Skocz do zawartości
  • 0

Puszka USA


Temer

Pytanie

Napisano

Witam potrzebuję jakichkolwiek informacji na temat tej puszki. Jest ona wysokości ok. 9cm i szerokości ok. 4,5 cm. Widnieją na niej napisy, jednak część (większość) z nich trudna jest do odczytania. Najbardziej czytelny jest główny napis ?OSE MILL ?ATE". Za chwilę dodam kolejne bardziej czytelne zdjęcia.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
P.S.
Na lewo od głównego napisu jest przedstawiona najprawdopodobniej róża a po prawej str. znaczek USA.

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam potrzebuję jakichkolwiek informacji na temat tej puszki. Jest ona wysokości ok. 9cm i szerokości ok. 4,5 cm. Widnieją na niej napisy, jednak część (większość) z nich trudna jest do odczytania. Najbardziej czytelny jest główny napis ?OSE MILL ?ATE". Za chwilę dodam kolejne bardziej czytelne zdjęcia.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
P.S.
Na lewo od głównego napisu jest przedstawiona najprawdopodobniej róża a po prawej str. znaczek USA.

Napisano
Pamiętam karton po UNRRA,grubo woskowany a w nim twarda czekolada,kawa w puszcze ,mleko w proszku,konserwa z koniną i inne puszki, łącznie z papierosami Players.Paczki otrzymywali pracujący w dużych zakładach.
Napisano
http://www.readbag.com/indianamilitary-german-pw-camps-prisoner-of-war-pw-camps-stalag-ix-b-bad-orb-pete-house-life-house-pete-life
Relacja amerykańskiego jeńca stalagu IX-B, na stronie bodajże 15 skład paczki żywnościowej Czerwonego Krzyża, jeden ze składników to 6oz Rose Mill liver pate", czyli jednak pasztet.
Napisano
Istnieje taka kawa.Tyle,że pisze się LATTE i zrobienie takiej kawy w puszce brzmi jak żart z Monty Pythona.

Wszystko pasuje do pasztetu.Polecam przemyć puchę fosolem z rdzy i potem bez zgadywania przeczytać o co chodzi.
Napisano

Kopijnik2- z tego co udało mi się wyczytać to wskazywać by to mogło na mleko - być może mleczko do kawy(?)... Postaram się to jeszcze dokładniej doczyścić i ustalić czy to pasztet, puszka po kawie czy może puszka po mleczku do kawy... tak czy siak wielkie dzięki wszystkim za pomoc i jak doczyszczę ten przedmiot to zostawię tu zdjęcie dla rozwiania wszelkich wątpliwości.
P.S.
Vis1939- fosol nie zniszczy puszki? - czyściłem i trzymałem ją chwilę wcześniej w fosolu + wd40 i całkiem sporo spodu wyżarło.
Pozdrawiam.

Napisano
ingredients:
pork liver
pork fat
salt
onions
milk

http://en.wikipedia.org/wiki/Boudin
Types



Cajun-style fried Boudin balls


Cajun-style Boudin blanc that has been smoked.
Boudin ball: A Cajun variation on boudin blanc. Instead of the filling's being stuffed into pork casings, it is rolled into a ball, battered, and deep fried.[2]
Boudin blanc: A white sausage made of pork without the blood. Pork liver and heart meat are typically included. In Cajun versions, the sausage is made from a pork rice dressing (much like dirty rice), which is stuffed into pork casings. Rice is always used in Cajun cuisine, whereas the French/Belgian version typically uses milk, and is therefore generally more delicate than the Cajun variety. In French/Belgian cuisine, the sausage is sauteed or grilled. The Louisiana version is normally simmered or braised, although coating with oil and slow grilling for tailgating is becoming a popular option in Lafayette, New Orleans, Houston and Baton Rouge.
Boudin blanc de Rethel (pronounced: [bu.dɛ̃ blɑ̃ də ʁə.tɛl]: a traditional French boudin, which may only contain pork meat, fresh whole eggs and milk, and cannot contain any bread crumbs or flours/starches. It is protected under EU law with a PGI status.[3][4]
Boudin noir: A dark-hued blood sausage, containing pork, pig blood, and other ingredients. Variants of the boudin noir occur in French, Belgian, Cajun and Catalan cuisine. The Catalan version of the boudin noir is called botifarra negra. In the French Caribbean, it is known as boudin Créole.
Boudin rouge: In Louisiana cuisine, a sausage similar to boudin blanc, but with pork blood added to it. This originated from the French boudin noir.
Brown Rice Boudin: Brown-rice boudin is a flavor you won't find in many places. The taste is very similar to traditional pork boudin, except this boudin is made with a brown-rice substitute for those looking to cut down on white rice intake.[5]
Crawfish boudin: Popular in Cajun cuisine, crawfish boudin is made with the meat of crawfish tails added to rice. It is often served with cracklins (fried pig skins) and saltine crackers, hot sauce, and ice cold beer.
Gator boudin: Made from alligator, gator boudin can be found sporadically in Louisiana and the Mississippi gulf coast.
Shrimp Boudin: Similar to crawfish boudin, shrimp boudin is made by adding the shrimp to rice. It is great for appetizers or party food served in thin slices.[5]

Niezła ta kawa...
Napisano
całkiem możliwe tylko że tam w ostatnim słowie jest T" a nie F" i CAFE" już przynajmniej w tym głównym napisie odpada.....
Napisano
porcja pasztetu Rose Mill", składnik paczek żywnościowych Czerwonego Krzyża dla amerykańskich jeńców wojennych z czasów IIwś

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie