Skocz do zawartości
  • 0

Mauser PFK Warszawa 1929

skolcio

Pytanie

Napisano

Witam, będąc na wakacjach we Francji trafiłem w sklepie z militariami na takiego polskiego mauserka. Jest trochę nietypowy ponieważ na kolbie ma przymocowaną odznakę (marynarki?) z kotwicą na tle krzyża. Jest widoczna na 4 zdjęciu. Czy mausery w Marynarce Wojennej mogły mieć takie oznaczenia? Czy to już raczej powojenna wariacja? Wg sprzedawcy egzemplarz został znaleziony we Francji (Normandia) a wcześniej przywędrował tu z niemcami. (widać niemieckie oznaczenia). Mam tylko te fotki co widać.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A ja nadal nie mogę się dopatrzeć różnic. Nawet bączek przedni w wz. 1929 kolumbijskim identyczny.

http://randyrick.us/AustrianFirearms/rmM29Colombian.htm

Pozdrawiam, K.
Napisano
Tylko skąd by na niej miały być pruskie odbiory? Wyraźnie widać B w koronie. I jest to na wszystkich okuciach. Naprawdę żadna niemiecka kolba by tutaj nie pasowała?
Napisano
Pruskie - to ciekawe. Najkrótszą droga obstawiam to tak: w Austrii, dokładniej w fabryce Steyr-Solothurn produkowano takie Mausery na eksport, bo przecież Prusy po pierwszej wojnie miały tego zakaz. A gdy już rozpoczęto plany nad wojną i Rajch" stawał się coraz silniejszy, na potrzeby nowego wojska mogli przechwycić produkowane nieopodal karabiny, po czym klepać niemieckie odbiory.

Ale to tylko przypuszczenie i właściwie tylko w taki sposób pasuje.

K.
Napisano
A nie może to być kolba od niemieckiego kawaleryjskiego krótkiego mausera wyprodukowana w okolicach I wojny? Później w czasie składania polskich mauserów wz.1898 z niemieckich części wykorzystano ją. Później w czasie drugiej wojny bron została przejęta przez niemców - stąd zmiana zamka, i trafiła z nimi do francji? Mnie najbardziej prawdopodobny wydaje się taki scenariusz.
Napisano
Facet chce za niego 390 euro. :) Więc chyba i tak ma niezła cenę. Jest to deko z francuskimi papierami. Nie wiem tylko co to może być za kolba no i ta odznaka marynarska.
Napisano
Szukam po symbolach różnych armii i ta kotwica na tle krzyża najbardziej pasuje pod marynarkę wojenną RP chociaż nie znalazłem identycznej. PS: Kolba rzeczywiście wyglądała jak by była pasowana do tego egzemplarza później ale nie wyglądała na kopię raczej na oryginał ale dołożony do tego karabinu, pozostaje tylko pytanie czyjej produkcji. Jeśli odznaka okazałaby się polską 2 RP to może jednak podmiana była wykonana w epoce? Oczywiście to tylko gdybanie. :) Sprzedawca mówił że broń została znaleziona i wysłana do dekowania w takim stanie jak jest wystawiona. :) Mieszkam niedaleko miejscowości gdzie go widziałem więc może w ciągu 2 dni się tam jeszcze przejadę mu się przyjrzeć.
Napisano
To okucie o które się rozchodzi przypomina mi identyczne okucia z czeskich kolb od Vz.24. Możliwe że w tzw. epoce Niemcy dopasowali karabin do nowej kolby (a raczej kolbe dopasowali do karabinu w miejsce zniszczonej oryginalnej polskiej)
Napisano
kolba to szwedzki mauser 1938. odznaka nie jest polska, pewnie też szwedzka, oni się lubowali w nabijanie na kolby oznaczeń udziału w różnych konkursach strzeleckich.

390 euro za coś takiego? za tyle w Niemczech na wiadomym portalu można kupić sprawnego polaka

osobiście 25 euro bym za toto nie dał, nawet traktując go jako kuriozum
Napisano
Identyfikacja vis1939 jest prawidłowa. Łoże pochodzi od Mausera wz. 1898 produkcji niemieckiej z okresu I wojny lub wcześniej o czym świadczą bicia na okuciach. Nakładka jest najprawdopodobniej dorobiona od podstaw. Pudełko i zamek pochodzą od Mausera 98k z drugiej wojny.

Nie zgadzam się tylko ze stwierdzaniem, że to na pewno nie dzieło wojenne. Rusznikarz mógł wykonać takie modyfikacje w dowolnym okresie.
Pytanie tylko czy Niemcom chciałoby się tak męczyć aby naprawić stary polski karabinek kiedy mieli pełno swoich, nowych. Oczywiście nie można wykluczyć, że to działo francuskiego ruchu oporu :)

Ciekawe czemu skrócono lufę?
Napisano
http://allegro.pl/kolba-mauser-szwedzki-1938-oryginalna-demobil-i2497181843.html masz na myśli coś takiego? Powiem że różni się wieloma szczegółami.
Napisano

Witam, będąc na wakacjach we Francji trafiłem w sklepie z militariami na takiego polskiego mauserka. Jest trochę nietypowy ponieważ na kolbie ma przymocowaną odznakę (marynarki?) z kotwicą na tle krzyża. Jest widoczna na 4 zdjęciu. Czy mausery w Marynarce Wojennej mogły mieć takie oznaczenia? Czy to już raczej powojenna wariacja? Wg sprzedawcy egzemplarz został znaleziony we Francji (Normandia) a wcześniej przywędrował tu z niemcami. (widać niemieckie oznaczenia). Mam tylko te fotki co widać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie