Skocz do zawartości

Bitwa o Poznań 2013

Rekomendowane odpowiedzi

Stowarzyszenie Poznańska Grupa Rekonstrukcji Historycznej „Warta” zaprasza do udziału w VI edycji inscenizacji historycznej „Bitwa o Poznań 2013”.

Jest to największa tego typu impreza w naszym mieście odwołująca się do zdarzeń z 1945 roku.
Poznań w czasie wojny był ważnym punktem na trasie do Berlina. Warto pamiętać, iż data 23 lutego to niegdyś rocznica utworzenia Armii Czerwonej, w tym dniu Fort Winiary - ostatni punkt oporu - padł. Z pomocą rekonstruktorów i pasjonatów historii z całej Polski pragniemy przypomnieć o tej historii mieszkańcom Poznania.

Widowisko zaplanowane jest na 23 lutego, tradycyjnie w Parku Cytadela, dawniej Forcie Winiary.

Zapraszamy!
Bitwa o Poznań 2013 informacje:
Organizator: Stowarzyszenie Poznańska Grupa Rekonstrukcji Historycznej
Sponsor: Mile widziany!
Zgłoszenia: Lista zamknięta, jak co roku zainteresowanie przerasta nasze możliwości, za co Wam drodzy koledzy bardzo dziękujemy!"
z http://www.dobroni.pl/
I pewnie będą czołgo!?!

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 weeks later...
http://www.gloswielkopolski.pl/artykul/764401,rocznica-wyzwolenia-poznania-przemarsz-jencow-odwolany,id,t.html

Jestem rozczarowany, już się z radością szykowałem, że paru szwabom przyłożę po papie...(oczywiście w ramach inscenizacji)

SRH Nordland składa podziękowanie przyjaciołom z Poznania za przyjęcie (tradycyjną gościnnością), za umożliwienie wzięcia udziału w inscenizacji w doborowym towarzystwie. Ja osobiście wdzięczny jestem za szansę dowodzenia tak dobrymi żołnierzami, jakich do mojej dyspozycji oddali organizatorzy. Doświadczonym rekonstruktorom wystarczy sugestia, a potem wszystko dzieje się samo :)Nie wiem czy przy odjeździe wszystkich zdołałem uściskac, ale gdyby nie, to czynię to niniejszym. Drodzy przyjaciele czujcie się, że macie ponadwyrężane żebra :) Spotkanie z Wami w ej" sali gimnastycznej, bezcenne.
No cóż ... Rosjanie tradycyjnie wygrali, ale to nie zepsuje nam dobrego humoru ;)

Baaa, O tym się trąbi, o to się prosi, ale właściciele pojazdów militarnych to często inna bajka niż rekonstruktorzy, rekonstruktorzy z pojazdami mają zwykle pieczołowicie odtworzone repliki tablic historycznych.

Volkssturm 36/15 dziekuje organizatorom za mozliwosc wziecia udziału w imprezie. Poznan 1945 to jeden z naszych ulubionych tematów w którym dobrze sie czujemy. Dziekuje wszystkim grupom za mile spedzone chwile na polu walki i przy integracyjnym stole;)Miałem zaszczyt dowodzic wspaniałymi ludzmi którzy wsmocnili nasz Volkssturm w ostatniej chwili jak i sluzyc pod wspaniałym dowodztwem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie