Skocz do zawartości

Chuligani w Gdyni > ukryta kamera

zelig

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 62
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Jasne, że złomiarze łatwo poznac po hełmach i bagnetach, u nas też tacy chodzą w zielonkawych mundurach, kiedyś jeździli Zudnappem, ale już sprzedali.

No nie przesadzaj... O naszym godle - które jest na okładce ostatniego Playboya - nawet sam mistrz Starowieyski powiedział, że ma głupawe spojrzenie i zadługie nogi.

A w ogóle to Jot miał świetny pomysł... Jest jakaś grupa z Gdyni, która reaktywuje Niemców?

Istne wizjonerstwo.
Już w 1939 przewidywali wielkie problemy materiałowe, które miały nastąpić za kilka lat... A także dezercję i defetzym we własnych szeregach.
A z takiego godełka można było w sam raz wykonać kilka ryngrafów dla Kettenhunde :)

Miałem oczywiście na myśli kibiców Arki Noego (tego z Matrixa :)

I ostatnia... Więcej Gdyni już nie będzie. Że się tak poetycko wyrażę - Wochenszały mi się wyczerpały. (a może to jest Wrzeszcz?) (?...?)

No dobrze: achtungzelig [małpa] gazeta [kropka] pl. Tylko uprzedzam - u mnie ten numer z wirusem raczej nie przejdzie. Szkoda Twojego czasu. ;-)
K.Abt.

Beaviso powie, że to nie jest most Wrzeszcz-Zaspa. Te 2 nasze są stalowe-kratownicowe, a ten ma zdaje się elementy betonowe.

A bardzo podobne mosty są w Gdyni: tam gdzie Janek Wiśniewski padł", a także (chyba) jadąc do samego końca Świętojańską do portu w kierunku Nabrzeża Francuskiego.
Aczkolwiek możliwe jest, że identyczne mosty były w jakimś innym mieście polskim. Ta wieża dziwna jakaś.

pozdr,M

Co jeszcze - sprawdziłem fotkę mostu zaspiańskiego. Tak jak sądziłem - ewidentnie inna konstrukcja. Gdańskie (w sumie 3) są stalowe, ażurowe", takie ze smakiem" i wcześniejsze.
Natomiast ten na zdjęciu to grubo ciosany przyciężki" obiekt z lat '20-'30. Tak jak ówczesna Gdynia.

Kąt zakrętu sugeruje, że może być to most na końcu Świętojańskiej - ściśle: ul. Tadeusza Wendy. Widok: w stronę Kapitanatu Portu Gdynia. A wieża może mieć związek z czymś kolejowym lub urzędem morskim.

pozdr,M

Ten z Janka Wiśniewskiego niesądze droga zakręca w drógą stronę :) a to na końcu Świętojańskiej to możliwe wieża też tu jest tyle że od urzędu morskiego i wygląda inaczej i podczas wojny też inaczej wyglądała. Chociarz sam most wygląda tak samo.

Wiem jest to Janka Wiśniewskiego układ drogi też pasuje(patrząc od drugiej strony:)) te magazyny to nie przy nabrzeżu Francuskim jakieś inne. Co do wieży do dzisiaj stoją tam podobne - parowozy uzupełniały w nich zapas wody. Ale tu też jest mały szkopuł tamten most jest chyba stalowy a ten dzisiejszy jest betonowy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie