Skocz do zawartości
  • 0

koło od samochodu drewniane jakie auto?

Landszaft

Pytanie

Napisano

witam na alledrogo wystawiono takie oto kółko. pal licho cenę jest wysoka, ale jestem ciekaw z jakiego pojazdu może być takie kółeczko , wygląda jak by do nowoczesnego wozu drabiniastego ;o)

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
karollo-widać wyraźnie, że to zupełnie inne koło.
shadow-te koła są od PF 508, także zupełnie inne. Nie widzisz różnicy pomiędzy kołem szprychowanym na 10 drewnianych kołkach i piastą typową dla konnej, wolnobieżnej trakcji a tłoczonym z blachy kołem samochodowym?

C.
Napisano

witam na alledrogo wystawiono takie oto kółko. pal licho cenę jest wysoka, ale jestem ciekaw z jakiego pojazdu może być takie kółeczko , wygląda jak by do nowoczesnego wozu drabiniastego ;o)

Napisano
makul - trafiony zatopiony. tylko pytanie od czego??. widać z tego że produkcja tych felg seryjna , ale po budowie widać że istotnie prawdopodobnie przewidziana do ciągu konnego z uwagi na mocowanie osi w piaście koła . piasta drewniana czyli wolnoobrotowa. Nie przewiduję aby robiono to do aut . produkcja polska czy niemiecka . bo o Rosji nawet nie ma co marzyć , za skomplikowane konstrukcja jak na wozy chłopskie . u nas w Polsce też w okresie międzywojennym mało wozów posiadało pneumatyki . jestem ciekaw czy wyrób cywiny czy też mógł istnieć wojskowy . choć raczej mało prawdopodobne.
Napisano
Na polskich filmach kręconych w latach 60 XXw zwłaszcza wojennych lub partyzanckich itp zdarza się widywać właśnie wozy na takich, szprychowanych i ogumionych kołach. Raczej poniemieckie zdobycze.

C.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie