Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam :)

Dzięki za info :) mam nadzieję że wybierzemy się w niedługo nad rzekę.
znajde1napewno, dziwne jest to że nic nie znalazłeś? Ile szlichu zostawało Ci pod koniec płukania na misce/wiaderku i co w nim było?

Pozdrawiam
Napisano
Witam
znajde1napewno - łyżka stołowa szlichu z 10 łopat to też nie za wiele. Ale dobrze że się pojawia czarny piasek :) popracuj nad techniką płukania miską, pobieraj próbki z różnych miejsc w rzecze i z czasem będzie lepiej :) powodzenia.
Napisano
Witam
sadek717 - ja byłem w niedzielę, woda była mętna i poziom podwyższony ale dało się popłukać :). Wydaje mi się że po ostatnich deszczach raczej nie opadnie. Osady w niektórych miejscach naniosło a w innych zabrało :) Miałem fajną miejscówkę, w której w misce pojawiało się kilka drobinek ale niestety rzeka zamieszała i podczas niedzielnego płukania już tak fajnie nie było :/
Czy ktoś się wybiera do Złotoryi na Mistrzostwa Polski w Płukaniu Złota w sobotę i niedzielę?
Romo - doszły już miski? :)
Pozdrawiam
Napisano
Witam :)

Byliśmy w sobotę, jadąc do Złotoryi mieliśmy w planach wziąć udział w mistrzostwach, jednak trochę się zawiedliśmy pod względem organizacyjnym. Impreza sama w sobie nawet fajna ale wypadało by zrobić jakiś punkt informacyjny z możliwością zapisu dla osób przyjezdnych i będący pierwszy raz na tej imprezie. Zrobienie jakiejś tabliczki dużo nie kosztuje a z pewnością więcej osób wzięło by udział choć by w konkurencji amatorów. Dość późno pojawił się również plan mistrzostw i w związku z tym wydaje mi się że frekwencja zawodników była mała.

Zrobiliśmy rekonesans w Górach Opawskich :)
W Sarnim i Zdrojniku znaleźliśmy w sumie około 12 drobinek z 20 misek. Strumienie mają inny rodzaj żwiru niż Kaczawa i Skora również black sand ma inny skład. Niestety nie udało się nam zrobić testów w Białej, rzeka ma duży poziom i po ostatniej powodzi w niektórych miejscach był dosyć mocno podmyty brzeg. Wydaje mi się że w Białej można by spróbować poodkurzać dno suction dredge takim jak ma Sadek :) W niektórych miejscach są fajne duże kamienie :)
W Opawskich można znaleźć ładnie wykształcone granaty wielkości 1cm i większe :)

Pozdrawiam :)
Napisano
znajde1napewno - co tak szybko się poddajesz?
Dzisiaj nie masz pracy a za kilka dni możesz ją mieć i w wolnym czasie wybrać się nad rzekę :) My pierwsze drobinki znaleźliśmy dopiero podczas 4 wyjazdu w ilości 2 szt :) ale jaka radość była :) Poczekaj z sprzedażą miski, jak Ci się polepszy przyjedź (miejsca już znasz) znajdź duży kamień, wybierz za niego trochę żwiru i od razu humor Ci się polepszy. Powodzenia :)
Napisano
Byłem dziś pierwszy raz na Skorze. W dwie godziny wypłukałem miską około 50 drobinek z czego kilka ok 1-2 mm. Myślałem że będzie gorzej i szczerze to trochę jestem w szoku, że tak gładko idzie.
Napisano
Witam

Przepraszam, że odpisuję dopiero teraz, notoryczny brak czasu.
Odpowiem pokrótce żeby nie zaśmiecać :

Miska im większa tym lepsza ale też ból pleców większy, używam większej do płukania ogólnego a mniejszej do zebranego czarnego szlichu.

Sadek 717, Spinel80 - czyli większe kamienie są już wypłukane w tym rejonie – zwiedzałem kilka miejsc i faktycznie korund małych rozmiarów.
Z tego co ja znalazłem to mam też kilka zielonych i 2 małe niebieskie kamyczki pod lupą ładnie się mienią, szkoda ze pod lupą :-).
Też myślę o Rakowicach żeby je odwiedzić, ale takich miejsc jest masa tylko czasu brak.

Silko – piękne te drobiny z kwarcem – jakiego wykrywacza używasz ? :-), dobra to tajemnica , pogratulować znalezisk.

Znajde1napewno – Tak, koszta wyprawy zwłaszcza jeśli trzeba dojechać kilkaset km są spore. Wszystko zależy od tego czego szukamy – jeśli sposobu na zarobek – to pomyśl ilu ludzi już tak myślało i ilu się zawiodło. Jeśli natomiast szukasz dobrej zabawy, szczypty poszukiwawczej adrenaliny i spędzenia czasu z dala od codziennego zgiełku to jest to właśnie taka możliwość.

