lukaszh Napisano 14 Luty 2013 Autor Napisano 14 Luty 2013 Witam jestem tu nowy, mam na imię Łukaszpytanie od czego są te 2 koła „bieżnik” jest lany brak jakichkolwiek napisów średnica około 40 cm ale tylko na oko
Catadero Napisano 15 Luty 2013 Napisano 15 Luty 2013 henry i raz, i dwa, i trzy - się chłopie nie ośmieszaj.
Catadero Napisano 15 Luty 2013 Napisano 15 Luty 2013 I nawet zachodnie firmy, z tradycjami, takie opony do ciągników produkowały...
Catadero Napisano 15 Luty 2013 Napisano 15 Luty 2013 ... bo 16 cali to norma na przednie koła ciągników, koła przyczep ciągnikowych, młocarni itp.Te małe, lane (masywy) to raczej do maszyn budowlanych-np. betoniarki.C.
lukaszh Napisano 15 Luty 2013 Autor Napisano 15 Luty 2013 Może to jakiś wózek amunicyjny?Wujek mówił że widział takie w przyczepkach do motorów wojskowych u Rosjan ale nic nie mogę znaleźć podobnego .Może źle szukam
Catadero Napisano 15 Luty 2013 Napisano 15 Luty 2013 Masywy o niewielkiej średnicy są przeznaczone do bardzo powolnego transportu więc przyczepki do motocykli odpadają.C.
cycuelo656 Napisano 14 Luty 2013 Napisano 14 Luty 2013 Podejrzewam że koła pochodzą od jakiejś maszyny rolniczej coś typu to:http://www.ogrodinfo.pl/images/upload/artykuly/Technika/f_ciagnik_stary.png
kaltiano Napisano 15 Luty 2013 Napisano 15 Luty 2013 mi się wydaję że to może być do jakiś mniejsych samochodów militarki
xen Napisano 15 Luty 2013 Napisano 15 Luty 2013 Czyli miałem racje, że ktoś głupoty pisze o młockarniach...To samo z ciągnikami... Czy to mogą być od mniejszych samochodów militarki" ? Szczerze wątpię...
henry123 Napisano 15 Luty 2013 Napisano 15 Luty 2013 To co pisze to pisze z własnego doświadczenia . Mieszkam na wsi i takie sprzęty nie są mi obce. Na zdjęciu dokładnie widać że koła te są na oś poślizgową i tak właśnie były montowane u młockarni. Nie wymądrzam się że tylko ja mam tu racje! Ja tylko sugeruję taką ewentualność.:}
lukaszh Napisano 23 Luty 2013 Autor Napisano 23 Luty 2013 Ciekawostka po dokładniejszym obejrzeniu nie ma tam osi poślizgowej tyko normalne łożyska, jest też sygnatura – okrąg w okręgu litera M i pod nią S potem mogę dodać zdjęciaa tu zdjęcie z przykładową przyczepkągdzie możną otrzymać jakieś fachowe informacje
lukaszh Napisano 14 Luty 2013 Autor Napisano 14 Luty 2013 Witam jestem tu nowy, mam na imię Łukaszpytanie od czego są te 2 koła „bieżnik” jest lany brak jakichkolwiek napisów średnica około 40 cm ale tylko na oko
Landszaft Napisano 15 Luty 2013 Napisano 15 Luty 2013 Henry123 ma tu dużo racji, po pierwsze jak zauważył jest to koło na oś poślizgową , jeśli nie do jakiejś młockarni a tych w naszym kraju było różnych typów od groma i na różnistych kołach nawet czasami z czołgów i transporterów." to z urządzenia lub barakowozu które było przetaczane. ta oś to nie oś jezdna do szybkiej lub dalekich jazd , a typowa do urządzeń stacjonarnych które były przewożone na niewielkie odległości tak samo niektóre stare barakowozy czasami używały takich kół. O militarce raczej bym zapomniał
lukaszh Napisano 23 Luty 2013 Autor Napisano 23 Luty 2013 Obejrzałem na nowo te koła, w środku mają normalne łożyska – nie są na oś poślizgową
xen Napisano 15 Luty 2013 Napisano 15 Luty 2013 Lane koła w młockarniach? Nie wiem jak tam u was, ale u mnie młockarnie miały raczej zwykłe oponki (w 2 przypadkach). Aczkolwiek nie wykluczam... Co do ciągników się nie wypowiem bo też nigdy nie widziałem w akcji ciągnika z lanymi oponami. Ale może..Też kiedyś wrzucałem identyczne ale nie złapałem odpowiedzi od nikogo. Na pewno służyło przy jakiejś maszynie, pojeździe :)
Pytanie
lukaszh
Witam jestem tu nowy, mam na imię Łukasz
pytanie od czego są te 2 koła „bieżnik” jest lany brak jakichkolwiek napisów
średnica około 40 cm ale tylko na oko
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.