Skocz do zawartości
  • 0

Od czego są to koła

lukaszh

Pytanie

Napisano

Witam jestem tu nowy, mam na imię Łukasz
pytanie od czego są te 2 koła „bieżnik” jest lany brak jakichkolwiek napisów
średnica około 40 cm ale tylko na oko

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

... bo 16 cali to norma na przednie koła ciągników, koła przyczep ciągnikowych, młocarni itp.
Te małe, lane (masywy) to raczej do maszyn budowlanych-np. betoniarki.

C.

Napisano
Może to jakiś wózek amunicyjny?
Wujek mówił że widział takie w przyczepkach do motorów wojskowych u Rosjan ale nic nie mogę znaleźć podobnego .
Może źle szukam
Napisano
Podejrzewam że koła pochodzą od jakiejś maszyny rolniczej coś typu to:
http://www.ogrodinfo.pl/images/upload/artykuly/Technika/f_ciagnik_stary.png
Napisano
Czyli miałem racje, że ktoś głupoty pisze o młockarniach...
To samo z ciągnikami...

Czy to mogą być od mniejszych samochodów militarki" ? Szczerze wątpię...
Napisano
To co pisze to pisze z własnego doświadczenia . Mieszkam na wsi i takie sprzęty nie są mi obce. Na zdjęciu dokładnie widać że koła te są na oś poślizgową i tak właśnie były montowane u młockarni. Nie wymądrzam się że tylko ja mam tu racje! Ja tylko sugeruję taką ewentualność.:}
Napisano

Ciekawostka po dokładniejszym obejrzeniu nie ma tam osi poślizgowej tyko normalne łożyska, jest też sygnatura – okrąg w okręgu litera M i pod nią S potem mogę dodać zdjęcia

a tu zdjęcie z przykładową przyczepką

gdzie możną otrzymać jakieś fachowe informacje

Napisano

Witam jestem tu nowy, mam na imię Łukasz
pytanie od czego są te 2 koła „bieżnik” jest lany brak jakichkolwiek napisów
średnica około 40 cm ale tylko na oko

Napisano
Henry123 ma tu dużo racji, po pierwsze jak zauważył jest to koło na oś poślizgową , jeśli nie do jakiejś młockarni a tych w naszym kraju było różnych typów od groma i na różnistych kołach nawet czasami z czołgów i transporterów." to z urządzenia lub barakowozu które było przetaczane. ta oś to nie oś jezdna do szybkiej lub dalekich jazd , a typowa do urządzeń stacjonarnych które były przewożone na niewielkie odległości tak samo niektóre stare barakowozy czasami używały takich kół. O militarce raczej bym zapomniał
Napisano
Lane koła w młockarniach? Nie wiem jak tam u was, ale u mnie młockarnie miały raczej zwykłe oponki (w 2 przypadkach). Aczkolwiek nie wykluczam... Co do ciągników się nie wypowiem bo też nigdy nie widziałem w akcji ciągnika z lanymi oponami. Ale może..

Też kiedyś wrzucałem identyczne ale nie złapałem odpowiedzi od nikogo. Na pewno służyło przy jakiejś maszynie, pojeździe :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie