Skocz do zawartości
  • 0

Co to za Pantera?

pomsee

Pytanie

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Odnośnie tej numeracji - spotkałem już na fotkach z okresu powojennego numerację białą farbą. (postaram się wrzucić parę) Sprawia wrażenie jakby ktoś spisywał - inwentaryzował ten sprzęt poprzez jego oznakowanie cyfrowe, nie wiem czy ktoś wtedy by zaprzątał sobie głowę takimi bzdetami, ale może coś w tym jest. Przy ściąganiu sprzętu z pola czy danej okolicy, ekipa dostawała cynk (rozkaz) ściągnięcia np. nr 648 i jechała po niego, nie pytajac o jego typ , markę.
Czy ktoś z was się zgadaza z takim torem myślenia :)
Może ci ludzie na fotce to akurat patrol zmotoryzowany (zroweryzowany), odbywający codzienny obchód po włościach, mający na celu policzenie inwentarza i zapobiganie jego rozkradaniu.

pzdr woyta

Zdjęcie na 100% zostało wykonane przez zołnierzy LWP. zdjecie było tez publikowane w ksiażce wydanej przez MON, tytułu niepamietam , gdzies w latach 80-tych ( monografia jakiegos pułku LWP ). Fotka została sprzedane na ebeju - ponad 100 E - ( albo odbitka, albo wyciekło" z archiwum :O(, niestety.. )

Rozjaśnij te wątpliwości. Wszystko OK jeżeli rejon działania poza granicami Polski. Ale jeżeli to zdjęcie pochodzi z okresu 45 lato-jesień, więc wszystko możliwe. Stąd też domniemana obecność ruskiego sołdata (czapka oficerska). Chyba, że ten przed czołgiem to nie Polak.

pzdr woyta

Niestety lokalizacji nie podano, może Magnuski (aka Grandsen) mógłby coś więcej powiedzieć gdyby żył. Cóż Panthery w II/PzRgt stanowią mniejszość, więc sporo jednostek jest wykluczonych, a co do samego umiejscowienia numeru i jego stylu to można by obstawiać kilka jednostek, ale niekoniecznie z rejonów dzialania Polaków.
Muszę w domu zajrzeć do literatury żeby sprawdzić do czego by to hipotetycznie pasowało.
BTW to najprawdopobniej jest Befehl

Marek

Nie pasuje mi dlatego że II/33PzRgt to cześć 9PzDiv która 44 i 45r rok spędziła na froncie zachodnim (np Ardeny). Tamta pantherka ma najpodobniejsze do nich liternictwo.
Co do II/23PzRgt to walczył na froncie wschodnim, ale nie jestem pewien dokładnie gdzie, jednak wojnę zakończył (23PzDiv), jako część GA Południe. Ale jak ktoś zna dobrze losy tych jednostek mogłby to zweryfikować?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie