banderas Napisano 2 Grudzień 2011 Napisano 2 Grudzień 2011 Fotka dedykowana specjalnie dla tyfusa-miłośnika gaciowców.
tyfus Napisano 2 Grudzień 2011 Napisano 2 Grudzień 2011 he, he :))to twoje ?nie ma to jak pozytywne zboczenie :))odbierz @Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 15:57 02-12-2011
banderas Napisano 2 Grudzień 2011 Napisano 2 Grudzień 2011 @ jarzabek przekonałeś mnie,twoje argumenty są niepodważalne .kalesoniak-od kalesongaciak - od gaci itd.Jutro zamówię hot-doga w swojej ulubionej budce i machnę jej tą kanapką z awanturą ,że nie to zamawiałem.Jak jutro żona powie do mnie misiaczku to powiem,że nie jestem żadnym zapchlonym futrzakiem wędrującym na czterech łapach po bieszczadach .Przysiadam się również na tą ławeczkę oczekujących z niecierpliwością na konkretne ,rzeczowe przykłady które pozwolą nam wyjść z ciemnogrodu.Zapraszamy na naszą ławeczkę oczekujących id.pzdr.
jarzabek Napisano 2 Grudzień 2011 Napisano 2 Grudzień 2011 widzisz drogi banderas wystarczy drobna prowokacja aby z wątku ktory wiekszosc by olała i nawet nie zwracałaby uwagi na taki szajs, wynikła fajna i pouczająca dyskusja.co ty na to ?ja jestem zadowolony
banderas Napisano 2 Grudzień 2011 Napisano 2 Grudzień 2011 Serdecznie przepraszam kolegę torba5 za użycie słowa kalesoniaczek" w przypadku guziczków trzy dziurkowych co wprowadza w błąd.Usprawiedliwieniem moim może być to,że kiedy zainteresowałem się tym typem guziczków,to w świecie poszukiwaczy nazwa ta była powszechnie stosowana,zaakceptowałem ją ,spodobała mi się i do dziś jej używam.Jednak dziwię się ,że kolega torba mnie gani a sam w ID przedmiotów chętnie używa gwary poszukiwaczy typu:konina",dupka",liściak",cip..",olek i lolek" ,grzybek" itd.Jeszcze raz przepraszam za wprowadzanie użytkowników w błąd.pzdr.
banderas Napisano 2 Grudzień 2011 Napisano 2 Grudzień 2011 jarzabek,jest OK,dawaj foty swoich kalesoniaczków i jedziemy dalej.Żadna to lokata kapitału,raczej zboczenie :))p.s.zbieraj kalesoniaczki to w zimę będziesz chodził w japonkach :)))
Rosforek Napisano 2 Grudzień 2011 Napisano 2 Grudzień 2011 Bardzo fajny temat. W przypadku sygnowania guziczków niemieckich, mogę podjąć się próby identyfikacji i wskazać producenta (jeśli ktoś oczywiście chce). Uważam, że temat sygnatur na guzikach jest interesujący i zasługuje na szerszą publikację.Bandres, Twój guzik z fotki 2011-12-02 15:38:53 ma sygnaturę MS? Jeśli tak to producentem może być:Maria Schenkl, WienMetallwaren- und Schnittwerkzeugfabrik, MylauM. Schaubmayr, WienZ większym prawdopodobieństwem na tych 2 pierwszych.pozdrawiam
shadowN Napisano 2 Grudzień 2011 Napisano 2 Grudzień 2011 jeśli występuje bez kropek.. czyli tutaj spudłowałem ;-)
torba5 Napisano 2 Grudzień 2011 Napisano 2 Grudzień 2011 Tak używam gwary ale popartej poprawną nazwą czyli np bagnet 98/05 tzw liść ,inna sprawa wszystkie te potoczne nazwy które tak radośnie wyrwałeś z moich postów odnoszą się do konkretnych przedmiotów więc trudno tu o pomyłkę.Upierasz sie przy kalesoniaczku który może być od celty,chlebaka,czy koszuli a szczególnie trzy dziurkowiec jest jak najbardziej wątpliwy jeśli chodzi o kalesony.Nikogo nie zganiłem mam inne zdanie i tyle ,po prostu identyfikacja typu masz fajnego kalesoniaka od celty to masło maślane ,ale nie mnie sie upierać jak i co sobie nazywaszpozdrawiam
banderas Napisano 3 Grudzień 2011 Napisano 3 Grudzień 2011 @ torba.Ja również szanuję twoje zdanie,ale widzę,że się nie rozumiemy,więc jeszcze raz wyjaśnię .Kiedyś zerkałem na ten typ guzika przez 2 sekundy,tyle ile trwa wymówienie słowa kalesoniak i fru do śmieci.Ale to się pewnego dnia zmieniło ,schyliłem się nad kolejnym kalesoniaczkiem i w zamyśleniu patrzyłem na niego 2 minuty....hmmm kalesssooonnniiiaaakk.Wtedy zrozumiałem o co biega,ta pogardliwa nazwa nie ma na celu określenia miejsca w którym był przyszyty,ta szatańsko trafna nazwa ma pokazać miejsce tego guzika w świecie filobutonistyki,miejsce w szeregu,niestety ostatnie.Kalesoniak nigdy nie będzie brylował na szczycie tabeli między herbowymi Biertumpfelami,listopadowymi Muncheimerami czy złoconymi liberyjnymi Jedicke.Kalesoniak nie będzie nawet w środku tabeli pomiędzy półkowymi,kontuszowymi czy wrześniowymi.Miejsce kalesoniaczka jest na końcu tej tabeli i jest mu tam dobrze,czasami sobie pomarzy o przejęciu przedostatniego miejsca w tabeli zajmowanego przez groszki,ale zaraz mu to przechodzi.Taki właśnie jest Pan kalesoniak:)Kalesoniaczek zawsze jest cichy,skromny i nigdy się nie obraża-ma też ogromne moce.Stado kalesoniaczków potrafi wygonić raz na zawsze z pola nielubionego poszukiwacza skuteczniej niż chłop z widłami a jak kogoś polubi to będzie przyciągał go na to pole dziesiątki razy i obdarowywał coraz to fajniejszymi sygnaturami,opowie o wykazie fabryk XIX i początku XX wieku itp. krótko mówiąc kopalnia wiedzy.pzdr.
banderas Napisano 3 Grudzień 2011 Napisano 3 Grudzień 2011 @Rosforek.Serdeczne dzięki,zrobię kilka fotek i wstawię ,popracujesz na nimi bo mi życia zabraknie,tylko żebyś przy trzecim wiadrze się nie wycofał z obietnicy :))))pzdr.
odyn12 Napisano 3 Grudzień 2011 Napisano 3 Grudzień 2011 Witam! Rosforek napisałeś, że producentem może być min.Maria Schenkl, Wien. Proszę o ile to jest możliwe o podanie źródła, iż firma tej Pani produkowała guziki. Z góry dziękuję.
Rosforek Napisano 3 Grudzień 2011 Napisano 3 Grudzień 2011 odyn12 ta Pani produkowała dodatki do mundurów – nawet według kodów RZM M5 (Uniformzubehör),ale czy guziki? Hm pewności nie mam, dlatego pisałem być może. Jest to prawdopodobne. Kody RZM M5/nr są często spotykane na „groszkach” więc zamiennie mogą pojawiać się inicjały i w tym przypadku tym się zasugerowałem (czyli guzik – dodatek do munduru).http://www.auszeichnungen-online.de/Seite3_RZM_M5.htmpozdrojeśli się mylę niech kolega mnie poprawi.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.