Skocz do zawartości

Rusza produkcja ,,Miasta 44'' - pierwszego współczesnego filmu o Powstaniu Warszawskim

Irke

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dzisiejszej GW jest wywiad z J.Komasą, reżyserem filmu Miasto 44" i przeczytałem takie coś:
Pyt. Przygotowując się do zdjęć, przebierał się pan w strój powstańca."
Odp. Musiałem sprawdzić, jak się biega w niewygodnych butach i ile waży pistolet maszynowy sten. Dopiero wtedy widzę sceny"

Łooooooooooo matko !!!!!! Współczuje S. Spielbergowi, który zrobił (reżyserował lub współprodukował) takie filmy jak Szeregowiec Rayan", Kompania Braci" czy Pacyfik" i nie przebierał się w mundury itp
Tylko dlaczego wyszły tak znakomite filmy??? Może dlatego, że nie musiał się przebierać?

I drugie kuriosum:
odp Komasy  planu w Łodzi dzwoniłem do Edmunda Baranowskiego i pytałem, na którym ramieniu nosili opaski, bo w interencie można znaleść sprzeczne informacje. Dowiedziałem się, że na lewym, ale na prawym też nie było grzechem"

Łoooooooooooooo... już nawet nie matko :-(
Brak słow na skomentowanie przygotowania eżysera"
  • Odpowiedzi 72
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano
W jednym z materiałów z planu zdjęciowego usłyszałem następująca wypowiedź reżysera (cyt z pamięci): premiera odbędzie się na Stadionie Narodowym i już teraz w Niemczech (!!!) szyje się największy ekran w Europie (!!!)"

Ekstra, mają na co wywalać kasę na jednorazową projekcję!!!!
Napisano
W Polsce takiego ekranu nie potrafią uszyc? A na projekcję może znowu dołoży Pani Minister, przy okazji można rozegrac mecz towarzyski Powstańcy vs. Sturmbrigade Dirlewanger.
Napisano
Film z planu, rekonstruktorzy, broń i pojazdy:
http://www.orange.pl/kid,4000000436,id,4003377871,title,tak-powstaje-Miasto-44-odc-3-bron-powstancow-,video.html
Napisano
Kilka razy słyszałem jak mówiono, że weterani chwalą scenariusz, a tu proszę:

http://natemat.pl/71069,miasto-44-powstancy-krytycznie-o-filmie-miasto44

Najlepsze jest zdanie o tej pani z TVP, która tak pocięła wypowiedź, żeby jej pasowała. Byłoby to nawet śmieszne, gdyby nie fakt, że to chyba nie o taką niby wolną Polskę w tym wszystkim chodziło.
Napisano
Powstańcy chcą zachować romantyczny obraz powstania gdzie dzielni chłopcy i piękne dziewczęta czwórkami do nieba szli z Matką Boską na ustach. Nie wierzę że przez 63 powstania gdzie walczyło tysiace młodych ludzi nikt z nikim się nie kochał, nie przeklinał a wszystkich jeńców traktowano z szacunkeim i miłością...

Miasto 44" będzie fikcją opartą o historyczne wydarzenia. Fikcyjny jest np. oddział w którym walczą główni bohaterowie. Dobrą analogią jest Szergowiec Ryan" - zmyślona grupa żołnierzy podczas prawdziwej operacji Overlord. Tam też mamy zabijanie jeńców itp.
Napisano
Niekoniecznie 2h. Ostanio coraz więcej filmów (mówię o zachodnich blockbusterach) twa ok 2,5 h.

Co do uwag powstańców to tu jest to inaczej opisane:
http://cjg.gazeta.pl/CJG_Warszawa/1,104436,14468984,Ostatni_dzien_zdjec_do_filmu__Miasto_44__o_powstaniu.html
Napisano
No proszę, już znaleźli się tacy, którzy wiedzą lepiej" jak było. Co więcej, wiedzą lepiej nawet od bezpośrednich uczestników tych wydarzeń.
A co będzie, gdy któregoś dnia nie będzie już bezpośrednich świadków..? Wtedy dopiero zacznie się eldorado dla mitomanów, fantastów i odbrązawiaczy.
Pozwólcie, że jednak będę wierzył powstańcom, którzy mówią że nie gzili się po kątach, bo się nie myli przez 3 tygodnie i byli głodni. Jeńców też nie rezali nożami po gardłach, bo to nie zwyczaj polski tylko jako żywo tych hunów zza Buga.
Napisano
Oczywiście można zrobić uładzoną laurkę o powstaniu ale po co? Film ma wywoływać emocje a nie robić dobrze weteranom. Zresztą dla widza spragnionego prawdy ten sam reżyser przygotowuje pokolorowany dokument Powstanie Warszawskie", patrz wątek na forum: http://odkrywca.pl/powstanie-warszawskie-komasy,720923.html#720923

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie