jacek1 Napisano 5 Luty 2007 Autor Share Napisano 5 Luty 2007 WitamNo gratulacje Even1, to najlepszy przykład jak wejść do dyskusji z butami ale bez głowy. Tak na marginesie to ... jesteś z urodzenia, czy się w tym wykształciłeś?Ja nic nie neguję, tym bardziej,że nie napisałeś nic. W temacie Blizny, co się dało, to zostało zrobione. Teraz można sobie jedynie dyskutować o szczegółach, a twój GPS to sobie możesz wiesz co i gdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewen1 Napisano 5 Luty 2007 Share Napisano 5 Luty 2007 @Jacek1Podyskutować można, ale tylko popierając Twoje teorie.Przepraszam, że wszedłem z butami, ale nie wiedziałem gdzie je zostawić - Twoich nigdzie nie widziałem.Mam nadzieję, że Mod Cię odpowiednio doceni.@wojwojFaktycznie chciałem zrobić trochę fermentu, bo zauważyłem, że dyskusja stała się bardzo jałowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1 Napisano 5 Luty 2007 Autor Share Napisano 5 Luty 2007 WitamEwen1 idź sobie robić ferment gdzie indziej. Jak Ci się nie podoba dyskusja, to jej nie czytaj. Jest jeszcze wiele rzeczy do zrobienia w temacie Blizna. Jak masz jakieś ciekawe informacje, dokumenty, pomysły to pisz, a jak chcesz sobie pokrzyczeć to może nie tutaj. Map, jak już pisałem, dla Blizny nie ma, najdokładniejsza jest 1:25000. W zasadzie główne dokumenty to mapa Sandersa i zdjęcia lotnicze. Wbrew temu co piszesz zdjęcia są doskonałej jakości, można drzewa liczyć, ale nie są ogólnie dostępne. Jest też program do generowania współrzędnych GPS na terenie Blizny, ale nic on nie wnosi do wiedzy o tym co było testowane.Na przyszłość pamiętaj o głowie a nie o butach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewen1 Napisano 6 Luty 2007 Share Napisano 6 Luty 2007 Mam parę zdjęć satelitarnych sprzed kilku lat, ale tam już niewiele widać.Jeżeli masz takie zdjęcia, na których można liczyć drzewa to czy możesz je udostępnić ?Bywam w Bliźnie baaardzo rzadko (na wakacjach), ale jak jestem to już kilkanaście godzin i ochodzę się jak głupi :) Gdybym miał jakieś dobre zdjęcia to byłbym szczęśliwszy i może mądrzejszy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1 Napisano 6 Luty 2007 Autor Share Napisano 6 Luty 2007 WitamJasna sprawa Ewen, zdjęcia prześlę Ci, tylko nie mam Twojego maila . Niestety ja mam tylko jedną część, ale gdzieś jest reszta, może ktoś w końcu kiedyś je udostępni. Czy jest jakaś w miarę szybka i prosta metoda sprawdzenia czy w ziemi, na glębokości powiedzmy do 2 metrów znajduje sie część budynku: schron lub piwnica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewen1 Napisano 7 Luty 2007 Share Napisano 7 Luty 2007 Mail powinien być dostępny.2 m to dość głęboko, więc prostej metody nie ma. Ale tak do 1 m można próbować sondować glebę metalowym prętem. W Bliżnie raczej jest piach, więc może się uda, ale trzeba uważać na świństwa", które tam mogły pozostać.Te zdjęcie z elementami V2 na wąskotorówce chyba nie pochodzą z Blizny. Czy jest jakiś dowód, że to Blizna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1 Napisano 7 Luty 2007 Autor Share Napisano 7 Luty 2007 WitamFaktycznie mail jest. Sprawdzono, że rakieta z numerem, który jest na kadłubie została wystrzelona w Bliźnie. Jest to jedyny dowód na to, że jest to Blizna. Ja przyznam się, że nie jestem pewien gdzie to mogło być nagrane w Bliźnie. Tak się zastanawiam, czy wykrywka znajdzie fundamenty, tam powinny być jakieś metalowe zbrojenia ,to może da się bez kopania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewen1 Napisano 7 Luty 2007 Share Napisano 7 Luty 2007 Dzięki za fotki. Masz może tą co jest u Wojewódzkiego? ale nie skan tylko z internetu.Nie widzę na fotach z kolejką żadnego numeru na kadłubie - chodzi mi o zdjęcia z członami rakiet, a nie o to z suwnicą.To dość ważne aby ustalić czy te zdjęcia przedstawiają Bliznę.2m to za dużo dla wykrywki. A w którym miejscu chciałbyś sprawdzać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 7 Luty 2007 Share Napisano 7 Luty 2007 Hmmm, wydawało mi się, o ile znów nie konfabuluję, że ongi dokonywaliśmy pozytywnej identyfikacji rakiet na wąskotorówce jako HL - choćby po specyficznych i współgrających ze zdjęciami lotniczymi elementach fizjonomicznych krajobrazu - przesiece, linii energetycznej etc.A poza tem, jeśli nie Blizna, to co? PzdrGrzesiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewen1 Napisano 7 Luty 2007 Share Napisano 7 Luty 2007 Przesieka - za szeroka. Linia energetyczna może być wszędzie.etc. - to znaczy co jeszcze ?Gdzie to jest - dobre pytanie. W/g mnie może to być nawet Peene. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewen1 Napisano 7 Luty 2007 Share Napisano 7 Luty 2007 Na tym zdjęciu (to Altenwalde)po lewej stronie widać przykrytą dolną część V2 (do góry nogami). Może to właśnie stąd pochodzą fotki z wąskotorówką.http://www.relikte.com/altenwalde/index.htm na tej stronie na dole jest pięć fotek. Dwie z nich bardzo przypominają obiekty zachowane do dziś w Bliźnie (zdjęcie 2 i 3) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 7 Luty 2007 Share Napisano 7 Luty 2007 a szeroka" tzn. za szeroka na zdjęciach lotniczych, czy na zdjęciach naziemnych? Jest nieco nierówna, ale zmierzona na zdjęciu lotniczym ma przeciętnie 10-15 m szerokości, w pojedynczych najszerszych miejscach może 20 m. Linia energetyczna też biegnie wobec niej w dość specyficzny sposób, więc bez przesady z tym 'wszędzie'. Krajobraz też jest bliznowaty.Natomiast co do identyfikacji tych zdjęć jako Peenemuende przesłanek nie ma jak na razie żadnych - więc chyba nie ma co tak strzelać.PzdrGrzesiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewen1 Napisano 7 Luty 2007 Share Napisano 7 Luty 2007 Za szeroka na zdjęciach naziemnych. Do dziś w Bliźnie są ślady po wąskotorówce, których szerokość to najwyżej 4 m. Porównaj z szerokością drogi z Blizny do Tuszymy, która miała ok 10 m. Krajobaz nie bardzo pasuje do Blizny bo widać na nim raczej las liściasty, a w Bliźnie go nie było. Nie twierdzę, a jedynie przypuszczam, że zdjęcia pochodzą z Peene lub Altenwalde. Jestem prawie pewny, że nie pochodzą z Blizny.Swoją drogą - Kto autorytatywnie zmierzył szerokość na zdjęciu lotniczym i przeliczył ją na realia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 7 Luty 2007 Share Napisano 7 Luty 2007 Z szerokością bym bardzo mocno polemizował. Zresztą nie jest to wielki problem, można w miarę szybko zrobić uproszczony gabarytowy model 3D poligonu i sobie oglądać co kto chce...Vide obrazek - komputerowa symulacja widoku z końca przesieki w kierunku południowym - jest podobne zdjęcie.Wymiary przesieki i innych podobnych obiektów zmierzyłem sobie ja - poprzez nałożenie w CADzie zdjęć lotniczych na mapę, zeskalowanie wszystkiego i w ogóle sporządzenie cyfrowej mapy poligonu.PzdrGrzesiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 7 Luty 2007 Share Napisano 7 Luty 2007 I porównanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1 Napisano 7 Luty 2007 Autor Share Napisano 7 Luty 2007 WitamNa rakiecie z filmu jest numer KH03/17762. Zanotowano, że została ona odpalona 22 maja 1944 w Heidelager, przeleciała 130 km i wybuchła w powietrzu. To wygląda, że film jest zrobiony w Bliźnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewen1 Napisano 7 Luty 2007 Share Napisano 7 Luty 2007 @GrzesioZ tą mapą 3D to coś nie tak. Na podstawie czego zrobisz sobie taką mapę ??? Masz jakieś porządne zdjęcia lotnicze czy tylko te co mam od Jacka ?Czy możesz wskazać miejsce, w którym zrobiono to zdjęcie (kadr z filmu)?