Napoleon North Napisano 29 Sierpień 2013 Autor Napisano 29 Sierpień 2013 Jaki to wzór szabli ? Dodam ,że to KOP.
Blitzkrieg Napisano 30 Sierpień 2013 Napisano 30 Sierpień 2013 Panowie przecież to szabla wz.21! Ludwikówka miała krótki kapturek.
Napoleon North Napisano 29 Sierpień 2013 Autor Napisano 29 Sierpień 2013 Jaki to wzór szabli ? Dodam ,że to KOP.
viator01 Napisano 29 Sierpień 2013 Napisano 29 Sierpień 2013 A czy mógłbyś zrobić lepszy skan samej szabli, bo niewiele widać. Może być to wz. 21, ale nie mam pewności
Napoleon North Napisano 29 Sierpień 2013 Autor Napisano 29 Sierpień 2013 Niesatety nie posiadam skanera ...to fotki z fotki
viator01 Napisano 29 Sierpień 2013 Napisano 29 Sierpień 2013 Za wiele nie widać, ale na pewno nie jest to szabla pruska, które KOP też używał. Aż do wojny popularna była polska szabla wz. 21
viator01 Napisano 29 Sierpień 2013 Napisano 29 Sierpień 2013 Ale tak przy okazji, skąd wiadomo, że to KOP? Do tej pory nie patrzyłem na górę fotki i mundur wojaka, ale chyba coś tu nie pasuje :)
por.pil.020 Napisano 30 Sierpień 2013 Napisano 30 Sierpień 2013 To na 100% jest polska szabla wz.21 ;]
Napoleon North Napisano 29 Sierpień 2013 Autor Napisano 29 Sierpień 2013 Sam nie wiem . Ale dostałem od cioci jeszcze czttery zdjęcia i na niektórych jest mój pradziadek .Walczył pod Mokrą (od strony taty) a drugi był w wehrmachcie (od strony mamy- nie mam niestety zdjęć ). Ten na zdjęciu to jakiś kuzyn mojej prababci B.Kopeć .
viator01 Napisano 30 Sierpień 2013 Napisano 30 Sierpień 2013 Ja też właśnie dlatego tak obstawiałem, ale zakończenie jelca wydawało mi się proste i kabłąk bardziej do wz. 34 podobny, dlatego założyłem, że to jakiś odblask światła. Prawdę mówiąc zastanawiałem się też nad tym, czy to nie jest jakaś produkcja na zamówienie niezupełnie zgodna z wzorem wojskowym, bo takie też bywały.Co do reszty fotek, to zgodzę się, że na pierwszym i ostatnim jest KOP. Jeździec na trzecim to jakaś fantazja autora fotki. Zastanawiam się jak ma przytroczona szablę :)
viator01 Napisano 29 Sierpień 2013 Napisano 29 Sierpień 2013 Obejrzałem fotkę na lepszym monitorze i wydaje mi się, że to może być szabla wz. 34 (bo jelec wydaje się prosty), świadczyć może o tym kształt kabłąka. Niestety widać tak mało, że nie da się tego chyba ocenić. Zastanawiają mnie tylko te dwie ryfki z koluchami (częściej była jedna). A co do KOP, to nie pasuje mi fotografia żołnierza bez charakterystycznej czapki wzoru angielskiego.
viator01 Napisano 30 Sierpień 2013 Napisano 30 Sierpień 2013 Napoleonco do różnego umundurowania, to może jest wyjaśnienie tego. KOP w przypadku kawalerii otrzymywał już wyszkolonych ułanów z pułków kawalerii, które miały wyznaczone zadania w zakresie szkolenia. Wyglądało to tak, że taki żołnierz trafiał na rok do pułku kawalerii, a po zakończeniu szkolenia kolejny rok służby odbywał w szwadronie KOP. Nie wiem jak wyglądała sprawa mundurów przez ten pierwszy rok, ale możliwe, że wtedy używane były właśnie rogatywki. Reszta munduru w zasadzie nie różniła się od tego używanego przez regularną armię. Stosowane były tylko patki w innym kolorze.A co do szabli, to i tak dwa kolucha występowały w wersjach oficerskich (i to nie wszystkich) i były przydatne do noszenia szabli na rapciach (szeregowi żołnierze zawsze używali żabki).
Korabkow Napisano 29 Sierpień 2013 Napisano 29 Sierpień 2013 W żadnym przypadku nie jest to KOP,rogatywka a nie czapka okrągła,odznaka też nie KOP-u,jakaś okrągła KOP-u była owalna.Zdjęcie robione u fotografa,szabla rekwizyt,nie ma rapci połączonych z pasem,karabińczyk wisi na koluszkach ryfek,żołnierz szeregowiec a szabla ma temblak oficerski metalowy wz.36 .Co do szabli,pochwa ma dwie ryfki a rękojeść rzeczywiście wygląda na wz.34 ,może to być odmiana oficerska,można je było kupić w Hucie Ludwików /mam kopię folderu reklamowego/.Wynika z tego,że fotograf skompletował sobie rekwizyt do zdjęć żołnierzy,często tak było.
sigis3 Napisano 29 Sierpień 2013 Napisano 29 Sierpień 2013 fotograf skompletował sobie rekwizyt do zdjęć żołnierzy,często tak było"Potwierdzam, z moich obserwacji, posiadanych zdjęć, itp. wynika, że szable bywały na wyposażeniu zakładów fotograficznych. Ułani to była elita, każdy chciał się trochę upozować, więc do zdjęć z zakładów ciężko mieć zaufanie i wysnuwać jakieś wnioski, także poza szablą czasem inne elementy mogą być aranżowane (także pożyczone, itd.).
aplyger Napisano 30 Sierpień 2013 Napisano 30 Sierpień 2013 Ułani to była elita". Trudno się zgodzić z tym twierdzeniem, gdyż było raczej odwrotnie- w okresie II RP do kawalerii brano przeważnie chłopskich synów.
viator01 Napisano 30 Sierpień 2013 Napisano 30 Sierpień 2013 Tu nie było mowy o pochodzeniu ułanów, ale o miejscu wśród innych broni. Ułani swoim zachowaniem i postawą rzeczywiście wypracowali sobie mocną pozycję. Była to trudna służba i najlepiej nadawali się do niej ludzie obeznani z końmi. W innych rodzajach broni wcale nie było więcej osób z lepszym" pochodzeniem. A wracając do tematu, to uzasadnione wydaje się, że fotograf miał szablę wz. 34 w tzw. wersji oficerskiej, bo te były łatwiejsze do zdobycia. To może być rekwizyt, a nie broń żołnierza z fotografii. I nie jest on żołnierzem KOP. Trzeba byłoby dopytać o szczegóły, albo poszukać dokumentów w rodzinie.
Pytanie
Napoleon North
Jaki to wzór szabli ? Dodam ,że to KOP.
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.