saperfts Napisano 28 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2012 - Wszystkiego się mogłem spodziewać, ale nie tego. Tyle razy wszyscy tamtędy chodziliśmy, a teraz się okazało, że w ziemi leżał prawdziwy arsenał. Nie mogłem uwierzyć własnym oczom, gdy zobaczyłem potężny karabin maszynowy wydobyty z wykopu na moim podwórku - opowiada Sławomir Kusztal (27 l.) z Wincentowa koło Końskich (woj. świętokrzyskie) Wincentowo całe jest rozkopane. Prywatna firma buduje w wiosce kanalizację i podczas tych robót operator koparki zauważył w wykopie jakieś żelastwo. Na szczęście był ostrożny i od razu zawiadomił swoich szefów.– Od razu się domyśliłem, że to jakieś elementy uzbrojenia. Już kilka razy zdarzyło mi się trafić na różne niewypały. Zawsze trzeba na to uważać, bo pełno jeszcze tego w ziemi – mówi Paweł Ciochoń (27 l.).Natychmiast wezwano saperów z Kielc. Dowódca patrolu, chorąży sztabowy Robert Krasowski (46 l.) razem z kilkoma żołnierzami zabrali się do pracy, a to co znaleźli zdziwiło nawet doświadczonego już dowódcę. – Z ziemi wykopaliśmy 2215 sztuk amunicji strzeleckiej i najciekawsze znalezisko na jakie się natknąłem przez ostatnie 10 lat: niemiecki Ciężki Karabin Maszynowy MG 42, to prawdziwy unikat i kolekcjonerski rarytas. Karabin, naboje i magazynki są bardzo dobrze zachowane. Broń można w stu procentach odrestaurować – mówi chorąży Robert Krasowski.Pan Sławomir słyszał opowieści starszych mieszkańców wioski, że koło jego domu okupanci niemieccy walczyli z polskimi partyzantami.– Walki były zacięte. W okolicy znajdowano różne pociski i bomby, ale nigdy takich karabinów jak ten. Nie przypuszczałem, że na naszym podwórku leży taka broń z tysiącami nabojów. Człowiek chodzi koło domu i nawet się nie domyśla, co może być zakopane metr pod ziemią. Dobrze, że operator koparki był bardzo uważny – mówi Sławomir Kusztal. – Można się tylko domyślać, jak ciężkie walki toczyli nasi partyzanci. Teraz widzę, jaką przewagę w uzbrojeniu mieli Niemcy. Tyle tysięcy nabojów tylko w jednym miejscu – dodaje.Wykopany na jego podwórku karabin trafi do muzeum. Będzie tam z pewnością ozdobą zbiorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 28 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2012 .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 28 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2012 ,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 28 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2012 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Styczeń 2012 Share Napisano 28 Styczeń 2012 Frajerzy :) I Wincentów, nie Wincentowo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 28 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2012 zdjecia z linku.. wrzuce bo czasami linki znikaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 28 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2012 sliczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 28 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2012 .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 28 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2012 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Styczeń 2012 Share Napisano 28 Styczeń 2012 Zasili jakąś kolekcję i to jest plus :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 28 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2012 i po byl ten telefon do saperow nie wiem:D zamiast zawinac w szmaty i szybciuto ulotnic:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Styczeń 2012 Share Napisano 28 Styczeń 2012 ciemny lud :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 28 Styczeń 2012 Share Napisano 28 Styczeń 2012 Miejmy nadzieje ze trafi do jakiegos (prywatnego) muzeum, a nie do huty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 28 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2012 bardzo ciemny:D jestem ciekaw czy saperzy go zabrali czy sie dogadali i wlasciciel podworka go zatrzymal:D? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Styczeń 2012 Share Napisano 28 Styczeń 2012 Nie no na bank zabrali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidzok Napisano 28 Styczeń 2012 Share Napisano 28 Styczeń 2012 Wykopany na jego podwórku karabin trafi do muzeum. Będzie tam z pewnością ozdobą zbiorów" Dobrze, że oni go znaleźli bo jakby to znalazł jakiś poszukiwacz to był by to bardzo niebezpieczny arsenał który trzeba by było zdetonować:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Styczeń 2012 Share Napisano 28 Styczeń 2012 Ciekawe do którego muzeum :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidzok Napisano 28 Styczeń 2012 Share Napisano 28 Styczeń 2012 Nie ważne do którego ważne, że nie na przetop:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Styczeń 2012 Share Napisano 28 Styczeń 2012 Emgieta w tą, czy w tą... U nas w Świętokrzyskiem takie to się po rowach i krzokach walają... ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek.kopidołek Napisano 28 Styczeń 2012 Share Napisano 28 Styczeń 2012 i znowu znaleźli moją kryjówkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 28 Styczeń 2012 Share Napisano 28 Styczeń 2012 Kiepski z Ciebie konspirator skoro kolejny raz Cię zmierzyli".Nie załamuj się.Coś się zmieni.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 28 Styczeń 2012 Share Napisano 28 Styczeń 2012 Gdyby operator wiedział,że w wykopie leży kilka jego wypłat to pewnie tak ochoczo nie zadzwoniłby:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 28 Styczeń 2012 Share Napisano 28 Styczeń 2012 A ile może być wart taki egzemplarz z wykopu?Pytam bo z 4 sztuki już w terenie zostawiłem - jestem poszukiwaczem września więc z zasady nic innego nie biore.Może popełniam błąd i jakaś wymianka np za orzełka byłaby realna za takiego szrota?Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel888 Napisano 28 Styczeń 2012 Share Napisano 28 Styczeń 2012 Kilka wypłat hehe dobre :) Jak zarabia 100zł na miesiąc to może może :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 28 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2012 akurat operator koparki czy koparko-ladowarki malo nie zababia::) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.