Skocz do zawartości

Allegro - weryfikacja oryginalności vol. 11

huk 100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bicia s dobre, mało tego są one często spotykane, a już napewno częściej niż regulaminowe "
ano dlatego bo od 30 lat są regularnie podrabiane i nie ma już jakiejkolwiek pewności co do ich oryginalności ,w przypadku zakupu tych bagnetów to w tej chwili już w większości to kopie ,co do twojego konkretnie sie nie wypowiem bo może znajda wtedy masz więcej pewności ale ten omawiany to ma dobity wzor do podniesienia wartości i tyle
  • Odpowiedzi 367
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ale Twoje bicia wyglądają na zrobione dawniej niż te, które zamieścił Junkers - one odwzorowują wyraźnie to co jest na powierzchni. Twój bagnet ma je zatarte i odznaczające się od powierzchni rękojeści.
Nie twierdzimy, że takie bicia nie mogły występować, ważniejsze jest zestawienie tych wszystkich rzeczy. Ja zdecydowanie częściej spotykałem te, które były WZDŁUŻ rękojeści.
Napisano
Widzę, że Torba myśli podobnie o tym, że już od wielu lat są one podrabiane. Ważne jest chyba jeszcze to, że jak ktoś ma takiego oznaczonego regulaminowo, to go trzyma a nie sprzedaje (właśnie ze względu na większą pewność, że to oryginalne bicia i większą rzadkość).
Ja nie twierdzę, że bagnet nie jest oryginalny. Ważne jest tylko to, by nie poddać się przy licytowaniu emocjom i nie wydać za wiele, bo może nie był Polski.
Napisano
No i nadal nie wiem co budzi wasze wątpliwości :) samo gadanie lipa bo lipa jest bezsensowne. Zwróćcie uwagę że kształt liter i cyfr jest niemal identyczny (mój bagnet jest na 100% oryginalny, znam jego historię chociaż nie jest wykopem). Widziałem wilokrotnie lebele z takim właśnie oznaczeniem czyli Wz.86/93" (gdzie 86/93" jest w postaci ułamka tak jak na zdjeciach), więc takie ułożenie cyfr nie budzi żadnej mojej wątpliwości, podobnież ich kształt i wielkość - również są OK. Nie ma zatem żadnych podstaw aby twierdzic że to lipa.
Torba czy masz może jakieś zdjęcia takich lipnych egzemplarzy na poparcie sojej teorii? A co chciałeś wyrazić pisząc:
bg.fs. 86/93
Fc. wz. 86/93
Fc.Wz. 86/93
BG.wz. 86/93
bg.fs wz 86-93 ??
Napisano
Viator01 ja rozumiem o co Ci chodzi, ale zobacz, cała ta rękojesć bagnetu od junkersa wyglada jakby była czyszczona chemicznie. Kwas (czy co to tam zostało uzyte) wytrawił wszelie tlenki, także te które zalegały wewnatrz liter i dlatego są one czyste" i wygladają jak nowe, dodatkowo metal uzyskał te szpetne przebarwienia. Łuski po agresywnym czyszczeniu wyglądają tak samo :(
Napisano
Moje wątpliwości budzi przede wszystkim to, że Twój bagnet wygląda na używany, a junkersa ma bicia jak sprzed tygodnia. Ja uważam, że jak nie zna się pochodzenia bagnetu, to nie ma sensu traktować go jako oryginał co do bicia polskiego. Ale to nie oznacza, że sam bagnet jest nieoryginalny. Jak sam piszesz ewentualnym wytłumaczeniem naszych wątpliwości może być intensywne trawienie (to też wg mnie obniża jego wartość), ale wówczas układ tych plam na biciach nie odzwierciedla przeważnie dokładnie tego samego wzoru, co powierzchnia, dlatego mam podejrzenie, że powierzchnia rękojeści najpierw miała takie kolorki, które potem zostały wtłoczone" przy nabijaniu wzoru.
Napisano
Skolcio - bluza M42 teoretycznie W-SS, z prawidłowymi detalami (tj. 5 guzików, zamiast 6 jak w WH, dwie dziurki na haki zamiast 3, obszyte maszynowo dziurki na guziki etc.).
I niby fajnie, a jednak jest parę ale:
1. Niepokoi mnie kolor i faktura podszewki (za jasna, za gładka, ale może to kwestia lampy, zresztą w produkcji były różne odcienie i to jeszcze ujdzie),
2. Adler z rękawa ewidentnie doszyty współcześnie (kurtka zeszmacona, ale obszycia wyglądają świeżo),
3. Najważniejsze - sygnatury. Rzucają się w oczy, wyglądają jakby bite po chamsku i wycięte z kartofla. Sprzedający unika pokazania zbliżeń sygnatur, a szkoda, bo oryginalne bicie to jak wisienka na torcie. Może więc nie są oryginalne???

Na koniec – cena. 5 tyś. to chyba nawet nie połowa ceny oryginalnej kurtki „elektryków” z pełnymi obszyciami. No i wiele daje do myślenia opcja „kup teraz”. Sprzedający pewnie zna się na wartości oryginałów i nie chciał sprawdzić za ile ją wylicytują?
Napisano
Hej co sądzicie o takiej dragonce? Dobrze rozumiem, że jest to carski wyrób eksportowy dla Persji?

http://allegro.pl/szabla-dragonka-1904-i3285370486.html
Napisano
ostrzegam !
maksiusta ta klamra WH o którą pytałeś wyżej to lipa i ta SS co pokazuje niżej to też lipa to ten sam gość gość i ma jeszcze inne konta na allegro nabrał już paru ludzi o mały włos ja bym się nie nadział robi dobre fotki i nieźle postarza kopie wie co zakryć i pod jakim kontem zrobić tylko czasami daje zły kolor do .......... ale nie będę podpowiadał :)

http://allegro.pl/klamra-niemiecka-ss-mosiezna-oryginal-i3320929010.html
Napisano
janiszelk to jak wiedziałeś to czemu nie odpisałeś na zapytania maksiusta o tą klamrę WH :) wszyscy wszytko wiedzą a milczą nie mam nic przeciwko sprzedaży kopi pod warunkiem że nie pisze oryginał"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie