Czlowieksniegu Napisano 31 Styczeń 2012 Autor Napisano 31 Styczeń 2012 - To unikat, dopiero czwarty goliat w polskich zbiorach muzealnych. Po latach starań udało się nam go kupić w Belgii za 200 tys. zł - mówi dyrektor Muzeum Powstania Warszawskiego Jan Ołdakowski o swoim najnowszym nabytku. Tymczasem Wrocław ma aż dwa goliaty. Od poniedziałku jeden można oglądać w Pałacu Królewskim. Były małe, ale śmiertelnie groźne. Niszczyły barykady i wysadzały kamienice.http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/56,35751,11065594,We_wroclawskich_zbiorach_jest_polowa_polskich_goliatow__.html
sonicsquad Napisano 31 Styczeń 2012 Napisano 31 Styczeń 2012 Właśnie przeczytałem i nie mogę się doczekać by go obejrzeć :) Wrocław idzie w górę :)
s_boj Napisano 31 Styczeń 2012 Napisano 31 Styczeń 2012 Skoro MPW zaczyna kupować pojazdy, to może z czasem kolekcja wzbogaci się o Hetzera, 251 i inne pojazdy zdobyte przez powstańców. Jakby nie było 200 tysięcy zł, to 50 tysięcy euro, a to już nie jest mała kwota i można mieć nadzieję na fajne projekty w przyszłości.
jacollo Napisano 31 Styczeń 2012 Napisano 31 Styczeń 2012 Ten wrocławski to przynajmniej widać że oryginalny nie to co ten z MPW. Jak mi dziecko wyzdrowieje to lecę zobaczyć na własne oczy.
wojo44 Napisano 1 Luty 2012 Napisano 1 Luty 2012 Wstyd mi się przyznać, ale dopiero teraz dowiedziałem się gdziejest ta ekspozycja dotycząca Festung B. ...Będe musiał się któregoś razu udać i zobaczyć to cudo(znaczy tą ekspozycję i Goliata).
wojciu Napisano 1 Luty 2012 Napisano 1 Luty 2012 Wstyd to jak w tym muzeum eksponaty związane z FB wyglądają, poborowane i pozatykane
Lukas P Napisano 1 Luty 2012 Napisano 1 Luty 2012 'Goliat' o którym tu mowa przez lata tkwił pod schodami w Arsenale. Pierwszy raz widziałem go tam w 2000 roku, ale z pewnością leżał tam wieki, choć trzeba przyznać że specjalnie zakurzony nie był :). Jeśli ktoś chce zobaczyć trochę nie powierconej zbytnio broni niemieckiej to jest ona na piętrze w tymże Arsenale. Wystawy o FB nie widziałem jeszcze, ale rzucę na nią okiem jak następnym razem będę we Wrocławiu. Może ktoś mógłby się podzielić wrażeniami z wizyty tamże?
Trooper85 Napisano 1 Luty 2012 Napisano 1 Luty 2012 Wcześniej jeden albo i oba (pewności nie mam, łepek wtedy byłem) stały w holu Arsenału, na wprost wejścia głównego, dopiero później poszły w kąt.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.