Skocz do zawartości

Trzygodzinna wymiana ognia GROM-u z talibami.

barov

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak czy inaczej bilans starcia pokazuje ile warte w BEZPOŚREDNIEJ walce są dzikusy, których najbardziej bohaterskim wyczynem jest zdetonowanie z odległości 200 metrów ładunku pod przejeżdżającym patrolem. Pecha mieli ;)
Napisano
Witam ,co do dzikusów to pan się myli .Po pierwsze to te dzikusy pogoniły Brytoli potem sowietów a za parę lat i nas i naszych sojuszników .Po drugie w czasie drugiej wojny światowej też nie gardziliśmy materiałami wybuchowymi ani zamachami (wspomnę tu o zamachach na dworce kolejowe )Potrzecie nas też czasem uważają za dzikusów ,więc proszę o więcej dystansu do wiadomości i proszę o włączenie opcji ANALIZA...
Napisano
Ja tymczasem mimo wszystko, jako Polak a więc europejczyk, gratuluję naszym żołnierzom profesjonalizmu.

PS Talibowie nie są kontynuatorami żadnej z rozwiniętych kultur które istniały niegdyś na ziemiach zwanych dziś Afganistanem.
Napisano
zostali zaatakowani przez czterokrotnie liczniejsze siły Talibów"

Gdzieś już czytałem podobne bajeczki... aha już wiem gazecina nazywała się Pravda.

Ostatecznie w wyniku starcia zginęło 20 Talibów.

Po naszej stronie żadnych ofiar? To z kim tam walczymy?
Ze zbiegłymi pacjentami zakładów psychiatrycznych?

Cala ta opowieść to IMHO jakaś bujda.
Napisano
Możliwe. Tak, czy inaczej, porównywanie polskich partyzantów z okresu drugiej wojny światowej z Talibami, świadczy o zwykłej ignorancji. Talibowie to nic innego, jak okupanci, mający niewiele wspólnego z miejscową ludnością. Cała ta awantura zaczęła się od grupki ekstremistów popieranej i finansowanej przez Pakistan (dotychczas są tam chronieni i nawet sprawują rzeczywistą władzę sądowniczą w jednej z prowincji). Wykorzystali to, że kraj był ogarnięty wojną domową, przejęli zbrojnie władzę i wprowadzili rządy terroru. Ich głównym produktem eksportowym i źródłem fortuny, stała się produkcja ogromnych ilości narkotyków. Plantacje zajmowały blisko 200 tysięcy hektarów. Naprawdę nie rozumiem romantycznego podejścia niektórych Polaków do tej bandy. Afgańczycy, walczący z Sowietami, to zupełnie inna bajka. Afganistan ma 30 milionów mieszkańców. Liczba talibów pod bronią jest oceniana na kilka do kilkunastu tysięcy, plus oczywiście do tego nieuzbrojeni sympatycy, aprowizacja i wywiad.
Napisano
Nie jestem miłośnikiem talibów i ekstremistów ,ale argument o narkotykach jest słaby .W czasach ''rządów ''Omara narkotyki były zabronione i karane śmiercią a największe uprawy są pod kontrolą dawnych mudżachedinów .Co do porównania do naszych partyzantów to troszkę przesadziłem ,chodziło o zwrócenie uwagi że media uprawiają propagandę .
Napisano
Kindzał mylisz się i to bardzo chłopie! Żołnierze GROMu są naprawdę dobrzy w tym co robią i jak już idą na akcję to niema przebacz!!
Co do tego z kim tam walczymy to powiem tak:walczymy tam też z terenem który jest z........e ciężki i nieprzyjazny , dlatego tylko tylu Talibów zginęło.Gdyby to była Europa to zabili by pewnie wszystkich(poczytaj sobie jak skończyła się akcja w byłej Jugosławii i ilu ocalało z Serbskiej kompanii spadochroniarzy) , ale tam nie istnieje coś takiego , choćby , jak droga utwardzona i dlatego tak ciężko tam się jest gdziekolwiek poruszyć czy szybko dojechać.
Wyobraź sobie że my tam działaliśmy TYLKO! w dzień a i tak były takie momenty że człowiek myślał że to już jego ostatnie chwile w życiu......
GROM prawie NIGDY! nie wychodzi na akcję za dnia , przeważnie działają nocą w kompletnym zaciemnieniu i ciszy.Jak już dochodzi do walki to wynik jest przesądzony i zwykłe" wojsko jedzie z czarnymi workami na miejsce pozbierać trupy przeciwników.....

Co do przecieku to powiem tyle że prawdopodobnie był tam w bazie gdzieś jakiś pismak z GW albo Polski Zbrojnej i coś tam pewnie podsłuchał z rozmów jakie każdy prowadzi między sobą i to wystarczyło.....
Napisano
Witam,

Po co się tak wszyscy tym gorączkujecie, prawdy pełnej i tak szybko nie poznamy gdyż MON nie podaje informacji dotyczących działań jednostek specjalnych. Tak więc możemy podobnie jak dziennikarze jedynie wyobrazić sobie całe wydarzenie.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie