ktos451 Napisano 16 Marzec 2013 Autor Napisano 16 Marzec 2013 Witam czytał ktoś tę książkę? Jak wrażenia, warto?http://www.empik.com/soldat-od-leningradu-do-berlina-frontowa-prawda-w-opowiesci-szeregowego-zolnierza-armii-czerwonej-nikulin-nikolaj,p1064494811,ksiazka-p
dimmu66 Napisano 18 Marzec 2013 Napisano 18 Marzec 2013 Właśnie kupiłem. Nie czytałem , ale tylko przekartkowałem. Zapowiada się nieźle
ktos451 Napisano 18 Marzec 2013 Autor Napisano 18 Marzec 2013 Kartkowałem w empiku i też mi się spodobało, ale myślałem, że ktoś już przeczytał całą
Gizeh Napisano 25 Marzec 2013 Napisano 25 Marzec 2013 Książka przygotowana przez Ośrodek Karta we współpracy z Domem Wydawniczym PWN." Brzmi ciekawie, może nie będzie w treści bajkopisarstwa.
Tomasz70 Napisano 27 Marzec 2013 Napisano 27 Marzec 2013 Jeszcze nie skończyłem czytać, ale juz wiem, ze warto było kupić.Jak podaje sam autor - napisał te wspomnienia dla siebie, w 1975 r., nie miał zamiaru ich wydać. Chiał tylko wyrzucić z siebie to co przeżył i widział, a dodatkowej motywacji dodawały mu oficjalne prawdy" ogłaszane w ówczesnych mediach m.in. przez jego byłego dowódcę dywizji - gen. Iwana Fieduninskiego.Dla znających doskonale realia frontu wschodniego i Armii Czerwonej, nie będzie tam w zasadzie nic zaskakującego. Ale samo to, że książka jest tak szczera i nie napisana na fali otwarcia, po upadku ZSRR, predysponuje ja do dzieł pionierskich w tym temacie. W ZSRR nie przeszłaby absolutnie cenzury.
Tomasz70 Napisano 5 Kwiecień 2013 Napisano 5 Kwiecień 2013 Przeczytane. Absolutnie kanon doskonałej literatury wspomnieniowej, tak jak Guy Sajer apomniany żołnierz" i William Manchester Pożegnanie z ciemnością /Dziennik z wojny na pacyfiku". Polecam z czystym sumieniem. Ale to nie jest książka, dla tych którym wydaje się, że wojenka to fajna sprawa i super byłoby pobiegać po polach i lasach z karabinem.Jak pisał Vonnegut w Rzeźni nr 5" (cytuję z pamięci) I wtedy zrozumiałem - ona była zła na wojnę" A chodziło o to, ze Vonnegut napisze książke o wojnie, Hollywood ją zekranizuje, a rolę główną zagra John Wayne. I bedzie taki męski, i pokaże że wojna to męska przygoda itd. A to g...o prawda, bo na wojnie walczą dzieci i nie wyglada to tak, jak na filmach.Nikulin też był dzieckiem, jak poszedł na front. Bo co mozna powiedzieć o kilkunastoletnim szczeniaku, wychudzonym z głodu, dystrofiku oderwanym od matki? Krucjata dziecięca...
Hebda Napisano 18 Kwiecień 2013 Napisano 18 Kwiecień 2013 Ukończona.Popieram przedmówców Świetna książka.Lektura obowiązkowa.
Midas Napisano 24 Czerwiec 2013 Napisano 24 Czerwiec 2013 Panowie nie zastanawiajcie się ani chwili czy kupić czy nie. Kunszt dla każdego pochłoniętego wojennym klimatem. Czasami jedna strona potrafi zawierać trzy niesamowite historie jeden z moich najlepszych zakupów. Pozdrawiam MidasPs. W życiu piękne są tylko chwile" czytanie tej książki jest jedną z nich.
hubertok Napisano 25 Czerwiec 2013 Napisano 25 Czerwiec 2013 Polecam także książkę Bierezowskiego - Przez wojenną zawieruchę - także dobrze napisana - opis rzeźni pod Rżewem i ewanżu" na Niemcach w Prusach Wschodnich.
WST 1939 Napisano 28 Czerwiec 2013 Napisano 28 Czerwiec 2013 Miałem już kupić Pilot Sztukasa" ale przekonaliście mnie i kupiłem Sołdat" :) Nie długo rozpoczynam :)
Hebda Napisano 28 Czerwiec 2013 Napisano 28 Czerwiec 2013 Pilot sztukasa nie polecam.Tłumaczenie okropne,jakby tłumaczyła osoba z uposledzeniem.Szkoda kasy,okładka tylko ładna..http://odkrywca.pl/h-u-rudel-pilot-sztukasa,716612.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.