traper6 Napisano 29 Kwiecień 2012 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2012 Wybaczcie że poruszam taki temat, ale może komuś w przyszłości ( w podobnej sytuacji ) też się przyda.Ciężko fizycznie zapindalam w fabryce przez firmę pośredniczącą, naprawdę ciężko. Pracuję na zasadzie Umowa o dzieło", równie dobrze na zasadzie takiej umowy mógłbym siedzieć w domu i robić np. grafiki do gazet, czy też pisać artykuły itp.Komornik mi zajumał 100% wypłaty, bo mnie nie chroni żaden Kodeks Pracy.Od dwóch miesięcy nie otrzymuję zapłaty za moja ciężką pracę.Jak walczyć z komorrrrą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 29 Kwiecień 2012 Share Napisano 29 Kwiecień 2012 Dogadać się z komornikiem :-)Znam sytuację, gdy dług c.a. 700 tys. złotych ( + oczywiście narastające odsetki ) jest spłacany w kwocie ... 400 złotych miesięcznie. Generalnie kwota ta nawet nie zbliża się do miesięcznego przyrostu odsetek, nie mówiąc o spłacie kwoty głównej :-)Oczywista oczywistość zależy to od komornika... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 29 Kwiecień 2012 Share Napisano 29 Kwiecień 2012 a dlaczego komornik zajął ci pensje ? :):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 29 Kwiecień 2012 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2012 @HukuAlimenty. Moja córcia ma 21 lat, jeździ grafitowym 4-o letnim Mercedesem i studiuje w szkole dziennej (nie zaocznej).Została tak urobiona przez BYŁĄ rodzinę, że chcą mi doj.....ć jak tylko mogą. Ukradzionej mi kasy im nie brakuje....Z córką nie mam ŻADNEGO kontaktu, traktuje mnie nie jak obcego, lecz wroga.@Rude, kudłate, wiecznie nie ogolone i z WrocławiaJaki jest status między nami to sam wiesz. PROSZĘ UPRZEJMIE, nie wpindalaj się w moje wątki i porady zatrzymaj dla siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 29 Kwiecień 2012 Share Napisano 29 Kwiecień 2012 Trap idz pogadaj do komornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hary DZ Napisano 29 Kwiecień 2012 Share Napisano 29 Kwiecień 2012 http://forumprawne.org/komornik-postepowanie-egzekucyjne/178043-czy-komornik-moze-mi-zabrac-cala-pensje.html Może się przyda Sąsiedzie. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 29 Kwiecień 2012 Share Napisano 29 Kwiecień 2012 no to cię zmartwię będą cię doić do puki córka nie skończy się uczyć a później jak żona straci pracę to żonie będziesz wypłacał alimenty - czy wiesz że tak może być ??? co do komornika hmmmm musisz się zwolnic z pracy ale wtedy wlezie do domu i zabierze ci piszczałkę - ogólnie mówiąc d.... zawsze z tyłu -współczuje -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 29 Kwiecień 2012 Share Napisano 29 Kwiecień 2012 albo przekonaj córkę aby zamieszkała z tobą :) ale nie znam szczegółów waszego rozwodu ( więc trudno coś doradzić) - i tak naprawdę to nie chcę poznać - mam swoje problemy -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 29 Kwiecień 2012 Share Napisano 29 Kwiecień 2012 Witam!Tutaj znajdzie się ktoś kto fachowo doradzi ; http://forumprawne.org/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hytek7 Napisano 30 Kwiecień 2012 Share Napisano 30 Kwiecień 2012 Siemka,umowę o dzieło dostajesz co miesiąc ??Jest szansa ale musisz spełnić 3 warunki:- umowę o dzieło musisz mieć podpisaną na dłuższy czas - to Twoje jedyne źródło dochodu- wynagrodzenie jest wypłacane w stałych okresach (np. miesięcznych) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feld Napisano 1 Maj 2012 Share Napisano 1 Maj 2012 Musisz przedstawic komornikowi,ze jest to jedyne zródło twojego utrzymania.Ale jak sie do tego dostosuje...Róznie bywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurek.S Napisano 1 Maj 2012 Share Napisano 1 Maj 2012 traperJak najszybciej zwolnij się z tej pracy!!!Znajdz taką gdzie powiesz pracodawcy ze nie chcesz umowy a prace incognito.Pracuj tam dopuki córcia nie skończy szkoły i wal komornika.Zgłos mu ze robote straciłeś,wczesniej powynos wszystko z domu.Działaj radykalnie i nie daj soba pomiatać.