dect Napisano 13 Marzec 2012 Autor Napisano 13 Marzec 2012 http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11331407,Tysiace_wojskowych_ciezarowek_do_wymiany__Sypia_sie.html'Tysiące wojskowych ciężarówek do wymiany. Sypią sięKilka tysięcy terenowych ciężarówek polskiego wojska się sypie. Ponad dwie trzecie z nich ma ponad ćwierć wieku, a niektóre jednostki jeżdżą wozami poradzieckimi. MON planuje nowy wielki przetarg. Szacuje się, że wart miliard złotych - pisze Gazeta Wyborcza".Taki samochód musi przejechać trudny teren - np. wertepy poligonów. Wojsko używa ich do przewozu żołnierzy, służą jako kuchnie polowe, kontenery ze sprzętem i uzbrojeniem. Czasami mogą być opancerzone. Jednocześnie trzeba je łatwo przerzucać w dowolny rejon świata, gdzie akurat polscy żołnierze służą na misji. Trzeba je wtedy załadować do samolotów transportowych typu C-130 Hercules, jakimi lata polska armia i większość krajów NATO. Nasze wojsko ma dzisiaj takich ciężarówek kilka tysięcy. Co z tego, skoro w większości to samochody typu Star 266 - konstrukcja z lat 70. ubiegłego wieku, choć ostatnie takie pojazdy nasza armia kupowała jeszcze w połowie lat 90.- Ponad 70 proc. używanych w wojsku ciężarówek ma więcej niż 25 lat - mówi Gazecie" minister obrony narodowej Tomasz Siemoniak. - Wymiana tego taboru w ciągu najbliższych lat jest po prostu konieczna. Co do liczb i terminów nie ma ostatecznych decyzji - dodaje. Oficjalnie MON podaje jeszcze, że kilka procent ciężarówek w polskim wojsku to pojazdy poradzieckie i poniemieckie.Jak się nieoficjalnie dowiedziała Gazeta", nowy wielki przetarg zostanie ogłoszony prawdopodobnie jeszcze w tym roku. Minister Siemoniak nie mówi, ile pojazdów musimy kupić, ale według ekspertów chodzi o tysiące ciężarówek. Koszt jednego pojazdu to kilkaset tysięcy złotych, nawet pół miliona. Zakup dwóch tysięcy pojazdów daje więc około miliarda złotych.Więcej na ten temat w Gazecie Wyborczej"'Poniemieckie? Coś im się nie pomyliło?
HUBERTUS 1656 Napisano 13 Marzec 2012 Napisano 13 Marzec 2012 Poniemieckie? - czekam na przetarg tego zlomu."Nie tylko kolega.Ja też szykuje się na tę wyprzedaż-chętnie kupię naście sztuk i będę podwoził wojsko po przetargu za drobną" opłatą.Wpierw zarobią panowie z dawnego WSI jako posiadający licencje na obrótronią" jaką są zapewne Stary 660 i 266 :)A potem się okaże że przetarg rozstrzygał ogrodnik z fryzjerem ministra(oby choć osobistego kierowcę dopuścili do głosu). Wygra firma Niemiecka i odpłynie ten miliard za granice w dobie kryzysu-Starachowic nie ma a Jelcz zapewne nie wygra ;(
Czlowieksniegu Napisano 13 Marzec 2012 Napisano 13 Marzec 2012 A co Jelcz ma wygrać?Po pierwsze primo ostatnio to ylko" autobusy.Po drugie primo pełna nazwa brzmi Zakłady Samochodowe JELCZ" Spółka Akcyjna w Upadłości Likwidacyjnej.
HUBERTUS 1656 Napisano 13 Marzec 2012 Napisano 13 Marzec 2012 A więc wiemy jakim sposobem wpompujemy kaskę dla Niemiec:) bez greckiego parawanu:)
fuks_ag Napisano 13 Marzec 2012 Napisano 13 Marzec 2012 poniemieckie?!czytaj enerdowskie ify o robury oraz czechosłowackie tatry i pragico do dywagacji nad godnymi następcami i polskiej myśli technicznej polecam temat: www.odkrywca.pl/nastepca-stara-266-poszukiwany,697348.html#697348
rotsen5 Napisano 13 Marzec 2012 Napisano 13 Marzec 2012 Było tak jest i będzie , w 1983r. jak byłem w wojsku to w czasie alarmu połowa samochodów nie mogła wyjechać z jednostki , ale za to były wypucowane i wyczyszczone jak na giełdę. Pewnie wojsko w ramach przetargu kupi jakiś złom z zagranicy jak samoloty które będą spłacać jeszcze nasze wnuki wiem to z pewnych źródeł.Za to naszą produkcję samochodów ciężarowych się rozpieprzyło ,, Star, Jelcz,, to były naprawdę super sprzęty.
cairo1 Napisano 13 Marzec 2012 Napisano 13 Marzec 2012 Super sprzetow mielismy wystarczjaco duzo, ale kroliki i znajomi krolika musza zarabiac, przetargi to wielka sciema, mialy zapobiegac korupcji , a jak sie okazalo to przetargi sa zrodlem wielkiej korupcji.Stalismy sie jakas kolonia dla zbytu wszekliego zlomu i chlamu, za ktory trzeba zaplacic kilkukrotna cene nowki.Gdzie te CBA? i inne darmozjady?
HUBERTUS 1656 Napisano 13 Marzec 2012 Napisano 13 Marzec 2012 Było tak jest i będzie , w 1983r. jak byłem w wojsku to w czasie alarmu połowa samochodów nie mogła wyjechać z jednostki , ale za to były wypucowane i wyczyszczone jak na giełdę. Pewnie wojsko w ramach przetargu kupi jakiś złom z zagranicy jak samoloty które będą spłacać jeszcze nasze wnuki wiem to z pewnych źródeł.Za to naszą produkcję samochodów ciężarowych się rozpieprzyło ,, Star, Jelcz,, to były naprawdę super sprzęty."Owszem skoro nie ma części zamiennych (pojazdy czekają na remont miesiącami albo latami) a części krążą na rynku wtórnym,to się demontuje potrzebne elementy z zapasu wojennego by jeździły pojazdy funkcyjne ,używane na co dzień.Stan zapasu wojennego niszczy tez nieodpalanie sprzętu i brak jazdy-parcieją uszczelki,niszczą się tuleje. Dziwnym trafem najbardziej sfatygowany jest mały silniczek od wycieraczek używany do nabijania motogodzin i odparowująca ropa. Winne są też pozorne szkolenia-jakby raz na pół roku lub rok jednostek opuszczała miejsce zakwaterowania podczas alarmu bojowego i musiała dotrzeć na poligon stan pojazdów nie byłby dla nikogo zaskoczeniem.
beaviso Napisano 14 Marzec 2012 Napisano 14 Marzec 2012 Pewnie wojsko w ramach przetargu kupi jakiś złom z zagranicy jak samoloty które będą spłacać jeszcze nasze wnuki wiem to z pewnych źródeł."@rotsen5: Mógłbyś rozwinąć tą błyskotliwą myśl? Jakie to samoloty, będące złomem z zagranicy", będą spłacać nasze wnuki?M.
art75 Napisano 14 Marzec 2012 Napisano 14 Marzec 2012 Poniemieckie? Coś im się nie pomyliło? nie razem z leo2a4 dostaliśmy z lat 80 a nowy moze jednak Jelcz 442 Bartek 4x4
rotsen5 Napisano 14 Marzec 2012 Napisano 14 Marzec 2012 Z tymi samolotami to przesadziłem jak kogoś uraziłem to przepraszam , a wiem z stąd - za granicą spotkałem gościa wojskowego w stanie spoczynku dobre miał gardziołko do picia podobne do mojego i tak zaczął gęgać ,,miał jakiś żal do wojska,, a ja niepotrzebnie teraz gęgnąłem na forum a kto to był i w jakiej jednostce pracował to nie wiem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.