Czlowieksniegu Napisano 31 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2012 - To unikat, dopiero czwarty goliat w polskich zbiorach muzealnych. Po latach starań udało się nam go kupić w Belgii za 200 tys. zł - mówi dyrektor Muzeum Powstania Warszawskiego Jan Ołdakowski o swoim najnowszym nabytku. Tymczasem Wrocław ma aż dwa goliaty. Od poniedziałku jeden można oglądać w Pałacu Królewskim. Były małe, ale śmiertelnie groźne. Niszczyły barykady i wysadzały kamienice.http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/56,35751,11065594,We_wroclawskich_zbiorach_jest_polowa_polskich_goliatow__.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 31 Styczeń 2012 Share Napisano 31 Styczeń 2012 Właśnie przeczytałem i nie mogę się doczekać by go obejrzeć :) Wrocław idzie w górę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 31 Styczeń 2012 Share Napisano 31 Styczeń 2012 Skoro MPW zaczyna kupować pojazdy, to może z czasem kolekcja wzbogaci się o Hetzera, 251 i inne pojazdy zdobyte przez powstańców. Jakby nie było 200 tysięcy zł, to 50 tysięcy euro, a to już nie jest mała kwota i można mieć nadzieję na fajne projekty w przyszłości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacollo Napisano 31 Styczeń 2012 Share Napisano 31 Styczeń 2012 Ten wrocławski to przynajmniej widać że oryginalny nie to co ten z MPW. Jak mi dziecko wyzdrowieje to lecę zobaczyć na własne oczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojo44 Napisano 1 Luty 2012 Share Napisano 1 Luty 2012 Wstyd mi się przyznać, ale dopiero teraz dowiedziałem się gdziejest ta ekspozycja dotycząca Festung B. ...Będe musiał się któregoś razu udać i zobaczyć to cudo(znaczy tą ekspozycję i Goliata). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciu Napisano 1 Luty 2012 Share Napisano 1 Luty 2012 Wstyd to jak w tym muzeum eksponaty związane z FB wyglądają, poborowane i pozatykane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas P Napisano 1 Luty 2012 Share Napisano 1 Luty 2012 'Goliat' o którym tu mowa przez lata tkwił pod schodami w Arsenale. Pierwszy raz widziałem go tam w 2000 roku, ale z pewnością leżał tam wieki, choć trzeba przyznać że specjalnie zakurzony nie był :). Jeśli ktoś chce zobaczyć trochę nie powierconej zbytnio broni niemieckiej to jest ona na piętrze w tymże Arsenale. Wystawy o FB nie widziałem jeszcze, ale rzucę na nią okiem jak następnym razem będę we Wrocławiu. Może ktoś mógłby się podzielić wrażeniami z wizyty tamże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 1 Luty 2012 Share Napisano 1 Luty 2012 Wcześniej jeden albo i oba (pewności nie mam, łepek wtedy byłem) stały w holu Arsenału, na wprost wejścia głównego, dopiero później poszły w kąt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.