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 1 Maj 2012 Share Napisano 1 Maj 2012 Zwolnienie się z pracy nie jest najlepszym pomysłem. Mój kolega miał podobny przypadek (rozwód po 10 latach małżeństwa, córka miała wtedy 9 lat).Trzeba załatwić sprawę najpierw z komornikiem, a potem w sądzie. Kolega wykazał, że córka chodzi na studia, ale wyniki ma marne, a żona zarabia 2 razy więcej od niego.Niskie jego dochody były dodatkowym plusem. Najpierw podał o zmniejszenie alimentów, potem o całkowite zniesienie. Teraz jest wolny. Najlepsze jest to, że tuz przed 18 tymi urodzinami, córka zaczęła dzwonić do Niego, zaprosiła do domu na obiad. Na urodziny dał jej 2 tysiące w gotówce, bo myślał że się pogodzili, a następnego dnia telefonu już nie odbierała...Powodzenia. Ucieczka nie jest wyjściem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hytek7 Napisano 1 Maj 2012 Share Napisano 1 Maj 2012 Tak jak napisałem,jeśli spełnisz te 3 warunki wystosuj pismo do komornika i powołaj się na art. 833 § 2 Kodeksu postępowania cywilnego.Feld spełnienie tylko tego 1 warunku nic mu nie da a w przypadku tego co napisałem komornik będzie MUSIAŁ się do tego dostosować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WykoP2411+ Napisano 1 Maj 2012 Share Napisano 1 Maj 2012 Gdyby było możliwe całkowite uwolnienie od alimentów to nikt by nie płacił a pezecież 3/4 alimenciarzy groszem nie śmierdzi,bądźmy realistami. Moi znajomi robią na czarno i dobrowolnie płacą co miesiąc 50 zeta żeby nie było że się uchylają,majątek zapisany ,,na wuja,,i komornik może ich cmoknąć w pompkę . Inny ziom jest już na emeryturze i też jechał sposobem ,,na 5 dych,,teraz potrącają mu z emerytury ale na życie zostawiają .Robiąc na tej umowie to będziesz robił diabłu na kapelusz,zero praw .Albo umowa na pełny albo konspiracja ale wtedy musisz wynieść wszystko z chaty bo ten złodziej działający w majestacie prawa żywemu nie przepuści.Koniecznie zapytaj też na forum prawnym,to nic nie kosztuje a pomóc mogą.Kiedyś z powodzeniem skorzystałem z ich pomocy.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cobrasaper Napisano 1 Maj 2012 Share Napisano 1 Maj 2012 wstyd że nasi przodkowie musieli walczyć o taką Polskę jaką mamy teraz ze teraz same problemy wiem podobnie pracuje i czasami nawet na chleb nie było cza było pożyczyć kase trzymaj się traper nie poddawaj się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WykoP2411+ Napisano 1 Maj 2012 Share Napisano 1 Maj 2012 Idiotyczne prawo.Dziewucha nie jest kaleką,ma ręce i nogi to niech sobie na studia zarobi a nie ślizgać się staremu po plecach.Się chłop czasów doczekał,nóż się w kabzie otwiera ehhh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryniu82 Napisano 5 Maj 2012 Share Napisano 5 Maj 2012 kolego dziwne jest to co piszesz jak komara może 100% wynagrodzenia zabrac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bezimienny Napisano 7 Maj 2012 Share Napisano 7 Maj 2012 Z tego co wiem to komornik może wziąć maksymalnie 50% Twojej pensji. Albo z pensji musi Ci zostawić co najmniej najniższą krajową, jest to chyba 1500 zł brutto, reszta jego...P.S. mogę się mylić...Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 7 Maj 2012 Share Napisano 7 Maj 2012 Witam !W mojej ocenie większość Kolegów ma rację. Przede wszystkim ci, którzy radzą rozmawiać z komornikiem. Ci którzy mówią, że nie może Ci zabrać 100 % poborów - też mają rację. Ja myślę, że po prostu masz zablokowane konto i dlatego to co na nie wpływa kosi komornik. Może masz kogoś w swoim otoczeniu, komu ufasz i może na jego konto niech wpływają Ci pieniądze? . Chyba, że ( w co wątpię ) zleceniodawca ma obowiązek płacić komornikowi. Pozbycie się majątku może być powodem do złożenia tzw. skargi Pauliańskiej. Zachodzi wtedy gdy wierzyciel udowodni, że dłużnik wyzbywa się majątku ( tzw. przepisanie na wujka" lub darowizna). Po tym strzępku informacji od Ciebie traper mogę Ci doradzić dwie opcje:1. Poradzić się prawnika ( porada kosztuje - może najpierw forum prawne ) albo kontakt z forum p. Sklepowicza ( poszukaj w necie)2. Iść w kierunku założenia sprawy byłej żonie o alimenty. Naprawdę. Jeżeli jesteś w niedostatku na skutek rozwodu, jesteś w stanie udowodnić, że byłej się dobrze powodzi to uderz w tę stronę. Może uda się jakąś ugodę nawiązać. pozdrawiam i życzę powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 8 Maj 2012 Autor Share Napisano 8 Maj 2012 Dziękuję Panowie za zainteresowanie.