Skocz do zawartości
  • 0

Odznaka gwardzisty

Haos69

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Sporo odznak gwardyjskich odnajdowano wśród poniemieckich klamotów na pomorzu Gdańskim na miejscach kapitulacji V.45 pewno Szwaby zabierały te odznaki jako trofea,być może po zlikwidowanych przeciwnikach a przed dostaniem się do rosyjskiej niewoli porzucali z powodów oczywistych.
Napisano
co do oznak gwardyjskich ( nie odznak , jest to insygnie gwardzisty )to moge napisac ze wojennych wzorow jest trzy ale klepane do dnia dzisiejszego na takich samych matrycach . pisanie co do wagi oznaczenia jest bez sensu gdyz w czasie wojny jak i przed bite byly w trzech wzorach . tu prezentuje najrzadsza wersje z bardzo cienkiej blachy ( w kolekcjii mam tylko jedna sztuke )
Napisano
Co do odznaki, to raczej populares, dość dużo tego wychodzi po uskich", odznaki różnią się od siebie drobnymi sposobami wykonania, techniką wykonania itp, w zależności od wytwórcy. Mam dwie sztuki jedna złocona cieniutka wytłoczka, druga masywna z grubego mosiądzu, nie widziałem natomiast żadnej na wąsy jak pisze kolega popek. A widziałem już strzała przeszło z 50 sztukami w jednym dołku, wszystkie na bolec.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie