Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Przejrzałem sporo informacji o płukaniu złota, i na różnych forach czytałem gdzie może być takie złoto w rzekach. Na jednym z forów natknąłem się na wypowiedź że na Śląsku i w Bieszczadach można znaleźć. Przyznam, że te Bieszczady mnie zaskoczyły.. Co Wy o tym myślicie? Czy według Was bieszczadzkie potoki również mają jakiś potencjał?
Napisano
Hej
Pięknie, wszyscy na rzece, dla mnie znów nic nie zostanie :-).
Spinel80 – bardzo ładne znaleziska – zdjęcia pierwsza klasa jak zwykle.
Szafiry ciemne, faktycznie łatwo takie przeoczyć na misce – pod światło na pewno pięknie święcą swoim błękitem.
TorboPan dotarł, ale wstyd się przyznać – świeci nowością, jak na razie ani jednej ryski :-(.
Na pierwszy rzut oka miska mniejsza (płytsza) od typowej, ale na pewno szybsza jak ją się opanuje. Będzie przydatna podczas szybkiego sprawdzania nowych miejscówek – taki mam plan tego roku, co z tego wyjdzie czas pokaże.
Jest ktoś jeszcze z jakimiś sukcesami w tym sezonie ?
Pozdrawiam
Napisano
40cm – szkoda, że większych nie ma :-). Tak na poważnie średnica ok., ale typowa 40 jest głębsza i więcej żwiru pomieści. Tu jednak budowa odgrywa znaczenie. Tak jak pisałem nie używałem jeszcze ale w mojej ocenie pierwsze odpowiednie ruchy płukania powodują szybkie osadzenie się cięższej frakcji na dnie miski.
Napisano
dlatego zapytałem o średnice bo pomyslałem ze kupiłeś mniejszego turbopana :) 40cm to duża micha i mieści od cholery towaru...wrzucisz 2 łopaty to zobaczysz jak lekko" się kręci :D
Napisano

Witam wszystkich :)

Jak udały się Wam majówkowe płukania?
Ja spędziłem jeden słoneczny dzień nad rzekami i strumieniami w Pogórzu Kaczawskim z efektem jak na zdjęciach :) Trafiła się jedna mała złocinka z kwarcem oraz kilka z widoczną większą domieszką Ag.
Przesyłam zdjęcie z fajniejszymi okazami :)

MarekAu - gratuluję zakupu :) na pewno coś dla Ciebie zostawię w rzekach i strumieniach :) Powodzenia i pozdrawiam :)

Napisano

Kolekcję powiększyło kilka szafirów :) niewielkie kilka mm ale zawsze cieszą oko :)

gość4444 - Au występuje w niewielkich ilościach na górnym śląsku, Pieninach i Karpatach - możesz spróbować pogrzebać w strumykach w okolicach Baligrodu, prędzej trafisz na diament marmaroski - herkimer, odmiana kryształu górskiego niż Au, warto sprawdzić co tam można poza tym znaleźć :)

Napisano

Oczywiście nie zabrakło granatów :)

mycha - mój koncentrat po przeglądzie nie zawiera już Au ani żadnych ciekawych minerałów, przywożę go ok 1~3kg z wyjazdu i niestety jak bym Ci go dał to raczej nic w nim ciekawego, co by Cie interesowało nie znajdziesz :) I tak to co zostaje czeka na dalszą analizę :) Lepiej przyjechać nad dolnośląskie rzeki i spróbować sił w terenie :)

Napisano

Kryształy, topazy itp. :)

Nie do końca określone i zbadane minerały ale warto je wyodrębnić ze szlichu :)

Sprostowanie :
Wcześniejsza odpowiedź była do krzysieka" a nie mycha" - przepraszam :)

mycha - skale umieszczałem na wcześniejszych zdjęciach, te są podobne :) Wielkość minerałów jest przeważnie w zakresie 12~2mm (średnica oczek sit)

Napisano
Nic tylko pogratulować znalezisk, szafirki ładne i sporo ich, a to rzadkość. Im więcej takich zdjęć widzę tym większa „gorączka płukania” narasta :-). Ma ktoś jeszcze jakieś nowe znaleziska ?
Na ostatnim zdjęciu dolny okaz to hematyt zdaje się … w większym kawałku ?
Napisano
Wybieram się z dzieciakami na jutrzejsze finały, obejrzymy w akcji szanowne grono profesjonalnych płukaczy.
Na szybko - TorboPan przetestowany, miska mieści faktycznie mniej o 1/3, jest też nieco słabsza, 2 szpadle żwiru powodują już wyginanie się miski. Co do efektywności sprawdzi się na rzece ale czyści się szybko.
Jutro zerknę jak stany wody na rzece i może niebawem poświecę jakiś dzionek na płukanie. Jeśli ktoś mieszka blisko Skory dajcie znać jak u Was ze stanami ?
Pozdrawiam
Napisano
Witam wszystkich poszukiwaczy wybieram się tatry na wakacie jak myślicie znajdę tam drobinki złota na przykład Biały Dunajec,Białka czy ktoś szukał złota w tych terenach bardzo dziękuje za odpowiedz.
Napisano

Witam :)

japus - gratuluję złocinek i fajnych granatów.
Początek i tak dobry bo znalazłeś złoto i z każdym wyjazdem powinno Ci go przybywać. Szukaj nowych miejsc, rzek i strumieni a efekt może Cie miło zaskoczyć :)

Moją kolekcję powiększyło kilka złocinek :)

Napisano

deusxp - ja niestety nie dotarłem tam z miską :) Teoretycznie w Tatrach Zachodnich i Pieninach ponoć występuje ale raczej samorodków bym się nie spodziewał. Życzę miłego płukania i udanego wypoczynku. Oczywiście odradzam grzebania w parkach narodowych i rezerwatach :)

Napisano

MarekAu - kolejne 5 szafirków :) śpiesz się nad rzekę bo coraz mniej ich zostaje :) Hematyt niewielki coś około 1cm. Jak wrażenia z finałów, udało Ci się zamoczyć miskę?