Skocz do zawartości
  • 0

bębenek dwukalibrowy

Mgr75

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ha,ha,masz racje nie policzyłem komór.Natomiast co do dywagacji na temat rozwierconych komór to wyraźnie napisałem i jest to znane /czytałem o tym w pamiętnikach/,że Sowieci którzy mieli na uzbrojeniu Naganty ,często mieli tylko 7 nabojów w bębenku.Z amunicji do TT można strzelać jest kiepskie uszczelnienie i gazy częściowo lecą bokiem.Będąc kiedyś w Niemczech oglądałem taki egzemplarz i ciekawe,że był jeszcze carskiej produkcji: Tuła Fabryka imienia Piotra Wielkiego,wzór podoficerski,za każdym strzałem trzeba było odciągać kurek.Strzelałem z niego z oryginalnej amunicji jak i z 7,62 do TT.
Napisano
No, nie przyjrzałem się , ale uważam że przekalibrowanie broni do kalibru amunicji bardziej dostępnej w danym momencie na dłuższą metę jest pozbawione sensu z uwagi na inne właściwości balistyczne dostępnej amunicji oraz osłabienie konstrukcji broni, wyłączając koszulkowanie luf armat polowych wz.02/26.
Napisano
Brytyjczycy przerabiali (dostosowanie do amunicji 9mm i .45) swoje rewolwery (nieregulaminowo). Francuzi przerabiali stare 11mm na .45 ze zrzutow.
W MWP w W-wie byl przerobiony kapiszonowiec (Colt Root) na centralny zaplon (ponoc partyzantka, teraz chyba dostal kopie bebna).

Przerobki bywaly, tylko czy mamy tutaj z taka do czynienia?
Nie widac na fotce zebow do obrotu bebna, czyli raczej to fotka od strony pocisku.
Napisano

Panowie, a może jest to środek skorodowanego gniazda przyczepy, kiedyś coś podobnego wygrzebałem i pierwsze skojarzenie było takie że to bębenek.

Napisano
Panowie, a może jest to środek skorodowanego gniazda przyczepy"
To co piszesz, to było robione na 99% przeważnie z materiału który zapewniał izolację pomiędzy stykami (ebonit itp.), mietal to mógł powodować jedynie megazwarcie.
Napisano
Widziałem kiedyś rosyjskiego Naganta,który miał rozwierconą co drugą komorę do amunicji od pistoletu TT.W czasie wojny było mało oryginalnej amunicji do Naganta i robiono takie przeróbki.
Napisano

Sorry,już się poprawiam,swoja drogą gniazdo przyczepy:)dobre:)
wymiary- dł. 25mm wys/szer 30mm , jeden z kalibrów 9mm drugi mniejszy ? nie mam suwmiarki

Napisano
Teoretycznie lufę też można rozwiercić tracąc pola i bruzdy, zyskiem jest prze kalibrowanie broni. Natomiast bębenek nie moze mieć rozwierconych wszystkich komór bo za bardzo by go to osłabiło, w końcu to on stanowi komorę dla pocisku. Prymitywne ale skuteczne, uzyskujemy 3 strzałowy rewolwer.
Napisano
Kaliber ten sam, ale długość całkowita naboju do TT to 35 mm, do Nagana 39 mm; dodać specyficzną konstrukcję naboju oraz rewolweru to stawia pod znakiem zapytania celowość takiego zabiegu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie