vis1939 Napisano 20 Luty 2012 Share Napisano 20 Luty 2012 Pozostaje kwestia co Jacek uważa za dziadostwo? może któremuś koszulina wystaje? że niechluje?:)Ten kulobij za traktorem niezbyt mi wygląda na ruski sprzęt,do tego wyraźnie widoczne klamry pasa,prawdopodobnie szewron na ramieniu kierowcy s-65.Bluzy mundurowe też nazbyt wypchane" u dołu - gimnastiorka inaczej na sołdacie się prezentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 20 Luty 2012 Share Napisano 20 Luty 2012 Też się zastanawiałem co to ten Stalin holuje.K 18 czy 21cm morser? Ale to na fotce jest za małe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 21 Luty 2012 Autor Share Napisano 21 Luty 2012 Zamieściłem zdjęcie, więc chyba pora się odezwać:1. Zdjęcie pochodzi z jednego z forów prezentujących sprzęt made in USSR w Wehrmachcie. Ale oczywiście zdaję sobie sprawę, że to o niczym nie świadczy.2. Znając kolegę jacka z jego sympatii sadzę, że mówiąc dziadostwo, miał na myśli niemiecką koninę" za radzieckimi pojazdami mechanicznymi :)Poza tym nic nie dodam, raczej poczytam wypowiedzi speców.PS.W wątku brakuje jeszcze informacji bądź zdjęć o Stalińcach w LWP. Niestety nie mogę nic znależć w sieci. Może któryś z kolegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 21 Luty 2012 Share Napisano 21 Luty 2012 http://www.o5m6.de/s-65_open.htmlhttp://www.o5m6.de/s-60.htmlhttp://www.o5m6.de/s-65_cab.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czapaj-67 Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 witam, a może ktoś jest w Polsce kto składa, rementuje Stalinca" bo posiadam jakieś elementy podwozia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 24 Luty 2012 Autor Share Napisano 24 Luty 2012 Czapaj-67 dawaj zdjęcia i to koniecznie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 Domilud LWP Stalińców nie używało bo LWP nie istniało.To z końmi to musi być niemieckie bo ruscy tak kolumn nie mieszali.To mam z niemieckiej książki wyd Tankograd.Ze specami będziesz miał problem bo PGR-y nie istnieją i mechaników tego sprzętu trudno będzie znależć.Chyba że Hobbistów.Ja kupiłem tą książkę dla Niemieckich zdjęć .Ciągnik mam kołowy C-330.Gąsienicowego nie potrzebuję, bo nieekonomiczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 Ciągnik mam kołowy C-330.Gąsienicowego nie potrzebuję, bo nieekonomiczny."Jeżdżę peugeotem 206Kegressa nie potrzebuję, bo nieekonomiczny, a poza tym nie miałbym go gdzie parkować, mieszkając obok byłej ul. Ludowego Wojska Polskiego, które nie istniało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 To z końmi to musi być niemieckie bo ruscy tak kolumn nie mieszali."Prawdziwa wojna jeśli chodzi o stopień uporządkowania bardziej przypomina ogarnięty pożarem burdel, a nie to co widać w regulaminach i mapach sztabowych. Więc stwierdzenia, ze ci mieszali a tamci nie można sobie wsadzić w... buty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 25 Luty 2012 Autor Share Napisano 25 Luty 2012 Jedno zdjęcie, a narobiło tyle smrodu w wątku. Panowie dajmy spokój tym docinkom, czy to ruskie czy niemieckie.Szkoda że nie polskie, bo dalej brak informacji czy były w naszej armii czy nie. Choć jedno zdjęcie :)A na marginesie. Dziś na swojej miejscówce próbowałem wytaszczyć z lasu pełną oś Stalińca, ze sprzęgłami, talerzem, tarczami, zębatkami. Prawie 1m pod ziemią parę metrów od leśnej drogi. I po godzinie walki odpuściłem. To wszystko waży grubo ponad 100 kg. Bez pomocy jakiegoś cięższego sprzętu się nie obejdzie. Ale złomek oczywiście w końcu trafi do mnie. To tylko kwestia czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 25 Luty 2012 Autor Share Napisano 25 Luty 2012 Jakby ktoś nie wiedział, chodzi o ten elemencik :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 25 Luty 2012 Share Napisano 25 Luty 2012 koledzy uśmiechnijcie się i tak traktujcie moje posty.Nie mieszali bo te ciągniki rolnicze ciągnęły najcięższą artylerię ale ich prędkość poruszania zawrotną nie była coś 7 km/h.I smrodu nie zrobiło bo to niemieckie.Niemcy kolumny transportowe /konne /używały całą wojnę Rosjanie nie.Jak chcecie dowiedzieć się o typach furmanek to żródło wam podam.Tam sobie pooglądacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 25 Luty 2012 Share Napisano 25 Luty 2012 DOMILUD PL, wyciągnij koniecznie i zakonserwuj co się da, bo z tego, co wynika z naszych dotychczasowych dociekań w temacie, w Polsce się żaden nie uchował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 8 Marzec 2012 Autor Share Napisano 8 Marzec 2012 Panowie zgodnie z obietnicą wrzucam zdjęcia z transportu do miejsca przeznaczenia tylnego mostu Stalińca" S-65.Trzeba było skorzystać z pomocy sąsiadów i ich sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 8 Marzec 2012 Autor Share Napisano 8 Marzec 2012 Złomek tak na oko ważył ponad 200 kg i cała operacja" wymagała ostrożności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 8 Marzec 2012 Autor Share Napisano 8 Marzec 2012 Wszystko trwało ok. 2 godz. i operacja Staliniec" zakończyła się o zmroku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 8 Marzec 2012 Autor Share Napisano 8 Marzec 2012 Następnego dnia wstępne czyszczenie i moim oczom ukazał się obraz zniszczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 8 Marzec 2012 Autor Share Napisano 8 Marzec 2012 Sprzęgła pogięte - zresztą dalej zbieram wyrwane tarcze po okolicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 8 Marzec 2012 Autor Share Napisano 8 Marzec 2012 Wyszło jeszcze kolejne ogniwo, klamry spinające i inne rzeczy, ale to już w naszych odkryciach. I to by było na razie tyle. Najbliższe dni to żmudna konserwacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 8 Marzec 2012 Share Napisano 8 Marzec 2012 Dobra robota. :)+ nowa fota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 9 Marzec 2012 Share Napisano 9 Marzec 2012 fajnie, że to wyszarpałeś, gratuluję:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 9 Marzec 2012 Autor Share Napisano 9 Marzec 2012 Dzięki panowie. Mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syndia Napisano 16 Marzec 2012 Share Napisano 16 Marzec 2012 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 17 Marzec 2012 Share Napisano 17 Marzec 2012 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 17 Marzec 2012 Share Napisano 17 Marzec 2012 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.