Skocz do zawartości
  • 0

Stwórzmy wspólnie katalog guzików.

Łukasz

Pytanie

Witam! Od pewnego czasu zacząłem awić się" w zbieranie różnego typu drobiazgów jako dokładki do militariów. Do domu znoszę głównie carskie monety, ale ostatnio także guziczki. Katalogi monet, owszem są, dostęp do nich nie stwarza większego problemu. Niestety literatury ukazującej guziki nie znalazłem. Stąd mój pomysł. Na pewno spora część z nas ma w zbiorze przynajmniej parę sztuk. Wrzućmy na forum fotki, które pomogą czasem w identyfikacji, pogłębią wiedzę. Na post na temat carskich klamer odpowiedziało wielu, wielu też wyraziło swój zachwyt różnorodnością klamer. Dlatego myślę, że pomysł z guzikami tez ma szansę wypalić :) Pozdrawiam, Łukasz

• Odpowiedzi 53
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wolę guziki rzadko występujące. Oto guzik carski artylerii grenadierów. Może w jakimś regionie kraju występują częściej, mnie udało się znaleźć po raz pierwszy. Marzy się jeszcze klamra tej formacjii...

Ciekawostka: w Pucku była prawdopodobnie wytwórnia guzików w XVIII w. To ich odlany guzik ze stopu zwanego po ang. pewter". Nóżka nie została jeszcze przewiercona. Przeznaczony dla pruskiej armii, śr. 23 mm.

Do SWaldek. Twoje drugie zdjecie - znalazlem cos takiego, podobne w ornamentyce, tylko znacznie wieksze (z 30 cm srednicy jak dobrze pamietam) i odlane z zeliwa. Jak bede mial fote to zaloze nowy watek z pytaniem co to.

CO do wydawnictwa n/t guzikow to zapewne chodzi o ksiazke Michala Wolfram - Jaroszynskiego, wydawcy m.in pisma Mundur i Bron.A cena 150 zl niech nie dziwi.Ksiazka zostala wydana pare ladnych lat temu w niewielkim nakladzie i dzis jest bardzo poszukiwana pozycja.
Michal ma bardzo duza wiedze na temat guzikow,a co nieco mozecie przeczytac na Jego stronie: www.wolf.pl

Witam! Od pewnego czasu zacząłem awić się" w zbieranie różnego typu drobiazgów jako dokładki do militariów. Do domu znoszę głównie carskie monety, ale ostatnio także guziczki. Katalogi monet, owszem są, dostęp do nich nie stwarza większego problemu. Niestety literatury ukazującej guziki nie znalazłem. Stąd mój pomysł. Na pewno spora część z nas ma w zbiorze przynajmniej parę sztuk. Wrzućmy na forum fotki, które pomogą czasem w identyfikacji, pogłębią wiedzę. Na post na temat carskich klamer odpowiedziało wielu, wielu też wyraziło swój zachwyt różnorodnością klamer. Dlatego myślę, że pomysł z guzikami tez ma szansę wypalić :) Pozdrawiam, Łukasz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie