Skocz do zawartości
  • 0

helm wz.31

zuzia

Pytanie

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
to chyba znicz jakiś prawda?w Lublinie ok.10 lat temu postawiono przed zamkiem pomnik lwowski z lwem i przed n im jako znicz była przyspawana w podobny sposób 31..była...bardzo szybko ktoś ją odpiłował i nie ma znicza;)ten też do uratowania, najlepiej zrobic podmiankę...ktoś chciał dobrze...ale...są eleganckie stalowe donice w ostatecznosći można coś z płaskowników zrobić...to już nie po wojnie żeby oryginalnymi hełmami ozdabiać...
Napisano
już hełm na krzyżu wiszący co innego niech będzie przyspawany...ale bounty masz racje to przypomina rękodzieło łużyczanina ze spawarką bo w średniowieczu lepiej by wyexponowali to chyba...
marcin popatrz sobie na szaniec hubala i odpowiedz sobie na to pytanie bo chyba jedynie zgrywasz lokalnego obrońce ideałów sam nie wiesz jakich....
Napisano
Rany.... co za dyskusja.... mogił się po prostu nie okrada i tyle.

Wszelkim zwolennikom bolejącym nad tym niesamowicie zadkim", unikatowym" i wspaniałym fantem polecam odwiedzić alldrogo, albo pierwszy lepszy targ staroci. Tam jest mnóstwo takich hełmów które wymagają waszego ratunku. Możecie je kupić i uratować a ten radze zostawić, owszem ulegnie zniszczeniu, trudno, ale skoro koś go tam postawił ku czci poległego/poległych, to niech ten garnek tam zostanie.
Napisano
Jak wyżej. Nie ma co szaleć za skorupą do 31-ki ;)
Swoją drogą pozyskałem kiedyś na cmentarzu skorupę 31-ki - wisiała na krzyżu przy mogile Rosjan poległych w I.45 r. Podmieniłem na sześcionitowca" i chyba wszyscy zadowoleni ;)
Napisano
por.pil faktycznie całe mnóstwo", jako rekonstruktor obserwuję allegro za dzwonami nadającymi się do remontu, i jakoś takiego wysypu nie widzę..
Chyba zapomniałeś ile tych hełmów wyprodukowano w porównaniu np. z niemieckimi...

We Wręczycy Wielkiej na mogile siedmiu żołnierzy z 27pp wisiały hełmy do lat `90, tylko pokolenie młodych demokratów" je rozkradło.

Winą jest jak widać wychowanie i nieskuteczna ochrona miejsc pamięci.
Nie bronię tu komuny, ale wtedy przynajmniej się bali.
Napisano
Idąc dalej tym tropem myślowym Marcin112 umrzyk się nie obrazi, Ludzie zamiast oglądać coś zrobione z hełmu wz.31, będą oglądać metalową doniczkę, a hełm będzie cieszył oko kolesia który go odpiłuje i pozostanie w prywatnej kolekcji. gdzie nikt go nie zobaczy. Nie posiadam tego rodzaju hełmu, jak i Adriana, ale nie chciałbym mieć w swojej kolekcji czegoś co zostało odpiłowane z grobu żołnierza Polskiego. Ciekawe co Powiedziałby na takie coś mój dziadek, który do końca walczył w Twierdzy Modlin, albo jego brat, bohater spod Kocka. W grobach by się poprzewracali jakbym to zrobił. Panowie opamiętajcie się. Są granice których nie wolno przekraczać. Gdyby to była cześć grilla czy innego urządzenia to ok, jak najbardziej jestem za ratowaniem. w tym konkretnym przypadku jestem przeciw. Marcin112 podzielam Twoje zdanie. Porażka!
Napisano
Zabieranie czegokolwiek z mogił jest nieetyczne bez względu na to co to jest i jak zostało wykorzystane. Na cmentarzu w Kielcach kolekcjoner" podpieprzył śmigło z grobu pilota a z grobu mojego Dziadka zniknęło jego zdjęcie w przedwojennym mundurze na porcelance. Ciekawe, czy ktoś uznał, że tam się marnuje...
Napisano
Pewnych rzeczy się ruszać nie powinno,maskowanie swej pazerności rzekomą chęcią ratowania tego dziedzictwa narodowego" lekko trąca żenadą.
Ktoś miał wizje,zbędny garczek i wykorzystał to w ciekawy sposób,który to z pewnością leżącym na cmentarzu nie urąga,wręcz przeciwnie.

Przydrożne krzyże/kapliczki sklecone z armatnich luf też zamierzacie rozebrać? tfu...ratować miało być.
Napisano
krzyż co innego...to jest zmarnowany garnek tylko bo ani to nie estetycznie anie nie ładne a ludzie tacy jak tu zwracają chyba na niego uwagę bo inni - wątpię
Napisano
pogadamy za paredziesiąt lat jak nie zostanie po nich nic tylko wydmuszka.

taka metaloplastyka jak ta przedstawiona na zdjęciu zakrawa co najmniej o inteligencję średnio rozwiniętego Łużyczanina, składającego pokarmy na grobie.
Ani to ładne ani mądre.

Złodzieje to swoją drogą zajęli się już chyba wszystkim co było można ukraść z cmentarzy, ale z drugiej strony są inne sposoby na to.
Widziałem ładnie pomalowane laminatowe odlewy 31-ek zrobione na glanc, ustawione jak należy każdy na płycie grobowej na małym cmentarzu wojskowym z `39 r.
Wtedy to miało sens.

To co widzimy na fotografii ma mniej-więcej taki jak bagnet-pogromca chlewika, albo hełm przerobiony na czerpak do zboża..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie