eksplorator1995 Napisano 10 Listopad 2012 Autor Share Napisano 10 Listopad 2012 Witam, chciałbym się zapytać czy istnieje takie coś jak skup baterii, jeżeli tak to jak to wygląda na kilogramy czy sztuki i w ogóle ile się za to dostaje... Bo już latam trochę z wykrywką, mam już sporą ilośc baterii w pojeminiku i zastanawiam się co dalej z nimi zrobić, bo do kosza to, to jest raczej nieekologiczne..P.S Chciałbym jeszcze się dowiedzieć czy jest takie mijesce na terenie Opolszczyzny. Pozdrawiam D! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margor Napisano 10 Listopad 2012 Share Napisano 10 Listopad 2012 Witam, sprzedać to raczej nie ma szans - pojemniki na zużyte baterie są w większych sklepach, szkołach, budynkach użyteczności publicznej...http://osek-cis.pl/2010/05/31/baterie-zuzyte-–-trucizny-ukryte/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eksplorator1995 Napisano 10 Listopad 2012 Autor Share Napisano 10 Listopad 2012 Czyli jedynie pozostaje uratować świat przed zanieczyszczeniami :). Dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
excavator Napisano 10 Listopad 2012 Share Napisano 10 Listopad 2012 A nie lepiej sprawdzić u wujka google niż nabijać kolejne posty...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Red alf Napisano 10 Listopad 2012 Share Napisano 10 Listopad 2012 WitamKasy z tego nie będziesz miał ale możesz wspomóc jakąś szkołę, mają za baterie punkty które mogą wymienić na pomoce naukowehttp://www.reba.com.pl/Strona-glowna-n-0.htmlPZDR Red alf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 10 Listopad 2012 Share Napisano 10 Listopad 2012 Czytając takie wątki zastanawiam się w którym żyje wieku.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zainak Napisano 10 Listopad 2012 Share Napisano 10 Listopad 2012 Damex zbieraj dalej. Jak poślesz dziecko do przedszkola do za te bateryjki dyplom ładny dostanie.Powaga! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 11 Listopad 2012 Share Napisano 11 Listopad 2012 Wszystko można sprzedać, ale trzeba posiadać ilości hurtowe... http://www.metpartner.pl/ceny/ceny-zlomu-baterii-alkaicznych.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 11 Listopad 2012 Share Napisano 11 Listopad 2012 W każdej chyba szkole są pojemniki na zużyte baterie. W marketach tez powinny być. A zamiast baterii proponuje akumulatory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fuks_ag Napisano 11 Listopad 2012 Share Napisano 11 Listopad 2012 Poczytaj o punktach odbioru obowiązkach prowadzących takie punkty itd http://prawo.legeo.pl/prawo/ustawa-z-dnia-24-kwietnia-2009-r-o-bateriach-i-akumulatorach/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wino1939 Napisano 12 Listopad 2012 Share Napisano 12 Listopad 2012 Polecam wrzucić wszystkie do beczki, dozbierać innych ferromagnetyków, i sprzedać za 91gr/kg na najbliższym punkcie skupu złomu. A przy okazji można sprawdzić czy na ww nie ma jakichś fantów.PZdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WykoP2411+ Napisano 8 Grudzień 2012 Share Napisano 8 Grudzień 2012 Można ze zwykłym złomem sprzedać,cena 91gr to już wspomnienie.Na skupie 0,65 blachy i 0,80-0,85 max gruby.Jak już mowa o ekologii to mają do końca roku zlikwidować wszystkie gminne wysypiska śmieci które nie mają sortowni,strach pomyśleć co będzie w lasach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabuh Napisano 9 Grudzień 2012 Share Napisano 9 Grudzień 2012 Co do pojemników na zużyte baterie w markecie to wyrzucając kiedyś co tam mi się nazbierało zajrzałem przypadkowo do środka takiego - tam było wszystko jeśli idzie o śmieci tylko ani jednej baterii! Jakoś odtąd nabrałem podejrzeń czy to aby na pewno jest segregowane jak trzeba, czy może potem i tak wszystko trafia na jedno wysypisko. A pojemniki w sklepach są dla picu, bo np takie są wymagania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 10 Grudzień 2012 Share Napisano 10 Grudzień 2012 W Castoramie za zużyte baterie dawali (dają?)sadzonki wrzosu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 10 Grudzień 2012 Share Napisano 10 Grudzień 2012 Z doświadczenia wiem, że np w Obi dosyć restrykcyjnie podchodzą do tego typu śmieci. Baterie, akumulatory i świetlówki są odbierane przez specjalistyczną firmę. Jest wydzielona specjalna strefa na DPT (magazyn) gdzie w specjalnych pojemnikach przechowywane są tego typu odpady. Nawet zużyty sprzęt elektryczny (ekektroodpady) mają swój pojemnik. Co do śmieci w pojemnikach na sklepach - to nie pracownicy ładują tam śmieci tylko bydło przychodzące na zakupy a nie potrafiące odróżnić śmietnika od specjalnego pojemnika na tego typu odpady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabuh Napisano 10 Grudzień 2012 Share Napisano 10 Grudzień 2012 Ja wiem,że to klienci ładują śmieci wszelakie do pierwszego napotkanego pojemnika, nie skupiając się na jego przeznaczeniu - absolutnie nie posądzałem o to personelu sklepu. Podobne zresztą doświadczenia mam jeśli idzie o te duże półjajowego" kształtu kosze na segregowane odpady - kiedyś wrzucając szkło do takiego spojrzałem do środka ... akurat szkło stanowiło tam niewielki procent zawartości. Zajrzałem więc do kolejnych i tam również najmniej było odpadów na które te kontenerki były przeznaczone. Po prostu obywatele wpakowali do środka wszelakie odpady bez jakiegokolwiek rozróżniania czy segregacji, na zasadzie: mam śmieci - jest kosz - no to sru! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WykoP2411+ Napisano 10 Grudzień 2012 Share Napisano 10 Grudzień 2012 Unia Europejska ? Ekologia? Wszystko tylko na papierze,najpierw chołota musi zmienić tok myślenia lub wyginąć.Może za 50 lat to nastąpi. Widziałem niedawno typa co gruz wrzucał do pojemnika na szkło,jak się potem okazało osoba poważana w społeczeństwie lokalnym i bardzo zamożna. Widać taka mentalność skoro było go stać na kontener pod domem a wolał cichaczem podrzucić śmieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.