jacek1962 Napisano 16 Luty 2012 Autor Share Napisano 16 Luty 2012 Obiecałem więc jest.W pażdzierniku 1944r utworzono nowy typ Batalionu.Batalion Grenadierów-Pancernych na rowerach./to nie żart/Wszystkie jego Kompanie oprócz tzw ciężkiej,wyposażone były w rowery.Poprzez ten zabieg dramatycznie spadła siła ognia tego batalionu /zdolności przewożenia amunicji/ oceniano ją na 507,2 kg/min.Od 2 listopada wszystkie Dywizje Pancerne które posiadały cztery bataliony Grenadierów-Pancernych dostały rozkaz przeformować jeden na rowery.Te które miały sześc musiały przenieść na rowery dwa/np Pz .Gren.Div ,,Brandenburg,, Wielkie Niemcy,i Dywizje Pancerne SS.Z uwagi jednak na brak rowerów tylko niewiele z tych batalionów zostało w pełni wyposażonych w rowery.------------------------------------------------------Ruscy kradli rowery?-nie to była ich zdobycz wojenna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Luty 2012 Share Napisano 16 Luty 2012 uwagi jednak na brak rowerów tylko niewiele z tych batalionów zostało w pełni wyposażonych w rowery" - i wszystkie dalej woziły się transporterami :)http://www.panzergrenadier.net/forum/viewtopic.php?f=20&t=14207http://www.wwiidaybyday.com/kstn/kstn1114b1nov44.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 16 Luty 2012 Share Napisano 16 Luty 2012 ten sprzęt też bywał zawodny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 16 Luty 2012 Share Napisano 16 Luty 2012 choć stosunkowo łatwy do zdobycia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 16 Luty 2012 Share Napisano 16 Luty 2012 a z braku panzerfaustów wożono koty bojowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 16 Luty 2012 Share Napisano 16 Luty 2012 A w tle 11.35.05 to radiostacja/centrala telefoniczna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojo44 Napisano 16 Luty 2012 Share Napisano 16 Luty 2012 Cyt.:Ruscy kradli rowery?-nie to była ich zdobycz wojenna."Ta, nie kradli...(patrz 11:41:53) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Luty 2012 Share Napisano 16 Luty 2012 Pewnie sprawdza, czy opony dobrze napompowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 16 Luty 2012 Share Napisano 16 Luty 2012 Przypomniał mi się dowcip Aloszy Awdiejewa, o tym jak przychodzi do niego syn i pyta - tato, a właściwie, to ja jestem Rusek, czy Polak? -A dlaczego pytasz? -Bo spodobał mi się jeden rower i nie wiem, czy mam go kupić, czy ukraść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 16 Luty 2012 Autor Share Napisano 16 Luty 2012 Chłopy- śmiejecie się z Zarządzeń Naczelnego Sztabu Armii Niemieckiej?Co nie pasuje do ogólnego obrazu Niezwyciężonej Trzeciej Rzeszy.Koledzy ja Was nie rozumiem.Czyli to fałszywka?Szkoda mi Was. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 16 Luty 2012 Autor Share Napisano 16 Luty 2012 bjar nie transporterami tylko na nogach.Bo w tych czasach armia niemiecka sięgnęła dna.Ha,haJutro wam wrzucę o koniach.ale nie bojowych tylko transportowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 16 Luty 2012 Autor Share Napisano 16 Luty 2012 a zdjęcia niemieckich soldatów z kradzionymi kaczkami czy świniami wy widzieli.I podpis zdobycz wojenna.Każdy ma taką zdobycz jaką chce, jeden rower inny drób lub wieprza.A co to szwaby mogą ukraść a szwabom nie wolno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 17 Luty 2012 Autor Share Napisano 17 Luty 2012 Teraz o koniach ,jesienią 1944r z powodu braku samochodów i paliwa wiele Dywizji Pancernych tworzyło tak zwaneFahr-Schwadronen.Bły to konne kolumny transportowe.A 22 stycznia 45 obniżono etat dywizji pancernej z 1597 do 1180 lekkich pojazdów transportowych/ LKW/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 17 Luty 2012 Share Napisano 17 Luty 2012 Na nogach? Pojazdów było masę, brakowało tylko do nich paliwa i części zamiennych. Tak samo jak było masę broni, do której obsługi brakowało ludzi.Poczytaj sobie jeszcze trochę więcej o fahrszwadronach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 17 Luty 2012 Share Napisano 17 Luty 2012 Rower to nie taki całkiem przeżytek :http://www.koloroweru.pl/strony/wojsko.htmlSory że nie tylko o rowerach w armii Niemieckiej ale myślę że też ciekawe ;)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 17 Luty 2012 Autor Share Napisano 17 Luty 2012 bjar paliwo było,nie było części do utrzymania pojazów w ruchu.Opon, akumulatorów,nie zwalajcie wszystkiego na paliwo.Niemiaszki wszystko zostawiali jak planowo się wycofywali.Chyba że oficjalne dokumenty piszą nieprawdę.bjar zgon armii niemieckiej zaczął się w 1942.W tym roku po raz pierwszy brakło pojazdów dla łączności.A póżniej brakło następnym.Mam fajne zdjęcia z Fedorowicza z samochodami mającymi każdą oponę inną.To napisę z pamięci Dywizje Pancerne SS miały samochody 60 marek z 7 państw.I utrzymaj to w ruchu.Co innego zachód i wschód-standaryzacja te same silniki opony,przekładnie a nawet kolory.Brr-zero szaleństwa.45- to było dziadostwo sakramenckie niemieckiej armii,w jednejksiążce o lotnictwie jest foto rozkazu dowództwa Luftwaffe,aby piloci oddali osobiste pistolety,które były potrzebne do obrony Rzeszy.Chyba że to też fałszywka./ha,ha/Koledzy to było takie Dziadostwo jak nasze wojsko do niemieckiego w 39.I to była historyczna sprawiedliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 17 Luty 2012 Autor Share Napisano 17 Luty 2012 I oddzielnie-ludzi nigdy Niemcom nie brakło-wszystkie wykazy wykazują 100% obsadę ludzi brakowało wszystkiego innego.Niczym w socjaliżmie-gospodarka planowego niedoboru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 17 Luty 2012 Share Napisano 17 Luty 2012 Jacek rany jak cię czytam to chyba twoja II wojna była w innym układzie planetarnym. Bo w naszym to w 45 ludzi Niemcom nie brakowało, dlatego do boju szli 14-15 latkowie i dziadki ponad 60 letnie tak zwany Volksturm to takie wojsko jak w Wielkiej Brytani Home Guard , czyli takie super wypaśne jednostki pierwszorzutowe z super tajnymi broniami wyszkolone lepiej niż amerykańscy Rangersi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 18 Luty 2012 Autor Share Napisano 18 Luty 2012 Landszaft oni to robili inaczej po prostu przenosili ludzi z innych formacji do piechoty.Tak było z marynarką wojenną,lotnictwem ,i innymi.Zmniejszano po prostu etaty.A np do lotnictwa kierowano kobiety/mam zdjęcia takowych młodych szwabek pracujących jako ,,mechanicy,,lotniczy ,układacze spadochronów itp.Podobno był problem jak pilot dednął co w tym czasie było regułą bo me i fw fajnie leciały do ziemii i robiły fajne kratery.To one nie wytrzymywały psychicznie.Dziadków i dzieci nie brano do Armii jeno do pospolitego ruszenia jakie organizowały władze lokalne.Ale z armią to nie miało nic wspólnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojo44 Napisano 18 Luty 2012 Share Napisano 18 Luty 2012 Przykro mi pisać, ale wygląda na to że wątek zboczył zbytnio z kursu - nie wiem czy to wynikło z braku dalszych informacji o wojskach rowerowych" czy też z innego powodu.Chociaż gdyby się zastanowić temat ten został założony przez osobę szczerze nienawidzącą siły zbrojne III Rzeszy i której zadaniem(tego tematu) było wbicie przysłowiowej szpili w ambicje tych użytkowników którym najzwyczajniej podoba się sprzęt Made in Thrd. Reich"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 19 Luty 2012 Share Napisano 19 Luty 2012 W pazdzierniku 1944 - byc moze podpatrzyli u Anglikow i Kanadyczykow, którzy zjawili sie z rowerami w czerwcu 1944.Anglicy mieli i paliwo, i czesci i ludzi (no z tym ostatnim gorzej), a jednak:http://www.dday-overlord.com/img/dday/jb/juno_beach_soldat_canadiens_bicyclettes.jpghttp://www.mapleleafup.ca/dday5-2ndwave.htmlJak juz w linku wyzej podano, rower swoje zalety ma.Swoja droga ogladalem kiedys film finski, o patrolu rowerowym z okresu ktorejs z ich wojen. Tytulu nie pamietam, ale warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 19 Luty 2012 Autor Share Napisano 19 Luty 2012 Koledzy to jest nasze hobby,każdy lubi co chce.Ja po prostu żartuję sobie z Waszych wyobrażeń o Armii Niemieckiej.Praktycznie od poł 43r była bita przez ruskich jak mały Jasio przez starszego brata.Pozostały mity,które powtarzam powstały po wojne.Bo w końcu trzeba było czymś podnieść morale zbitym Niemcom.Oni i Japończycy zhańbili się bezwarunkową kapitulacją.Japończycy za to zlikwidowali Armię.A Niemcy? kiedy widzę godła jednostek współczesnych jednostek Bundezwery zaraz łapię knigę i patrzę przed kim kapitulowali dziadowie.Zazwyczaj przed ruskimi,ale elementy przed amerykanami.I to był sukces.Co do rowerów, koledzy alianci rowerów nie używali w walce.Amerykanie mieli tyle pojazdów że GP-em jeżdziło max dwóch żołnierzy.Ale jak nie wierzycie to nic na to nie poradzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syndia Napisano 19 Luty 2012 Share Napisano 19 Luty 2012 Dla uspokojenia nastrojów i powrotu do tematu głównego,oddział niemiaszków na rowerach,tyle że z okresu początku wojny,zdjęcie datowane 16.09.1939,miejsce:rynek w Krośnie(obecnie woj.podkarpackie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 19 Luty 2012 Share Napisano 19 Luty 2012 Jak na rowerach, to już wtedy lipę" mieć musieli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 19 Luty 2012 Autor Share Napisano 19 Luty 2012 Może wtedy była to tylko wycieczka ówczesnego niemieckiego PTTK ,oczywiście bez,, P,,. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.