pomsee Napisano 17 Marzec 2004 Autor Share Napisano 17 Marzec 2004 Jaka to wersja Pantery? Czy to zdjecie znane jest z jakis źródeł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woyta Napisano 22 Marzec 2004 Share Napisano 22 Marzec 2004 Odnośnie tej numeracji - spotkałem już na fotkach z okresu powojennego numerację białą farbą. (postaram się wrzucić parę) Sprawia wrażenie jakby ktoś spisywał - inwentaryzował ten sprzęt poprzez jego oznakowanie cyfrowe, nie wiem czy ktoś wtedy by zaprzątał sobie głowę takimi bzdetami, ale może coś w tym jest. Przy ściąganiu sprzętu z pola czy danej okolicy, ekipa dostawała cynk (rozkaz) ściągnięcia np. nr 648 i jechała po niego, nie pytajac o jego typ , markę.Czy ktoś z was się zgadaza z takim torem myślenia :)Może ci ludzie na fotce to akurat patrol zmotoryzowany (zroweryzowany), odbywający codzienny obchód po włościach, mający na celu policzenie inwentarza i zapobiganie jego rozkradaniu.pzdr woyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 22 Marzec 2004 Share Napisano 22 Marzec 2004 Ja słyszałem ,że te napisy białą farbą pędzlem robili Rosjanie po zdobyciu/zniszczeniu pojazdu. Nie wiem po co - może jakiś sposób liczenia czy inwentaryzacji...?pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woyta Napisano 22 Marzec 2004 Share Napisano 22 Marzec 2004 Tu na zdjątku widać zdublowaną numeracjępzdr woyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woyta Napisano 22 Marzec 2004 Share Napisano 22 Marzec 2004 tu jeszcze raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woyta Napisano 22 Marzec 2004 Share Napisano 22 Marzec 2004 a tu sprzęt z pojedynczym oznakowaniem, białą farbąpzdr woyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woyta Napisano 22 Marzec 2004 Share Napisano 22 Marzec 2004 a tu oznakowanie numeru i trafień białą farbąpzdr woyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 18 Marzec 2004 Share Napisano 18 Marzec 2004 No i na moje oko to oznakowanie pasowałoby na II/23PzRgt lub II/33PzRgt (miejsce i wielkość cyfr). Ale spotkanie ich czołgu przez polskiego żołnierza jest wysoce wątpliwe :-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepe Napisano 24 Marzec 2004 Share Napisano 24 Marzec 2004 Zdjęcie na 100% zostało wykonane przez zołnierzy LWP. zdjecie było tez publikowane w ksiażce wydanej przez MON, tytułu niepamietam , gdzies w latach 80-tych ( monografia jakiegos pułku LWP ). Fotka została sprzedane na ebeju - ponad 100 E - ( albo odbitka, albo wyciekło" z archiwum :O(, niestety.. ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 17 Marzec 2004 Autor Share Napisano 17 Marzec 2004 Czy wiadomo gdzie ta fotka zostala zrobiona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woyta Napisano 18 Marzec 2004 Share Napisano 18 Marzec 2004 Gostek przed Panterą chyba w rogatywce LWP - więc tereny Polski. Koledzy pancerniacy chyba po(mogą) po numerach.pzdr woyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monti Napisano 18 Marzec 2004 Share Napisano 18 Marzec 2004 Widziałem jedną w zoo,ale tu nie widze.Może schowała się za tym czołgiem ?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woyta Napisano 19 Marzec 2004 Share Napisano 19 Marzec 2004 Rozjaśnij te wątpliwości. Wszystko OK jeżeli rejon działania poza granicami Polski. Ale jeżeli to zdjęcie pochodzi z okresu 45 lato-jesień, więc wszystko możliwe. Stąd też domniemana obecność ruskiego sołdata (czapka oficerska). Chyba, że ten przed czołgiem to nie Polak. pzdr woyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 18 Marzec 2004 Share Napisano 18 Marzec 2004 Niestety lokalizacji nie podano, może Magnuski (aka Grandsen) mógłby coś więcej powiedzieć gdyby żył. Cóż Panthery w II/PzRgt stanowią mniejszość, więc sporo jednostek jest wykluczonych, a co do samego umiejscowienia numeru i jego stylu to można by obstawiać kilka jednostek, ale niekoniecznie z rejonów dzialania Polaków. Muszę w domu zajrzeć do literatury żeby sprawdzić do czego by to hipotetycznie pasowało.BTW to najprawdopobniej jest BefehlMarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 18 Marzec 2004 Autor Share Napisano 18 Marzec 2004 Ten drugi rowerzysta wyglada na Rosjanina? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 17 Marzec 2004 Autor Share Napisano 17 Marzec 2004 Jaka to wersja Pantery? Czy to zdjecie znane jest z jakis źródeł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 17 Marzec 2004 Share Napisano 17 Marzec 2004 Chyba Ausf.D...pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoony Napisano 17 Marzec 2004 Share Napisano 17 Marzec 2004 D i to pozniejsza bez wlazu komunikacyjnego tylo tam jest cien czy ostra krawedz lamania sciany bocznej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 19 Marzec 2004 Share Napisano 19 Marzec 2004 Wg mnie ta pantera pojawiała się już na innych ujęciach na e-bay'u z opisem, że zdjęcie zrobione w Polsce.Pzdr,jotes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 19 Marzec 2004 Autor Share Napisano 19 Marzec 2004 Czy ktos ma moze inne fotki tego czolgu o czym wspomina Jotes? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 19 Marzec 2004 Share Napisano 19 Marzec 2004 Nie pasuje mi dlatego że II/33PzRgt to cześć 9PzDiv która 44 i 45r rok spędziła na froncie zachodnim (np Ardeny). Tamta pantherka ma najpodobniejsze do nich liternictwo. Co do II/23PzRgt to walczył na froncie wschodnim, ale nie jestem pewien dokładnie gdzie, jednak wojnę zakończył (23PzDiv), jako część GA Południe. Ale jak ktoś zna dobrze losy tych jednostek mogłby to zweryfikować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
pomsee
Jaka to wersja Pantery? Czy to zdjecie znane jest z jakis źródeł?
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.