Spinel80 – dzięki za relację z G. Opawskich – cieszy że nadal tak okazałe kamienie można wypłukać w naszych strumieniach.

Już nie mogę się doczekać kolejnego wycieczki – z czasem krucho, na mistrzostwa płukania też niestety nie dotarłem :-(, a plan był.

Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
Coś mi nie wszystkie posty Admin puszcza, postaram się konkretniej pisać.

Tak się zastanawiam jak patrzę na mapy geologiczne i zakres starych osadów rzecznych, to widać że nie tylko w rzece z obecnych czasów powinno być znajdowane złoto ale również np. 2-5 metrów i więcej poza obecnym korytem, w miejscu gdzie kiedyś płynął bieg i złoty szlak.
Bawił się ktoś w kopanie w takich miejscach, są jakieś wyniki ?, rozumiem że najgorsze w tym to dokopanie się do osadów rzecznych, trochę się trzeba nakopać.

A i na ostatniej wyprawie sprawdziłem mit ze złotem w kopcu kreta :-), na 3 kretowiny przepłukane w jednej z nich znalazłem 1 drobinę złota – dziwne że kret jej sobie nie zatrzymał :-).
Napisano
Cisza bo wszyscy płuczą :-).
Jak tam z poziomem wody na Skorze i Kaczawie ?, planuję wyjazd w najbliższym czasie. Może ktoś z okolic napisać czy da się już spokojnie brodzić po rzece.
Napisano

Witaj!
Pewnie dlatego że większość siedzi i płucze :P
A poważnie sezon w pełni a ja będę mógł się dopiero wybrać za dwa trzy tygodnie jak się wyrobie z pracą.
Swoją drogą mam zamiar się wybrać na kilka dni właśnie w góry Opawskie także dam Wam znać co i jak a przede wszystkim co udało się znaleźć.
W załączniku wrzucam Wam mapkę rejonu Saksonii może kogoś ona zachęci. Płukałem tak kilka razy i muszę powiedzieć że naprawdę warto. Ładne okazy idzie znaleźć, rzeki z ładnymi dojściami z dala od cywilizacji. Jakbyście mieli jakieś pytania to śmiało ;)

Dla tych co szukają misek do płukania:
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=Profesjonalna+miska+do+p%C5%82ukania+z%C5%82ota+-+okazja

Napisano
Najwięcej w jeden dzień, około 5 godzin w rzece, miską wypłukałem 0,07g. Największa drobina miała 3x2mm i ważyła 0,03g. W miejscach, w których płukałem większość drobin ma poniżej 0,5mm. Jest też dosyć dużo granatów.
Napisano
Witam wszystkich :)
Jesteśmy po drugim wyjeździe w Góry Opawskie, tym razem robiliśmy testy w Białej Głuchołaskiej i zbieraliśmy granaty w strumykach spływających do niej :) Biała wygląda całkiem fajnie, trafiła mi się miska w której było 11 drobinek - całkiem miły widok, zwłaszcza że miejscówka nie była jakaś wyszukana (małe wypłycenie przy brzegu 3x1m) w kolejnej 1 drobinka około 2x2m :) Granaty są całkiem fajne do wielkości około 1,5x1,5cm ale niestety przeważnie zwietrzałe.
re-gen / piotrek_k- czy płukaliście może w Złotym Potoku na terenie suchego zbiornika retencyjnego i jak tam wygląda sytuacja z Au i innymi minerałami? Niestety dotarliśmy tylko do zapory, nie udało nam się zrobić rekonesansu, zabrakło czasu :(
silko - w której rzece płukałeś jeśli można wiedzieć? :)
Mi się trafiła fajna grudka około 3x3mm 0,05g podczas płukania z sadkiem :)
Pozdrawiam wszystkich :)
Napisano
Niezłe wyniki, 11 drobin to już jest coś, a do tego ładne rozmiary w pierwszych miskach. Na Kaczawie 5 drobin to już jest „dobre miejsce”.
U mnie najwięcej z kręcenia miską w 1 dzień udało się wypłukać blisko 350 drobin do 1mm o łącznej wadze 0,08g. Wypłukane były w różnych miejscach – nadal sprawdzam różne stanowiska pod kątem zasobności. Brak u mnie nadal samorodków, to pewnie wina zbyt częstego przemieszczania się. Dodam, że w każdym miejscu (Kaczawa, Skora) znajdowałem drobiny.
Napisano
Witam wszystkich
z mojego doświadczenia im głębiej tym większe okazy się trafiają miałem raz okazje płukać w towarzystwie dwóch gości z bractwa kopaczy złota i wkopywali się oni tak głęboko jak tylko się dało wkopać łopatą i co chwilę trafiali na kilku milimetrowe kawałki.
Złoto jest ciężkie i większe kawałki zawsze opadają głęboko w osad więc łopaty w dłoń i kopać kopać głęboko głęboko ;)
Pozdrawiam i życzę dużych samorodków :)