Skocz do zawartości

bagnet powstanie 1944

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Mam pytanie, a mianowicie: czy do rekonstrukcji Powstańca Warszawskiego z 44 roku konieczny jest bagnet niemiecki czy też mogą być inne np. czechosłowackie czy jugosłowiańskie?
Proszę o pomoc pn. nie chcę być na rekonstrukcji niekoszerny". pzdr.
Napisano
Zastanów się, skąd osoba w Warszawie latem 1944 r. mogła zdobyć jakiś bagnet :)
-schowany/znaleziony wrześniowy
-skradziony/znaleziony/kupiony niemiecki
ewentualnie innych jednostek obecnych w danym czasie i miejscu
-możliwość też radzieckich sprzętów, ze wschodu Polski

jugole raczej odpadają, czechosłowacki jeszcze jakoś cudem myślę dało się zdobyć :)
Napisano
W Warszawie bylo wiele jednostek pomocniczych, czyli pewno i francuskie, czy wloskie by sie znalazly.

Pytanie tylko - jaki % powstancow mial bagnety.
Napisano
Jak zdobywali karabiny, to dlaczego i nie bagnety?:)
Tak jak koledzy wyżej napisali, pasuje niemiecki 84/98/34, jakikolwiek polski wrzesniowy", czeski vz24 jak najbardziej też, sporadycznie mógł się też trafić ruski swt38 lub 40. To zależy jaką broń sobie wybrałeś do reko".
Napisano
Moja propozycja jest taka:

Wejdź sobie na stronę Muzeum Powstania Warszawskiego, poogladaj fotki archiwalne z powstania ( a jest ich naprawdę niemało), gdzie widać jak ubrani/uzbrojeni byli powstańcy. Wybierz sobie odpowiadającą Tobie sylwetkę konkretnego powstańca, skopiuj strój i uzbrojenie (jak znajdziesz na zdjęciu czeski bagnet vz. 24 to koniecznie podziel się z nami tym odkryciem, bo będzie ono wiekopomne;))
Napisano
Może też być cos z Iwś,np. KuK, pruski, carski, ale bez przesady, niech cała drużyna nie uzbraja się jednolicie bo będzie dziwnie
Napisano
Moim zdaniem czechosłowacki lub jugołoswiański absolutnie nie, pierwszowojenne, francuskie, włoskie itp. - raczej też nie, chyba że znajdziesz wiarygodny dowód na to, że taki się pojawił - najlepiej, jak już zostało wspomniane przez epokowe zdjęcie. Jaka mogła być szansa na znalezienie się bagnetu z Jugosławii czy Czechosłowacji w Warszawie w 1944?
Zaznaczam że wiem o jednostkach pomocniczych WH, RONA, Hiwisach i żołnierzach różnych narodowości walczących po stornie Osi, ale z pewnością olbrzymia przewaga była sprzętu niemieckiego i tego bym się trzymał.
Zostało też wspomniane - ilu powstańców miało bagnety? Z pewnością nie było to regułą, chociaż nie wykluczone że mogło się zdarzyć. Sądzę (chociaż tu lepiej żeby wypowiedział się ktoś biegły w sprawach rekonstrukcji) że np. jeden bagnet na oddział mógłby się na rekonstrukcji pojawić, ale nie cała drużyna w nie wyposażona. I to najlpeiej poparte wspomnianym materiałem źródłowym.
A z punktu widzenia czysto praktycznego - po co w warunkach walki powstania taki bagnet? Trofeum? Praktyczniejszy jako nóż okopowy byłby raczej, moim zdaniem, scyzoryk, do walki wręcz-saperka.
Napisano
W domach dochodziło często do walki wręcz, czasami trzeba było zdjąć też wartownika, ale faktycznie na fotkach z powstania jakoś nagminnie bagnety się nie pojawiają.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie