marcin12345 Napisano 11 Marzec 2013 Autor Share Napisano 11 Marzec 2013 Na zdjeciu pokazano pole inscenizacyjne. W miejscu gdzie jest skala mapy dziś jest duży parking. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin12345 Napisano 27 Marzec 2013 Autor Share Napisano 27 Marzec 2013 Przypomnienie i plakat już z logotypami grup. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 1 Kwiecień 2013 Share Napisano 1 Kwiecień 2013 ze względu na panującą zimę podobno jakieś zmiany w programie zaszły ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin12345 Napisano 1 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 1 Kwiecień 2013 Zmiany są niewielkie:- Jeśli będzie leżał na polu rekonstrukcyjnym śnieg = brak obrony Westerplatt, a wtedy wchodzi plan B" - walka oddziału majora Hubala.- Jeśli będzie wszystko ok. to wtedy będzie i Westerplatte i Hubal.Cóż...pogoda nie wybiera:(Ps. Może ktoś przekupić szmana od pogody by było ładnie w tym dniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nirven Napisano 2 Kwiecień 2013 Share Napisano 2 Kwiecień 2013 Z szamanem to już próbowaliśmy przed Rękawką ale bez efektu - teraz wszyscy siedzą i suszą buty, ale trzymam kciuki że u Was będzie cieplej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 2 Kwiecień 2013 Share Napisano 2 Kwiecień 2013 W górach działa czasami odczynianie złej pogody poprzez odśpiewanie idzie dysc, idzie sikawica...".Ale warunek jest taki, ze muszą głośno śpiewać wszystkie chłopy i muszą wierzyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boloBres Napisano 3 Kwiecień 2013 Share Napisano 3 Kwiecień 2013 Mam pytanie-jezeli pogoda zostanie tak jak jest to jaki szpej strony niemieckiej obowiązuje?Parki i spodnie zimowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 4 Kwiecień 2013 Share Napisano 4 Kwiecień 2013 Jeżeli już to wchodzą w rachubę tylko płaszcze M36 od biedy M40.A tak to mundury sukienne M36 ze sweterkami pod spodem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GzesioB Napisano 5 Kwiecień 2013 Share Napisano 5 Kwiecień 2013 Wpiszcie też wymagania mundurowe i szpej dla strony polskiej.Co bo śniegu - zaproście Chytrą Babę i powiedzcie że śnieg jest za darmo albo niech Baba Jaga z Łysej Góry odczyni uroki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin12345 Napisano 6 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 6 Kwiecień 2013 Wymagania mundurowe - miękkie nakrycie głowy - rogatywka lub furażerka. Reszta sprzętu jak na wojnę obronną 1939 roku. Oczywiście część osób moze nie mieć np. łopatki czy torby na maskę/puszki itp.Ps. Z Chytrą Babą...dobre ;) Moze załatwimy :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin12345 Napisano 7 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2013 Podrzucam linki do pierwszych relacji zdjęciowych jak i filmowych:http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130407/POWIAT0104/130408951ihttp://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/gallery?Site=ED&Date=20130407&Category=GALERIA11&ArtNo=407009979&Ref=PHCo powiecie na temat podpiwniczenia wartowni z Westerplatte roboty Andrzeja Rudzińskiego(SRH 4PPLeg. Kielce)?http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/section?category=WIDEO&id=LOffe8s9M1M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 7 Kwiecień 2013 Share Napisano 7 Kwiecień 2013 Byłem, widziałem i prywatnie uważam, że to zdecydowanie najlepsza diorama z prezentowanych dizisiaj. Werdykt dzisiejszego konkursu kwalifikujący ją dopiero na 3 miejscu tylko potwierdził fakt, że ludzie, którzy przyznawali nagrody nie mieli pojęcia co tak naprawdę oceniają. Mimo to dziękuję organizatorom i wszystkim rekonstruktorom z którymi dzisiaj miałem okazję rozmawiać za miło spędzoną niedzielę.PS. zabawna sytuacja, któryś z rekonstruktorów dał w dobrej wierze mojemu dziecku wystrzelone łuski, młody podszedł do mnie pokazując mi je na dłoni i pyta: ato ten Pan chciał mnie obrazić ?" i weź teraz wytłumacz zaistniałą sytuację dziecku, które ma pół domu zastawione bronią i to nie replikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin12345 Napisano 7 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2013 Jeszcze ciepłe:http://kielce.gazeta.pl/kielce/56,35255,13694302,Huczna_inscenizacja_w_Kielcach__Choc_Westerplatte.html@Bandi1973 - To lepiej nie mów dziecku do czego to wszystko służy, a szczególnie jak obsługiwać KB;)...chyba, że tylko na wypadek wojny ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 9 Kwiecień 2013 Share Napisano 9 Kwiecień 2013 O widać na zdjęciach, że i ułanoidzi się pojawili :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nirven Napisano 9 Kwiecień 2013 Share Napisano 9 Kwiecień 2013 Piękne zdjęcia, gratulacje! Tym bardziej żałuje że nie mogłem pojechać zobaczyć na żywo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodaamor Napisano 12 Kwiecień 2013 Share Napisano 12 Kwiecień 2013 Kielecki oddział wartowniczy z 2 DP przybywał na Westerplatte w dniach 17.03 - 5.04.1939 roku, a więc w okresie obowiązywania (w/g regulaminu) umundurowania zimowego. Następna kwestia, która mnie zawsze drażniła to długość włosów wśród rekonstruktorów. Obie te kwestie składają się na wizerunek Żołnierza II Rzeczypospolitej i niestety jest to wizerunek fałszywy. Panowie nie fałszujcie historii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.