@ Bezimienny.Tak jak napisałem na początku wątku w pierwszym poście. Pracując na zasadzie Umowy o dzieło" nie chroni mnie żaden Kodeks Pracy.To nic że pracuję fizycznie w fabryce. Wg. papierków" to równie dobrze mogę siedzieć w domu i np. składać długopisy, czy pisać teksty do gazet. Komornika to nie interesuje co robię i dlatego w świetle prawa zabrał mi 100 % moich poborów.Jedynie po mojej rozmowie z nim udało mi się wynegocjować, że nagiął literę tego chorego prawa i wystosował pismo do mojej córki, czy zgadza się aby potrącano mi 60% wynagrodzenia.Wątpię czy to coś da, ale i tak te 40% które bym otrzymywał nie zaspokoi moich podstawowych potrzeb.@ KocurKonta, nie mam zablokowanego. Mało tego, pieniądze były przelewane na konto mojej drugiej żony. Tak że to nic nie dało, bo zleceniodawca ma obowiązek wypłacać moją zajętą pensję. W innym wypadku to komornik sam może się mu wziąść za dupsko.Muszę jakoś wytrzymać jeszcze 4 lata, ale jak to jakoś" będzie wyglądało to sam nie wiem. Gdy moja córcia skończy studia, to sam jej założę sprawę o alimenty.2 lata i rok temu, gdy ja się ciężko ścierałem aby przynieść jakikolwiek grosz do domu, moja córcia bawiła się na wakacjach na Majorce i w Egipcie.Foty znalazłem na NK i Fejsie.Czy jest jakaś instytucja, osoba prawna, którą bym mógł nasłać na 21-o letnią córkę i żeby mogła przedstawić skąd ma pieniądze na dzienne studia, mercedesa, wczasy za granicą i diabli jeszcze wiedzą co jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 8 Maj 2012 Autor Share Napisano 8 Maj 2012 Sorki, korekta do ostatniego zdania....mogła przedstawić..." Nie mogła, ale MUSIAŁA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 8 Maj 2012 Share Napisano 8 Maj 2012 witaj traper mam taka sama sytuacje ale komornik zabiera mi tylko 60 % procent wiecej nie moze takie sa przepisy MUSI CI COS ZOSTAWAC NA ZYCIE Syn studiuje na platnych studiach i w ostatnim pozwie o podwyzszenie alimetow byla zona napisala ze studia sa platne i powinienem partycypowac w kosztach Tylko .... jest taki przepis ze jak syn chcial isc na studia platne to powinien suie zwrocic na pismie do mnie czy mnie na to stac A tego nie zrobil wiec sedzia odrzucil pozew Moja rada idz do komornika i opier.... goscia bo to ze pisza komornik sadowy to nie jest tak do konca prawda Komornik nie podlega sadowi jest to zupelnie osobna firma a NAJLEPIEJ ODDAJ SPRAWE DO SADU PZDR I POWODZENIA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bezimienny Napisano 8 Maj 2012 Share Napisano 8 Maj 2012 To nie możesz pogadać z szefem czy by Cię nie zatrudnił na stałe? Moja mama też tak pracowała na umowę o dzieło przez kilka lat(zazwyczaj jak była zima)(szyje kołdry, poduszki itp) aż w końcu szef docenił i podpisał umowę na stałe, najpierw chyba okres próbny 3 miesiące... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bezimienny Napisano 8 Maj 2012 Share Napisano 8 Maj 2012 a odnośnie do wypowiedzi @huka 1000 z 2012-04-29 18:39:28Ma trochę racji jak byś się zwolnił i robił na czarno to wypłata tylko twoja, a komornik mógłby ci wejść do chaty tylko że nie wiem gdzieś to słyszałem że nawet jakbyś wpłacał po 50zł do funduszu alimentacyjnego to komornik nic by niemógł zrobić gdyż byś był bezrobotny a miałbyś chęć płacenia(no niepamiętam dokładnie ale gdzieś to słyszałem) Ale chyba najlepiej będzie jak się spotkasz z adwokatem, wizyta kosztuje od 50 do100zł za godzinę przynajmniej w Kielcach ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.