marcin12345 Posted March 11, 2013 Author Share Posted March 11, 2013 Na zdjeciu pokazano pole inscenizacyjne. W miejscu gdzie jest skala mapy dziś jest duży parking. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin12345 Posted March 27, 2013 Author Share Posted March 27, 2013 Przypomnienie i plakat już z logotypami grup. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bandi1973 Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 ze względu na panującą zimę podobno jakieś zmiany w programie zaszły ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin12345 Posted April 1, 2013 Author Share Posted April 1, 2013 Zmiany są niewielkie:- Jeśli będzie leżał na polu rekonstrukcyjnym śnieg = brak obrony Westerplatt, a wtedy wchodzi plan B" - walka oddziału majora Hubala.- Jeśli będzie wszystko ok. to wtedy będzie i Westerplatte i Hubal.Cóż...pogoda nie wybiera:(Ps. Może ktoś przekupić szmana od pogody by było ładnie w tym dniu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nirven Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Z szamanem to już próbowaliśmy przed Rękawką ale bez efektu - teraz wszyscy siedzą i suszą buty, ale trzymam kciuki że u Was będzie cieplej! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArturSz Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 W górach działa czasami odczynianie złej pogody poprzez odśpiewanie idzie dysc, idzie sikawica...".Ale warunek jest taki, ze muszą głośno śpiewać wszystkie chłopy i muszą wierzyć... Link to comment Share on other sites More sharing options...
boloBres Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 Mam pytanie-jezeli pogoda zostanie tak jak jest to jaki szpej strony niemieckiej obowiązuje?Parki i spodnie zimowe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slajmi130 Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Jeżeli już to wchodzą w rachubę tylko płaszcze M36 od biedy M40.A tak to mundury sukienne M36 ze sweterkami pod spodem Link to comment Share on other sites More sharing options...
GzesioB Posted April 5, 2013 Share Posted April 5, 2013 Wpiszcie też wymagania mundurowe i szpej dla strony polskiej.Co bo śniegu - zaproście Chytrą Babę i powiedzcie że śnieg jest za darmo albo niech Baba Jaga z Łysej Góry odczyni uroki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin12345 Posted April 6, 2013 Author Share Posted April 6, 2013 Wymagania mundurowe - miękkie nakrycie głowy - rogatywka lub furażerka. Reszta sprzętu jak na wojnę obronną 1939 roku. Oczywiście część osób moze nie mieć np. łopatki czy torby na maskę/puszki itp.Ps. Z Chytrą Babą...dobre ;) Moze załatwimy :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin12345 Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 Podrzucam linki do pierwszych relacji zdjęciowych jak i filmowych:http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130407/POWIAT0104/130408951ihttp://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/gallery?Site=ED&Date=20130407&Category=GALERIA11&ArtNo=407009979&Ref=PHCo powiecie na temat podpiwniczenia wartowni z Westerplatte roboty Andrzeja Rudzińskiego(SRH 4PPLeg. Kielce)?http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/section?category=WIDEO&id=LOffe8s9M1M Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bandi1973 Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Byłem, widziałem i prywatnie uważam, że to zdecydowanie najlepsza diorama z prezentowanych dizisiaj. Werdykt dzisiejszego konkursu kwalifikujący ją dopiero na 3 miejscu tylko potwierdził fakt, że ludzie, którzy przyznawali nagrody nie mieli pojęcia co tak naprawdę oceniają. Mimo to dziękuję organizatorom i wszystkim rekonstruktorom z którymi dzisiaj miałem okazję rozmawiać za miło spędzoną niedzielę.PS. zabawna sytuacja, któryś z rekonstruktorów dał w dobrej wierze mojemu dziecku wystrzelone łuski, młody podszedł do mnie pokazując mi je na dłoni i pyta: ato ten Pan chciał mnie obrazić ?" i weź teraz wytłumacz zaistniałą sytuację dziecku, które ma pół domu zastawione bronią i to nie replikami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin12345 Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 Jeszcze ciepłe:http://kielce.gazeta.pl/kielce/56,35255,13694302,Huczna_inscenizacja_w_Kielcach__Choc_Westerplatte.html@Bandi1973 - To lepiej nie mów dziecku do czego to wszystko służy, a szczególnie jak obsługiwać KB;)...chyba, że tylko na wypadek wojny ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted April 9, 2013 Share Posted April 9, 2013 O widać na zdjęciach, że i ułanoidzi się pojawili :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nirven Posted April 9, 2013 Share Posted April 9, 2013 Piękne zdjęcia, gratulacje! Tym bardziej żałuje że nie mogłem pojechać zobaczyć na żywo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brodaamor Posted April 12, 2013 Share Posted April 12, 2013 Kielecki oddział wartowniczy z 2 DP przybywał na Westerplatte w dniach 17.03 - 5.04.1939 roku, a więc w okresie obowiązywania (w/g regulaminu) umundurowania zimowego. Następna kwestia, która mnie zawsze drażniła to długość włosów wśród rekonstruktorów. Obie te kwestie składają się na wizerunek Żołnierza II Rzeczypospolitej i niestety jest to wizerunek fałszywy. Panowie nie fałszujcie historii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.