danieloff Napisano 11 Czerwiec 2012 Autor Napisano 11 Czerwiec 2012 Witam, chciałem poprosić o pomoc w odczytaniu nazwiska na polskim nieśmiertelniku. Na pierwszy rzut oka nazwisko brzmi RRZEWSKI, ale taka zbitka dwóch liter R" obok siebie raczej nie występuje w języku polskim, nawet w nazwiskach. Z kolei pierwsza litera wygląda na kasowaną lub przebijaną, druga też była przebijana". Jak więc prawidłowo odczytać to nazwisko, bo ja już sam nie wiem...
countryb Napisano 11 Czerwiec 2012 Napisano 11 Czerwiec 2012 Pierwsza litera tak jak by przekreślona ,może po prostu Rzewski
Czlowieksniegu Napisano 11 Czerwiec 2012 Napisano 11 Czerwiec 2012 Poszło, wg mnie, RŻEWSKI, ale Ż zostało kolejnym ( prawidłowym ) R nadbite.
SZZ Napisano 11 Czerwiec 2012 Napisano 11 Czerwiec 2012 Może jako Rzewski:http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/rzewski.htmlalbo Rżewski:http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/r%25C5%25BCewski.htmlMożna poprzez np. fecebooka spróbować dotrzeć do osób o tych nazwiskach i zapytać czy przodek lub krewny nie poległ we wrześniu.Nazwiska są bardzo rzadkie, więc moze krewni coś wiedzą.Pozdrawiam
danieloff Napisano 11 Czerwiec 2012 Autor Napisano 11 Czerwiec 2012 Trudno stwierdzić na 100%, czy poległ. W każdym razie w 1939 miał 20 lat i podlegał pod RKU Wilno.
shadowN Napisano 11 Czerwiec 2012 Napisano 11 Czerwiec 2012 http://straty.pl/index.php/pl/szukaj-w-bazienazwisko RZEWSKIimię MichałINFORMACJE O PRZEŚLADOWANIACH Źródło: Autor: Barbara Affek-Bujalska i Edward PawłowskiTytuł: Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej. T. 4, Żołnierze Wojska Polskiego na WschodzieMiejsce wydania: Pruszków uczestnik walk Wojsko polskie na froncie wschodnim 1943-1945stopień wojskowy szer. 20 pappancprzyczyny śmierci poległdata śmierci 1945-01-01pochowany 5-KW Bydgoszcz, ul. Szczubióska, CKom.___________________________________________nazwisko RZEWSKIimię MICHAŁINFORMACJE O PRZEŚLADOWANIACH Źródło: Autor: Lewandowicz LeszekMiejsce wydania: Warszawa uczestnik walk Wojsko polskie na froncie wschodnim 1943-1945przydział wojskowy 20 pappancstopień wojskowy szer.przyczyny śmierci zmarł w wyniku odniesionych randata śmierci 1945
danieloff Napisano 11 Czerwiec 2012 Autor Napisano 11 Czerwiec 2012 Dzięki, Total, jeżeli przedmiotowe nazwisko prawidłowo brzmi RZEWSKI, to jest to pewien trop. Oczywiście to tylko hipoteza, ale teoretycznie po kapitulacji w 1939 roku Michał Rzewski pochodzący z Wilna lub okolic mógł próbować wrócić w rodzinne strony, a następnie trafić do 1/2 AWP, nawet z sowieckiej niewoli (na szczęście dla niego nie był oficerem, a przynajmniej jest to wątpliwe w wieku 19 lat).
shadowN Napisano 11 Czerwiec 2012 Napisano 11 Czerwiec 2012 Dzięki.W `39 r. mógł zaistnieć taki scenariusz ze znakiem tożsamości, że został rozłamany celowo, choćby po to aby sugerować okupantowi że w.w. Żołnierz poległ w 1939 r. lub jest zaginiony..Wielokrotnie zakopywano nieśmiertelniki z dala od sprzętu, aby nie kojarzono personaliów z rozbrojeniem, oraz aby nie wpadły one w ręce wroga.Szkoda natomiast że nie udało się przeżyć Wojny Bohaterowi wątku.Cześć Jego Pamięci!
shadowN Napisano 11 Czerwiec 2012 Napisano 11 Czerwiec 2012 ps. na Wileńszczyznę mógł nie wrócić też choćby z racji niewoli, z której mógł być wcielony do 1/2 AWP..pod frazami Rrzewski i Rżewski nie znalazłem nic..
shadowN Napisano 11 Czerwiec 2012 Napisano 11 Czerwiec 2012 ps. wcale nie musiał być szeregowym, mógł być np. podchorążym, ale zataić stopień, wielokrotnie tak robiono w obliczu wroga.Podchorąży w sowieckich rękach leżał by w dole śmierci..Oficer raczej nie, dość często dobijano stopień, poza tym wiek nieodpowiedni raczej..Skleroza nie boli, ale chyba w wieku 20 lat mógł być plut. pchor.pozdrawiam.
danieloff Napisano 11 Czerwiec 2012 Autor Napisano 11 Czerwiec 2012 Kimkolwiek był i gdziekolwiek zawiodły go wrześniowe drogi, będziemy teraz o nim pamiętać. W taki właśnie sposób określenie ieśmiertelnik" zyskuje realny wymiar.
danieloff Napisano 11 Czerwiec 2012 Autor Napisano 11 Czerwiec 2012 Z zasady nie ujawniam żadnych lokalizacji na Forum, myślę, że zrozumiesz:-)
shadowN Napisano 11 Czerwiec 2012 Napisano 11 Czerwiec 2012 jasne, nie musi być per forum.wiadomo że kretowiska nie są fajne.
abcd Napisano 11 Czerwiec 2012 Napisano 11 Czerwiec 2012 Znajomość ortografii nie musiała być mocną stroną jakiegoś chechłaka z kancelarii sztabowej bijącego blachy,spotkałem się już na nich z Juzefami,Jeżymi to i w nazwiskach mogą być błędy.
Ostoja Napisano 11 Czerwiec 2012 Napisano 11 Czerwiec 2012 Gdzie wyszła blaszka? Podpowiedzią jest ona sama. W Wilnie formowało się troche wojska, więc na szlaku jednej z jednostek i nie jest to Wileńska BK. Znaleziona w przypadkowym miejscu poza obszarem znanych potyczek i bojów. I tu trzeba mieć niebywałe szczęście. Żadna wiedza nie pomoże, bo ona w momencie znalezienia takiego fanta dopiero się rodzi.Pewną regułą staje się dla nas,że gdy jedziemy na ewidentne biwaki radzieckie z 1944r. to wychodzi także Wrzesień.:) I to w jakim stylu. Rok temu Adrian a teraz polska blaszka.Co do nazwiska to obstawiam: a) Rżewski ( pisownia na blaszce z błedem co nie było czymś rzadkim - (słuszna uwaga abcd)b) Rzewski bo Krzewski odpada.
shadowN Napisano 11 Czerwiec 2012 Napisano 11 Czerwiec 2012 wielu ludzi blachy wybijało samemu, stąd błędy.Pewien Weteran opowiadał mi o tym że kto nie potrafił sobie wybić blachy rzadko kiedy ją posiadał, błędów jest także bardzo wiele jak i drapanych (regulaminowo i mniej).ps. Na Wileńszczyźnie mogło wystąpić jakieś niegramatyczne nazwisko naturalizowane np.pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.