@Jacek1Czy masz ten film ? Jeżeli tak to czy możesz mi go przysłać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1 Napisano 7 Luty 2007 Autor Share Napisano 7 Luty 2007 WitamFilmu nie da się wysłać bo to wielgaśny plik, ale można go kupić od Tracyego http://www.v2rocket.com/start/start.html. Co do miejsca to nie mam do końca przekonania gdzie to było nakręcone. Trudno się sugerować dzisiejszym wyglądem lasu w Bliźnie, bo poza kilkoma wyjątkami to jest to las posadzony po wojnie. Obawiam się że innych zdjęć lotniczych w tej chwili nie ma w obiegu, a jeśli są to nikt nie chce się przyznać że je ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 7 Luty 2007 Share Napisano 7 Luty 2007 Cóż, mapę płaską już zrobiłem dawno na podstawie dostępnych materiałów - te zdjęcia lotnicze zupełnie tu wystarczają, średni błąd pomiaru odległości nie będzie przekraczał 0,3%.PzdrGrzesiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewen1 Napisano 7 Luty 2007 Share Napisano 7 Luty 2007 Zdjęcie interpretowane przez wielu jako przeładunek na tle hali montażowej w Bliźnie, ale nazwa pliku to Westerwald !? I co Panowie na to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewen1 Napisano 7 Luty 2007 Share Napisano 7 Luty 2007 W/g planu Sandersa w tym miejscu nie było kolejki. Również w opisie alianckiego zdjęcie z Wojewódzkiego nie ma tam kolejki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewen1 Napisano 7 Luty 2007 Share Napisano 7 Luty 2007 Mój poprzedni post dotyczy fragmentu zdjęcia które zamieścił Grzesio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1 Napisano 8 Luty 2007 Autor Share Napisano 8 Luty 2007 WitamFaktycznie zdjęcie jest źle opisane, zwracałem Tracyemu na to uwage, miał poprawić ale widać zapomniał. Można przyjąć z całkowitą pewnością, że jest to Blizna, albo miejsce i budynek identyczne z tym z Blizny.Plan Sandersa jest dość zwodniczy i nie należy się nim całkowicie sugerować. Trzeba pamiętać, że Sanders był w Bliźnie już po Rosjanach, a ci mogli sporo pozmieniać w wyglądzie okolicy. Dodatkowo plan ten nie zawiera jak mi się zdaje wszystkich obiektów, które widać na zdjęciu lotniczym. Jest natomiast wyraźnie zaznaczona przecinka, równoległa do hali, czyli spełniała ona jakąś funkcję, bo zwrócił na nią uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewen1 Napisano 8 Luty 2007 Share Napisano 8 Luty 2007 Rosjanie z pewnością nie demontowali torów.Dlaczego plan Sandersa miałby być zwodniczy ? Pokrywa się całkowicie ze zdjęciem z Wojewódzkiego, chociaż faktycznie jest na nim zaznaczone mniej obiektów, ale najważniejsze są. Jest zaznaczone kilka przecinek przerywaną linią ale żadna nie jest jakoś specjalnie wyróżniona.Zwróć uwagę na ułożenie pojemników z głowicami na tym zdjęciu (oś pojemnika PROSTOPADŁA do osi hali)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ewen1 Napisano 8 Luty 2007 Share Napisano 8 Luty 2007 ... i na tym (oś pojemnika RÓWNOLEGŁA do osi hali). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.