Skocz do zawartości

Wirtualne zwiedzanie Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu

sil3nt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kolego Sahara kiedy mielibyśmy do czynienia z muzeum w pełni słowa tego znaczeniu mógłby Pan wnosić Swoje słuszne pretensje. W tym jednak przypadku jest troszkę inaczej. To Muzeum ma w jednej osobie tzn. mjr. Ogrodniczuka kustosza, sekretarkę, intendenta, konserwatora urządzeń wszelakich , koordynatora bieżących prac w muzeum i po za nim, przewodnika. Przede wszystkim jest oficerem WP z pewnymi obowiązkami np. służby lub wyjazdy. Ostatnimi czasy udało mu się zachorować i przeleżał 3 tygodnie w szpitalu. Niech się Pan naprawdę nie dziwi że nie może się Pan do dzwonić. Naszych telefonów też czasami nie odbiera.

Pozdrawiam
Jacek
Napisano
Czy nie czas na to żeby zmienić te sytuację? Moim zdaniem powinno być tak jak w innych muzeach. Może warto ponarzekać na tę sytuacje żeby to zmienić. Jacku czy nie uważasz żeby to unormować. Muzeum miało by dochody bo przecież trzeba by było kupić bilet. Można było by liczyć na rozwój. Tacy jak ja mogli by wpaść tam i nie liczyć na łud szczęścia żeby zobaczyć to co ich interesuje. Przy okazji doczytałem że jest tam Piwonia 2S7 Pion. Tu dodatkowo musze zaznaczyć że wzrastają moje apetyty na odwiedziny.
Napisano
Problem był już wielokrotnie poruszany.
Czy da się zmienić tą sytuację? Pewnie jak wszystko w życiu Tak.
Ale jesteśmy przekonani że jeżeli kiedyś nastąpią takie zmiany to będzie koniec MBP. Skończą się sponsorzy, skończą się wolontariusze. Skończą się darowizny i darmowa pomoc.
Ale będzie kolejne martwe muzeum z Dyrektorem, Kustoszami etatami i kompletnym marazmem.

Jacek
Napisano
Czechosłowacki TOPAS i węgierski FUG. Oba od dziś dostępne w Wirtualnym Muzeum Broni Pancernej.
Zapraszam serdecznie:
http://wirtualne.muzeumbronipancernej.pl/
Napisano
Koledzy dajcie spokój tej placówce.Każdy z Was wie co trzeba zrobić aby tam wejść.Nie udawajcie zdziwionych kiedy jedziecie z niezapowiedzianą wizytą.
Ja już tu pisałem ale powtórzę jeszcze raz,nie wszyscy tej placówce są przychylni,bo nikt nie lubi konkurencji.
A konkurencję mają przednią.
Panowie z Poznania ,spokojnie róbcie swoje.Psy szczekają a karawana jedzie dalej.
Psy szczekają bo się boją.
I koledzy jeszcze raz .Nie płaczcie ,że Was nie wpuszczono.
Do jednostki wojskowej nie wchodzi się jak do knajpy.
Zadzwońcie i umówcie termin albo przyjedżcie kiedy bramy są otwarte.
I tyle lub aż tyle.
  • 2 weeks later...
Napisano
Do kol. sahara47 i innych.
Poznań - Noc Muzeów 2012 w Muzeum Broni Pancernej - 19 maja 2012

Na czas trwania "Nocy Muzeów Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu będzie udostępnione w godzinach 18 - 24.

W tym czasie umożliwione będzie zapoznanie się zwiedzających zarówno ze zbiorem ekspozycji broni pancernej, jak i z historią powstawania muzeum.
Muzeum Broni Pancernej
ul. Wojska Polskiego 86/90
Poznań"
Napisano
UWAGA: Muzeum Broni Pancernej CSWL nie bierze udziału w Nocy Muzeów 2012 !!!!
Zapraszamy na dzień otwarty 2 czerwca:
http://muzeumbronipancernej.pl/
Napisano

Uppsss.
Tak to jest jak się wypisuje niesprawdzone wiadomość.
Jako rekompensate daje fotkę - Dzień otwartych koszar w Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych 2011".

• 4 weeks later...
Napisano
No i znowu wybieram się w okolice Poznania. Do muzeum będę mógł wpaść 20.06.12 pomiędzy 16 a 17. Próbuję się dodzwonić od minionej środy. Nie miałem szczęścia żeby ktoś odebrał. Próbuję nadal. Może pomożecie?
Napisano
sahara chłopie daj sobie siana,nie dzwoń nie pisz nie rób sobie żadnych nadziei.
Dowódca tej jednostki,a jest On jednoosobowo odpowiedzialny za to kto wchodzi na jej teren nie pozwoli Ci wejść.
Takie są chłopie przepisy,jeśli by pozwolił Tobie musiał by pozwolić mnie i setkom następnych Hobbystów.
Masz takie same szanse na zobaczenie tych Tanków jak,, słoń na przejście ucha igielnego ,,/a była to brama w murze obronnym Jerozolimy/czyli żadne.
Możesz pisać do ministra wojny skargę to Ci napisze jedż do W-wy tam sobie zobaczysz te same czołgi/w godzinach otwarcia/tego smutnego muzeum.
Koledzy zrozumcie i nie wymuszajcie na Kolegach z Poznania tego co będzie kryło Wasze lenistwo.
Miłość żąda ofiary,nie waszej krwi tylko Waszego czasu.
To Wy musicie dostosować się do czasu otwarcia tego Muzeum.
A kiedy jest Ono otwarte to Koledzy wiecie bo jest tu napisane.
Na koniec ,nasi Koledzy łącznie z Panem Kustoszem nie są muzealnikami Oni w tej Jednostce pracują a po pracy realizują swoją pasję.
W czasie pracy nie możecie odrywać ich od realizacji obowiązków służbowych,a po pracy nie możecie wymagać od nich rezygnacji ze swojego czasu wolnego.To jest Ich wolny czas i sposób jego konsumpcji zależy tylko od nich.
I na koniec moja opinia.
Dajcie spokój tej Placówce Goście robią a nie gadają,a co robią to widzicie.
Jeśli to przerobią na oficjalne Muzeum to będzie jak w Warszawie.
Kustoszem będzie Historyk od rycerzy /zakuty łeb/a czołgi będą w krzakach.
A o tym że zobaczycie pojazdy w ruchu to zapomnijcie.
Jeśli chcecie żeby było dobrze to po prostu przestańcie narzekać/bo dobry Bóg czasami wysłuchuje płaczących/a przypominam że nie wszyscy życzą dobrze tej Placówce.
Panowie z Poznania jeśli coś żle napisałem to poprawcie.
Napisano
I ostatnie pytanie czy znacie już następne terminy -/pażdziernik-listopad/ ,,otwartych drzwi,,jeśli tak to prosiłbym o podanie wszystkich.Lub jeśli nie to podanie najszybciej jak możliwe-
bo muszę pogadać z szefem .... a szef jest Angolem i długo myśli.Ale nie odmawia.
Pozdrawiam
Napisano
Jacek piszesz o godzinach otwarcia. Gdzie do cholery je widzisz?
Mówisz o lenistwie. Wykonałem chyba z 50 prób żeby się tam dodzwonić! Bez skutku. Dwa razy czekałem na poczekalni próbując się dodzwonić pod wskazany telefon w CSWL. Te cztery podejścia to też lenistwo? Na emaile nie umawiają to jak można inaczej tam się wbić. Mamy 21 wiek! Moje próby dostosowania czasu (wg Twojej sugestii) do otwarcia (czas otwarcia oczywiście nieznany) spełzły na niczym.
Trzeba być z Poznania i odrobić tam jakąś pańszczyznę? To tylko gwarantuje wizytę?
W Warszawie nie zobaczę np. Stuga czy IS3. Pozostałe cacka już widziałem, ale dla tych kilku rzadkich chcę tam wpaść.
Szanuję Waszą pasję i pracę włożoną w to dzieło. Nie mam zamiaru ujmować zasług komukolwiek. Denerwuje mnie tylko sytuacja. Jestem człowiekiem zajętym. Między innymi z tego płacę wysokie podatki po to, aby i to muzeum mogło funkcjonować. Chcę tam wejść, bo po to tyle trudu włożyliśmy, aby mieć prawo do wolności w tym kraju żeby nie było już tabliczek „zakaz wstępu”. Żeby nie było tu już cenzury i aby każdy mógł mówić, co chce.
Po co piszą na stronie o sposobie jak można tam wejść jak jest to niewykonalne. Można napisać na stronie to, co ująłeś na początku słowami „daj sobie siana” to nasze nie wejdziesz.
Pozdrawiam. Do zobaczenia 13-15 lipca, Strefa Militarna, Gostyń
P.S. Na stronie zapomnieli dodać, kiedy jest Dzień otwartych koszar w Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych 2012. Chyba, że też z tej okazji będzie dzień otwarty z zakazem wstępu. To taka aluzja do tekstu powyżej.
  • 2 weeks later...
Napisano
Dzięki! Będę się wybierał do Poznania to napiszę. Teraz jestem po wizycie w Muzeum broni pancernej w Saumur. Fantastyczna kolekcja. Dużo ciekawych eksponatów.
Napisano
sahara-dobry człowieku,nie wejdziesz do tego muzeum poza ,,otwartymi drzwiami,,.
Bo nikt Cię nie wpuści do jednostki wojskowej.
Jedyna okazja to wtedy gdy otworzą drzwi/bramy/to napisał poprzednik.
Jest teoretycznie taka możliwość,bo dowódca moźe wyrazić zgodę.
Ale to jest ,,myk,,dla jednej osoby nie ma takiej opcji.
To już pisałem ale napiszę jeszcze raz-na zachodzie nie wejdziecie do jednostki wojskowej.To wojsko wychodzi do ludzi-z czym to poszukajcie tu na tym forum.
Badziewiem.
Ja powtórzę moje pytanie czy otworzycie dni pażdziernik-listopad tego roku?
  • 3 weeks later...
Napisano
Uaktualniłem kalendarz na stronie MBP :)
Sobota, 29 września - Dzień otwartych koszar w Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych 2012
  • 4 years later...
Napisano
Po Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu (oddział Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie) oprowadza Kustosz - ppłk Tomasz Ogrodniczuk.

http://www.youtube.com/watch?v=wpPt6AHBYlA
http://www.youtube.com/watch?v=7g0wyNrHGws

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie