Skocz do zawartości

Allegro great hits vol.34

Kurt

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 441
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
ja już trochę życia poznałem... mam 53 lata zawodow doświadczenie,,,, doczekałem emerytury alę w ramach tego by człowiek nie wpadł w nostalgię to pracuję.... co do hobby to bieganie po terenach} las pola super zajęcie...
Napisano
http://allegro.pl/show_item.php?item=2896649634

Do gościa wysmarowałem następującego maila. Niestety brak odpowiedzi z jego strony.

Witam Pana.

Obejrzałem Pana obie aukcje (bransoletka i sygnet).
Nie zajmuję się militariami, tylko jubilerstwem (stare wyroby z metali szlachetnych). W wolnym czasie na prośbę znajomych zajmuję się identyfikacją sreber.

Powiem wprost. Uśmiałem się z Pana aukcji. Laik to pewnie łyknie" jak zobaczy swastyki i punce, ale nie znawca tematu.

Proszę nie traktować mojego maila, jako przejaw złośliwości, tylko jako radę konesera, znawcy tematu, aby doszlifować swój warsztat.

Bransoletka
Nabito złą puncę i kiepsko jest wykony probierz . Już mówię dlaczego.
1. Puna jest za duża, za szeroka (tak duże punce i większe) były bite wyłącznie na zegarkach sprowadzonych do Niemiec. Była to punca Niemieckiego Urzędu Celnego.
2. Znaki i cyfry wybite są zbyt głęboko i za bardzo grubą czcionką. Wygląda jakby stempel wystrugano z kartofla".
3. Na zapięciu jest kod niemieckich faszystowskich fabryk produkujących oporządzenie (RZM) . Producent oporządzenia (uzbrojenia) ,a jubilerzy nie mieli z sobą nic wspólnego. Te 2 punce nie mają prawa istnieć obok siebie.

I wreszcie najważniejsza rzecz.

4. Pomijając to że punca srebra jest lewa, która aż w oczy koli, to po prostu nabito złą puncę. Znak probierczy Pól księżyc i korona" wprowadzono do użytku z dniem 01.01.1888. Punca ta obowiązywała do roku 1933. Po dojściu Adolfiny do władzy, zaniechano używania tej (kajzerowskiej) pucy. Na bransoletce powinny być punce 750", 800" , 870", 900", 950" i nic więcej.

Sygnet.

Jakiekolwiek zmiany (innowacje) dotyczące zmian w cechowaniu wyrobów z metali szlachetnych, były zamieszczone w dekretach Ministerstwa Gospodarki i Finansów. Nigdy, ale to przenigdy w jubilerstwie nie wprowadzono punc z sygnaturami SS".

To by było na tyle. Proszę jeszcze raz wybaczyć mi moją uszczypliwość, ale zrobiłem to tylko i wyłącznie dla Pańskiego dobra, aby w przyszłości nie mieć problemów z kupującymi. Laik to pewnie kupi, ale nie daj Boże jak się tym pochwali jakiemuś znawcy sreber.

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
traper
Napisano
Cześć Traper... ludzie to ...(pip)... patrzą w jaki sposób okraść człowieka i co gorsze to udaje im się. Ja mimo twgo wiele lat przeżyłem ale nie słyszałem o tym by hitlerowiec nosił bransolety z hakenkreutzem... jakiś dziwny omok ogarnął ludzi chęcią posiadania takich pamiątek co nie zdają sobie z tego sprawy że to wymysł współczesnych oszukańców... ale cóż zrobić... głupich i naiwnych nie sieją .... sami się rodzą.
Pozdrowinka .. Krzych.
---------------------------------

krzysiek9559 - ja bardzo poroszę, abyś najpierw zastanowił się nad formą językową w jakiej chcesz przekazać swoje myśli/spostrzeżenia/uwagi - potem je publikował na Forum.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 09:56 29-12-2012
Napisano
Moim zdaniem aukcjami tego typu powinien zając się prokurator.
Jest tego szajsu coraz więcej, a nie powinno byc,
gdyż fanty te nie mają nic wspólnego z historią i są jawnym propagowaniem owych idei.
Napisano
Hans- nie miejsce i czas, ale już sporo dyskusji było o różnych cuda-wiankach, które czy to były dokumentnie oderwane od rzeczywistości czy też, mimo dopisku o kolekcjach i niepropagowaniu, były ewidentną zachętą...

Znasz kogoś, kto kolekcjonuje kubki ( produkowane przemysłowo ) do herbaty ( tfu tfu ) z runami? Znasz kogoś, kto kolekcjonuje czapki, smycze, koszulki, itp?

A ludzie łykają, jak młode pelikany...

PS Popatrz na Trapera problemy z kartami pocztowymi- ile było dociekań, dlaczego uwalano Mu aukcje...

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 10:58 29-12-2012
Napisano
http://allegro.pl/faszystowski-mundur-partyjny-rzadkosc-na-rynku-i2911785935.html

Nie dość że miał przerąbaną pracę pod ziemią, to jeszcze na siłę zrobiono z niego faszystę.
Napisano

http://allegro.pl/unikat-160-lat-h-cegielski-i2884515859.html

'Unikatowa pamiątka wydana na 160lecie istnienia H.Cegielski'
Cena konkret : 1500PLN :D

Napisano
Witam,

Dzieciaki jedyne co czytają to program telewizyjny, tudzież Janko Muzykanta" w podstawówce i nie ma co się dziwić, że potem podobne kwiatki" się pojawiają.

Pozdrawiam
Napisano
Witam proszę o potwierdzenie oryginalności, bardzo proszę również powiedzieć mi czy ten bagnecik za te pieniądze jest warty zakupu, nie znam się w ogóle na wycenie więc proszę o wyrozumiałość.

A oto link : http://tablica.pl/oferta/bagnet-ID23f9R.html#09971e4ca9;r:;s:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie