Skocz do zawartości

zamurowana piwnica ? jak myślicie?

Radek28

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!Nazywam się radek i jestem od dziś na forum,i zupełnie zielony jeżeli chodzi o takie tematy.Mianowicie w budynku dwu rodzinnym w którym mieszkam (przedwojenny) jest dość spora piwnica podzielona drewnianymi ściankami na kilka mniejszych.Na pierwszy rzut oka wszystko wygląda normalnie ale po dłuższym przyglądnięciu się wydaje mi się,że może tam być zamurowana jedna piwnica,ponieważ cały dom jest podpiwniczony oprucz jednego miejsca.Nie wiem czy tak ma być czy też niemiecki sztygar,który mieszkał tu przed wojną schował tam jakieś ciekawostki.I z tąd moje pytanie do kolegów i koleżanek jak myślicie czy może to być zamurowana piwnica czy też moja bujna wyobraźnia.Załączam zdjęcie ze szkicem tej piwnicy który zrobiłem.Pozdrawiam wszystkich i czekam na jakieś odpowiedzi.

• Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Mieszkałem w kamienicy wybudowanej w czasie I wojny światowej w dawnych Prusach wschodnich. Też myślałem że pomieszczenie piwniczne jest zamurowane i że coś tam jest, poza tym doszły mnie słuchy że znajdował się sztab w 1945 wojsk Niemieckich. Z właścicielem nie było jak pogadać bo wiecznie w transie był, albo siedział w izbie ..... W końcu wziąłem wiertło i się okazało że po tej stronie znajduje się stary kanał kominów :( Ale warto sprawdzić. Życzę powodzenia .

nie dowiesz się do póki tego nie sprawdzisz...ludzie jak ja bym miał takie coś pod domem to nawet teraz bym poszedł kuć (ja podłogi na strychu w wigilię zrywałem bo tak to czasu nie było, ale się opłacało :D )

Witam.Jutro po pracy ide wypożyczyć długie wiertło i wiertare.Wiertło musi być długie bo ściana ma 60 cm.A co do lenia to kolego ktos451 to się bardzo pomyliłeś.Wieczorem postaram się napisać czy dowierciłem sie czy nie.

Życze skarbow... ale z doswiadczenia wiem, ze czesc piwnicy byla zasypywana by zapobiec osiadaniu budynku. Swojego czasu tez apalilem" sie na jedna:) bardzo chciałbym sie mylic! W koncu zyjemy takimi przypuszczeniami!! pozdrawiam i czekam na relacje:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie