ml_1939 Napisano 5 Listopad 2011 Autor Napisano 5 Listopad 2011 Odłamek do pocisku. Pamiątka z Nowego Berlina :)
maxim026 Napisano 5 Listopad 2011 Napisano 5 Listopad 2011 a ten odłamek to cały sezon 2011. No powiem ze udany masz ten sazon, ale jeszcze nie koniec jego wienc moze znajdziesz jeszcze jeden taki podobny. Pozdrawiam i powodzenia
morro1980 Napisano 5 Listopad 2011 Napisano 5 Listopad 2011 To sztuka umieć się cieszyć z takich rzeczy. Zazdroszczę :)
margor Napisano 5 Listopad 2011 Napisano 5 Listopad 2011 Nie pamiętacie radości z pierwszej łuski, kulki, wytartego miedziaka, guzika z orzełkiem ? Już niedługo na nic więcej nie będzie szans ;)
Hagen Napisano 5 Listopad 2011 Napisano 5 Listopad 2011 To wielka sztuka. Do tej pory pamiętam jak się cieszyłem kiedy znalazłem odłamek, który kształtem obrazował jak wyglądał pocisk.Pozdrawiam i powodzenia
karabin Napisano 6 Listopad 2011 Napisano 6 Listopad 2011 Nawet taki odłamek jest częścią histori,ktoś gdzieś przecież wyprodukował tenże pocisk z którego powstał ten odamek,ktoś wystrzelił.Może ten odłamek kogoś zabił,może był to oficer a może zwykły żołnierz... Różnie być mogło:)
karabin Napisano 6 Listopad 2011 Napisano 6 Listopad 2011 Też mam kilka,te akurat niemieckie z 2.09.1939r:)
Barson1 Napisano 6 Listopad 2011 Napisano 6 Listopad 2011 Kolego Karabin nie bądź śmieszny. To tak jak zbierać kamienie bo może ktoś nim do kogoś rzucił albo za nim się ktoś schował ...Chyba Kolega nie zdaje sobie sprawy z wyprodukowanej liczby amunicji na świecie /.
shadowN Napisano 6 Listopad 2011 Napisano 6 Listopad 2011 Panowie, a zwłaszcza Ci, którzy niedawno zaczynaliście karierę i ledwo odrośliście od korzenia a już tacy mądrzy..Zamiast siać ferment na forum i komuś jeździć po sentymentalizmie proponuję iść do biblioteczki i zająć się czymś pożytecznym.Nikt Wam nie każe patrzeć ani komentować.
ml_1939 Napisano 6 Listopad 2011 Autor Napisano 6 Listopad 2011 Ten odłamek to nie jest jedyne moje znalezisko w tym sezonie, oto nożyce saperskie niemieckie z 1941 roku znalezione tak jak odłamek, bez wykrywacza :)Pozdro !!!
wodzu_ Napisano 6 Listopad 2011 Napisano 6 Listopad 2011 Witaj ml1995 nozyce super nie przejmuj sie opiniami szukaj dalej nie fant a przygoda jest wazna.Pozdro
sebo_sek Napisano 6 Listopad 2011 Napisano 6 Listopad 2011 Jak zaczynałem też mnie cieszyły odłamki. Pamiętam jak na jednym było widać wyżłobienie od pierścienia to miałem podjarkę. Teraz jest inaczej, kolega też będzie inaczej patrzył na takie fanty" w przyszłym roku. Ten odłamek to i jak bym zachował. A jest ktoś na forum, kto by go wyrzucił, że się tak śmiejecie?
Barson1 Napisano 6 Listopad 2011 Napisano 6 Listopad 2011 No w sumie tak...jak uraziłem to przepraszam. W sumie każdy kiedyś zaczynał ...
karabin Napisano 6 Listopad 2011 Napisano 6 Listopad 2011 Kol.Barson widocznie dla ciebie fant to fant ,ja podchodzę do poszukiwań z duszą i sentymentem,ty zaś liczysz tylko sztuki a to nie na tym rzecz polega. Widzisz,dla mnie stopiony orzełek wrześniowy ma większą wartość od zachowanego w stanie ,,igła,,.Jeśli nie wiesz o co chodzi to dalsza dyskusja jest zbędna.Co liczby amunicji to nieistotne ile jej wyprodukowano,moje są niezwykłe o tyle że były strzelane jako jedne z pierwszych w IIwś a to nadaje im klimat.
zbyniek Napisano 6 Listopad 2011 Napisano 6 Listopad 2011 Żaden odłamek ani łuska, pocisk czy guzik nie jest taki sam, każdy z nich ma osobną historię. Podejście do tego to kwestia zaangażowania i sentymentalizmu do historii. Czy ktoś zaczynał bez rezultatów, czy też od początku przebierał fantami z najwyższej półki to każdemu przedmiotowi związanemu z historią należy się indywidualne podejście - i nie zaczynajcie popadać w skrajności jak kolego Barson1 (za co przeprosił).Jeżeli ktoś ogląda Było... nie minęło" to zauważy z jakim wręcz szacunkiem Pan Adam odnosi się do nawet małych pierdołek, które nie ukrywam, że nieczęsto sam zlekceważyłbym.Takich nam trzeba....
aro75 Napisano 6 Listopad 2011 Napisano 6 Listopad 2011 Poczekajcie jeszcze z 5 lat to zobaczycie że z łuski od pepeszy bedziemy się cieszyć.A Ty kolego ml_1995 nie stresuj się tylko wrzucaj swoje znaleziska.Pozdrawiam
karabin Napisano 6 Listopad 2011 Napisano 6 Listopad 2011 @zbyniek,te same fale mamy i tak ma być:) Ten klimat trzeba czuć,kto tegoż nie czuje dokonuje profanacji naszego hobby.Są też mendy których historia mało obchodzi a liczą na zysk.
herman1984 Napisano 7 Listopad 2011 Napisano 7 Listopad 2011 A propos nożyc,ktoś miał ładnego powera" w łapach,że tak je zagiął.Powodzenia.Pozdro.
latający holender Napisano 11 Listopad 2011 Napisano 11 Listopad 2011 To ja też wkleję fotkę mojego pierwszego odłamka.8 kilo.A co do dyskusji-ci którzy nie pokazują swoich odkryć-nie powinni w tym dziale zabierać głosu.
ml_1939 Napisano 21 Listopad 2011 Autor Napisano 21 Listopad 2011 Skorupa granatu prawdopodobnie z czasów II wojny światowej. Ktoś go znalazł a ja kupiłem na Bitwie pod Mławą :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.