Skocz do zawartości
  • 0

Odznaka gwardzisty

Haos69

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wydali niedawno więc przy odrobinie dobrej woli pewno do sprowadzenia http://savash.freeforums.org/1942-1945-t201.html
Napisano
Sporo odznak gwardyjskich odnajdowano wśród poniemieckich klamotów na pomorzu Gdańskim na miejscach kapitulacji V.45 pewno Szwaby zabierały te odznaki jako trofea,być może po zlikwidowanych przeciwnikach a przed dostaniem się do rosyjskiej niewoli porzucali z powodów oczywistych.
Napisano
co do oznak gwardyjskich ( nie odznak , jest to insygnie gwardzisty )to moge napisac ze wojennych wzorow jest trzy ale klepane do dnia dzisiejszego na takich samych matrycach . pisanie co do wagi oznaczenia jest bez sensu gdyz w czasie wojny jak i przed bite byly w trzech wzorach . tu prezentuje najrzadsza wersje z bardzo cienkiej blachy ( w kolekcjii mam tylko jedna sztuke )
Napisano
Co do odznaki, to raczej populares, dość dużo tego wychodzi po uskich", odznaki różnią się od siebie drobnymi sposobami wykonania, techniką wykonania itp, w zależności od wytwórcy. Mam dwie sztuki jedna złocona cieniutka wytłoczka, druga masywna z grubego mosiądzu, nie widziałem natomiast żadnej na wąsy jak pisze kolega popek. A widziałem już strzała przeszło z 50 sztukami w jednym dołku, wszystkie na bolec.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie