maciek422 Napisano 12 Marzec 2012 Autor Share Napisano 12 Marzec 2012 Wpadł mi ostatnio w ręce taki hełm. Jest na nim dużo oryginalnej farby, fasunek z gąbkami.Czym wyczyścić żeby nie uszkodzić struktury farby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek422 Napisano 12 Marzec 2012 Autor Share Napisano 12 Marzec 2012 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 13 Marzec 2012 Share Napisano 13 Marzec 2012 http://odkrywca.pl/moj-eksperyment-kwas-szczawiowy-i-helmy,665420.htmlhttp://odkrywca.pl/search/index.php?sq=szczawiowy&ws=txt&id_forum=4&forum=onPrzed moczeniem w szczawiu zdjąć obręcz i fasunek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek422 Napisano 13 Marzec 2012 Autor Share Napisano 13 Marzec 2012 Dzięki, ale jak zdjąć tą obręcz nie niszcząc jej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 13 Marzec 2012 Share Napisano 13 Marzec 2012 Delikatnie,pomału odgiąć wąsy które ja trzymają.Nic na siłę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 13 Marzec 2012 Share Napisano 13 Marzec 2012 Ja bym spróbował bezpieczniejszym sposobem,czyli fosolem.Można lepiej kontrolować proces ale od wewnątrz rdzy jest sporo i może nie dać rady...Wąsy od obręczy można punktowo podgrzać(ostrożnie,aby nie przypalić farby na czerepie) na zgięciach,mniejsze prawdopodobieństwo pęknięcia.Skórę nasącz lanoliną: http://www.odkrywca.pl/search/index.php?sq=lanolina&ws=txt&id_forum=4&forum=on a sznurek/poduszki wrzuć na 24h do roztworu płynu do zmiękczania tkanin.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viras Napisano 13 Marzec 2012 Share Napisano 13 Marzec 2012 Obręczy nie zdejmiesz bez połamania skorodowanych wąsów mocujących. Trzeba czyścić bez naruszania wnętrza, a to będzie trudne. Powierzchnię zewnętrzna ja bym czyścił fosolem. Hełm trzeba ustawić na kratce z grila nad miednicą i obłożyć hełm nasączoną fosolem ligniną lub watą, po jakimś czasie zdjąc ligninę, hełm przeszczotkować delikatną szczotką do rąk i powtarzać tak do skutku. potem umyć i zabezpieczyć. Natomiast co do wnętrza to nie mam koncepcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 13 Marzec 2012 Share Napisano 13 Marzec 2012 Metody takie jakie opisali Hebda i vis1939. Czyszczenie tylko strony zewnętrznej mija się z celem. Warto zaryzykować odgięcie wąsów (jeśli pękną to trudno) i wyjąć obręcz apotem szczaw lub Fosol a fasunek lanolina rozpuszczoną w benzynie lakowej(lepiej i głębiej się wchłania). POwinien wyjść ładny hałerek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 13 Marzec 2012 Share Napisano 13 Marzec 2012 Powiem tak jeśli dobrze go nie odczyścisz będzie go gryzło od spody wiec koledzy maja racje odegnij wąsy i zdejmij obręcz inaczej pod obręczą będzie postępowała korozja. Tak w ogóle to ładna sztuka wykop, czy podwórkowe znalezisko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek422 Napisano 15 Marzec 2012 Autor Share Napisano 15 Marzec 2012 Wyszedł z pod podłogi przy rozbiórce starego domu.Dziękuję za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 17 Marzec 2012 Share Napisano 17 Marzec 2012 Szczaw odradzam. Będzie ładny zaraz po wyjęciu ze szczawiu a potem lipa. Ja swoje wz 31 czyściłem tak, że najpierw myłem to porządnie wodą z mydłem (pod prysznicem np przy pomocy szczotki) potem delikatnie szmatką nanosiłem taki specyfik jak mr mackenick (jest kilka rodzajów, musisz mieć odpowiedni, a ostrzegam, że drogie cholerstwo). Trzeba z tym bardzo uważać, żeby nie przedobrzyć. Szkoda by było spieprzyć taki gar jak Twój. Przy dobrej konserwacji wyjdzie z niego naprawdę zajebista sztuka.Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 17 Marzec 2012 Share Napisano 17 Marzec 2012 Kolego słownictwo :) !I tu jest trochę racji ; na forum było już o gniciu po szczawiu " . Tak na prawdę to przypadek ; nie wiadomo czy zacznie czy nie. Trzeba mieć szczęście. Mi farba z puszki WH zeszła i teraz mam srebrną :( Ja ze szczawiem obeznany specjalnie nie jestem . Wykonałem tylko raz eksperyment - pierwsze 6miesięcy było okey:) ale później tragedia. A co do wyżej opisanej metody - była tez na forum o tym ; na przykładzie hełmu LW - wyszło przyzwoicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek422 Napisano 23 Marzec 2012 Autor Share Napisano 23 Marzec 2012 Obręcz niestety była tak skorodowana, że w jednym miejscu się pokruszyła. Fasunek wymaga trochę pracy jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek422 Napisano 23 Marzec 2012 Autor Share Napisano 23 Marzec 2012 Dużo oryginalnej salamandry, co cieszy najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek422 Napisano 23 Marzec 2012 Autor Share Napisano 23 Marzec 2012 Od spodu wyszedł jeden napis LUDWIKÓW" jednak bardzo słabo widoczny, wręcz nieczytelny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 23 Marzec 2012 Share Napisano 23 Marzec 2012 Trochę pracy jeszce cie czeka :) Ale jak na razie miejsca odrdzewione bardzo ładnie się prezentują. Ma się rozumieć że robiłeś hełm w szczawiu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek422 Napisano 23 Marzec 2012 Autor Share Napisano 23 Marzec 2012 Potraktowałem go fosolem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falkenbach Napisano 23 Marzec 2012 Share Napisano 23 Marzec 2012 Bardzo fajny dzwon.Wewnątrz powinny być jeszcze dwie liczby pod napisem Ludwików - skrót roku produkcji i seria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 23 Marzec 2012 Share Napisano 23 Marzec 2012 Jak masz szczęście to oprócz tych liczb może pojawić się jeszcze WP i orzeł. Ja na jednym ze swoich mam. Taka pieczątka pojawia się na garach z 1935 albo 1936. Pozdr i gratuluje garnka :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 24 Marzec 2012 Share Napisano 24 Marzec 2012 Jak stosujesz ten fosol ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek422 Napisano 24 Marzec 2012 Autor Share Napisano 24 Marzec 2012 Nasączam dobrze szmatkę i delikatnie przecieram.Po osuszeniu z fosolu wtarłem w niego trochę wd40, żeby nie korodował dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 24 Marzec 2012 Share Napisano 24 Marzec 2012 WD-40 to środek penetrujący. Lepiej sprawdzają się inne specyfiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek422 Napisano 24 Marzec 2012 Autor Share Napisano 24 Marzec 2012 Napisz proszę czym go w takim razie posmarować na koniec, po fosolu. Z góry dzięki, pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 24 Marzec 2012 Share Napisano 24 Marzec 2012 Delikatnym przecieraniem to można zlikwidować delikatny nalot,tam gdzie została Ci jeszcze rdza nanoś fosol pędzlem i zostawiaj na ok 5 min.Potem spłukać wodą i przetrzyj porządnie szczotką plastikową z detergentem - powtarzać aż efekt będzie jak na moich przykładowych pacjentach:Przed: https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum22/dsc05752.jpgPo: https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum25/p7262302.jpgPrzed: http://img.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum25/1098340406.jpgPo: http://img.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum25/pc211461.jpgWD40 się nada,odparuje i zostanie warstwa zabezpieczająca od dalszej korozji.Niestety niezbyt trwała i wypada przesmarować co jakiś czas.Przy przedmiotach z farbą dobrze się sprawdza,gdzie nie wchodzi w grę mazanie trudno usuwalnym badziewiem.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 24 Marzec 2012 Share Napisano 24 Marzec 2012 W motoryzacyjnym ,hemolaku itp dostaniesz środki antykorozyjne które zabezpieczają powierzchnie inie wyparowują tak szybko jak WD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.