Skocz do zawartości

Polskie pola i lasy-sezon 2011

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
a ten odłamek to cały sezon 2011.
No powiem ze udany masz ten sazon, ale jeszcze nie koniec jego wienc moze znajdziesz jeszcze jeden taki podobny. Pozdrawiam i powodzenia
Napisano
Nie pamiętacie radości z pierwszej łuski, kulki, wytartego miedziaka, guzika z orzełkiem ? Już niedługo na nic więcej nie będzie szans ;)
Napisano
To wielka sztuka. Do tej pory pamiętam jak się cieszyłem kiedy znalazłem odłamek, który kształtem obrazował jak wyglądał pocisk.
Pozdrawiam i powodzenia
Napisano
Nawet taki odłamek jest częścią histori,ktoś gdzieś przecież wyprodukował tenże pocisk z którego powstał ten odamek,ktoś wystrzelił.Może ten odłamek kogoś zabił,może był to oficer a może zwykły żołnierz... Różnie być mogło:)
Napisano
Kolego Karabin nie bądź śmieszny. To tak jak zbierać kamienie bo może ktoś nim do kogoś rzucił albo za nim się ktoś schował ...Chyba Kolega nie zdaje sobie sprawy z wyprodukowanej liczby amunicji na świecie /.
Napisano
Panowie, a zwłaszcza Ci, którzy niedawno zaczynaliście karierę i ledwo odrośliście od korzenia a już tacy mądrzy..
Zamiast siać ferment na forum i komuś jeździć po sentymentalizmie proponuję iść do biblioteczki i zająć się czymś pożytecznym.

Nikt Wam nie każe patrzeć ani komentować.
Napisano

Ten odłamek to nie jest jedyne moje znalezisko w tym sezonie, oto nożyce saperskie niemieckie z 1941 roku znalezione tak jak odłamek, bez wykrywacza :)

Pozdro !!!

Napisano
Jak zaczynałem też mnie cieszyły odłamki. Pamiętam jak na jednym było widać wyżłobienie od pierścienia to miałem podjarkę. Teraz jest inaczej, kolega też będzie inaczej patrzył na takie fanty" w przyszłym roku. Ten odłamek to i jak bym zachował. A jest ktoś na forum, kto by go wyrzucił, że się tak śmiejecie?
Napisano
Kol.Barson widocznie dla ciebie fant to fant ,ja podchodzę do poszukiwań z duszą i sentymentem,ty zaś liczysz tylko sztuki a to nie na tym rzecz polega. Widzisz,dla mnie stopiony orzełek wrześniowy ma większą wartość od zachowanego w stanie ,,igła,,.Jeśli nie wiesz o co chodzi to dalsza dyskusja jest zbędna.
Co liczby amunicji to nieistotne ile jej wyprodukowano,moje są niezwykłe o tyle że były strzelane jako jedne z pierwszych w IIwś a to nadaje im klimat.
Napisano
Żaden odłamek ani łuska, pocisk czy guzik nie jest taki sam, każdy z nich ma osobną historię. Podejście do tego to kwestia zaangażowania i sentymentalizmu do historii.

Czy ktoś zaczynał bez rezultatów, czy też od początku przebierał fantami z najwyższej półki to każdemu przedmiotowi związanemu z historią należy się indywidualne podejście - i nie zaczynajcie popadać w skrajności jak kolego Barson1 (za co przeprosił).

Jeżeli ktoś ogląda Było... nie minęło" to zauważy z jakim wręcz szacunkiem Pan Adam odnosi się do nawet małych pierdołek, które nie ukrywam, że nieczęsto sam zlekceważyłbym.

Takich nam trzeba....
Napisano
Poczekajcie jeszcze z 5 lat to zobaczycie że z łuski od pepeszy bedziemy się cieszyć.

A Ty kolego ml_1995 nie stresuj się tylko wrzucaj swoje znaleziska.Pozdrawiam
Napisano
@zbyniek,te same fale mamy i tak ma być:) Ten klimat trzeba czuć,kto tegoż nie czuje dokonuje profanacji naszego hobby.Są też mendy których historia mało obchodzi a liczą na zysk.
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie