/marzec/5przesyłka miała priorytet i powinna być dostarczona przed datą na deskach.
maciekszprotawa Napisano 20 Styczeń 2014 Napisano 20 Styczeń 2014 Zastanawiam się czy to określenie nie oznacza PRIORYTET". Ale nie znam nikogo w tamtych rejonach.
maciekszprotawa Napisano 21 Styczeń 2014 Napisano 21 Styczeń 2014 Jedynie co stwierdziliśmy jeszcze, że poprzeczka odbiła się na pokrywie.
parus Napisano 21 Styczeń 2014 Napisano 21 Styczeń 2014 A jak wg umów odbywał się międzynarodowy transport zwłok, nie przypadkiem w cynkowych trumnach. Jeśli herr Gottlieb zmarł w Rumunii, to może w takiej skrzyni wysyłano jego ruchomy majątek?
Brat Pit Napisano 21 Styczeń 2014 Napisano 21 Styczeń 2014 Popieram koncepcję kolegi Parusa - zwłok raczej by w tym nie przewożono, a nawet jakby to się zdarzyło, to raczej skrzyni nikt by nie przechowywał. Wygląda to na skrzynię do przewożenia majątku ruchomego, zaś skrót Ma 4/5" moim zdaniem oznacza numer kufra łamane przez ilość wszystkich przesyłanych pakunków.Czym zajmował się ów Gottlieb Schlapps?
parus Napisano 22 Styczeń 2014 Napisano 22 Styczeń 2014 Jeśli poprzeczka odcisnęła" się, to wskazuje, że skrzynia była obciążona od góry. Wątpię aby ktoś zwłoki na dole stosu składował , choć mogło to zdarzać się w trakcie późniejszego użytkowania.
maadin Napisano 18 Styczeń 2014 Autor Napisano 18 Styczeń 2014 Witam, trafiła mi się taka duża skrzynia. Może ktoś ma jakiś pomysł, do czego mogła służyć? Z boku ma list nadawczy, możliwe,że podróżna, ale wymiarowo trochę za duża się wydaje. Długość 160cm, wysokość 40cm, głębokość 50cm. Pozdrawiam
maadin Napisano 18 Styczeń 2014 Autor Napisano 18 Styczeń 2014 Ok, czyli można przypuszczać, że właściciel skrzyni zginął podczas II wojny światowej. Nadal nie mam jednak sprecyzowanego przeznaczenia skrzyni. Na podręczny bagaż nie wygląda :)
Napoleon North Napisano 18 Styczeń 2014 Napisano 18 Styczeń 2014 Tu drzewo rodowehttp://records.ancestry.com/Gottlieb_Schlaps_records.ashx?pid=89446241
maadin Napisano 20 Styczeń 2014 Autor Napisano 20 Styczeń 2014 Przez chwilę też o tym pomyślałem, ale raczej odpada. List nadawczy z lat 20 na miasto w Wielkopolsce.
Pytanie
maadin
34 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.