jacho Napisano 4 Październik 2011 Autor Napisano 4 Październik 2011 Koledzy administratorzy. Czy nie czas pójść do przodu i zwiększyć limity przy dodawaniu obrazków na forum? Świat idzie do przodu i te marne 120kb i 800x600 wywołuje uśmiech na twarzy. 800 linii w poziomie to już smartfony obsługują (choć tam to akurat pion). Wg. mnie rozsądne wartości na dzisiejsze czasy to 3-5MB i 5000 linii w poziomie. Zresztą po jaką anielkę ograniczać rozdzielczość obrazków jeśli są ograniczone wagowo?Jeśli obrazek ma mniej niż 120kb a ma 850px w poziomie to po co go blokować? Czas pójść do przodu i to mocno. Niższe opcje hostingowe to ok 100GB pojemności. Daje to 25 tys. fotek po 4MB każda! Jednak z doświadczenia wiem, że średnia wielkość dodawanej fotki to okolice 1,5MB (telefono-fotki mocno obniżają średnią). Daje to prawie 70tys. fotek przy hostingu do 100GB (jakieś 300zł/rocznie).Kolejna sprawa to fakt, że teraz każda przeglądarka skaluje zbyt duże obrazki otwierane w nowym oknie do wielkości ekranu. A w przypadku znajdek możliwość powiększenia ma czasem olbrzymie znaczenie.Pozdrawiam
tyfus Napisano 4 Październik 2011 Napisano 4 Październik 2011 z tego co pamiętam tak jest przy pierwszym zdjęciu, kolejne :Możesz załadować tylko jedno zdjęcie/obraz w formacie jpg o maksymalnym rozmiarze do 200kb i max wielkości 1024x800 pikseli.gdzieś ty się uchował ?1024x800 już mamy od baaaaardzo dawna ...a serwery też nie są z gumy. Jak do tej pory foty wystarczają, tylko autorzy fot nie bardzo dają sobie radę z ich obróbką - szczególnie w działach ID.
jacho Napisano 4 Październik 2011 Autor Napisano 4 Październik 2011 1. Po co rozróżnienie dla 1 i pozostałych obrazków? Jak ktoś dodaje coś do identyfikacji to ma ograniczenie do 120kb i 800x600 a drugą to 200kb i 1024x.... ? Zbędne komplikacje.2. 200kb i 1024... to też śmiech na sali. Nic ich nie uzasadnia. Świat idzie do przodu a wy stoicie od baaaaardzo dawna ..."3. Serwery nie są z gumy? Bzdura. Co roku, systematycznie, każdy hosting zwiększa limity/transfery itp. Porównaj ofertę sprzed 3 lat z dzisiejszą. To przepaść. To samo z łączami internetowymi zarówno stałymi jak i mobilnymi. Podałem proste wyliczenia. Z matematyką się nie dyskutuje.4. Siedzę w tym zawodowo. Wiem o czym mówię.5. Layout forum też można roszerzyć do 1000px. Roboty na 10min.Aktualny jest dostosowany pod rozdzielczość 800x600. Panowie, w tej chwili ta rozdzielczość nie jest nawet ujmowana w rankingach.http://ranking.pl/pl/rankings/screen-resolutions.htmlŚwiat się rozwija, internet 1000x dynamiczniej a wy stoicie w miejscu.
Czlowieksniegu Napisano 4 Październik 2011 Napisano 4 Październik 2011 Z ciekawości, ale bez złośliwości?Lewą nogą wstałeś?Podpowiem- moderatorzy Forum, a to z nami masz na co dzień do czynienia, nie zajmują się technicznym aspektem działania systemu i nie mają do tego uprawnień/możliwości. Od tego typu cuda-wianków jest Administrator- Bocian.
adek_ Napisano 4 Październik 2011 Napisano 4 Październik 2011 serwery nie sa z gumy ale sa opłacane z reklam emitowanych na tym forum, które klikają userzy, wiec nie przesadzajmy z tym dobrodziejstwem wlaściela forum :) Skrypt jest mega stary i wszyscy wiemy ze dawno winien być zmieniony. Mam tez swiadomość ze modzi których pozdrawiam :) nie maja na to wpływu :)
jacho Napisano 4 Październik 2011 Autor Napisano 4 Październik 2011 Lewą nogą wstałeś?"Troszkę masz rację :)Nas użytkowników bocian nie będzie słuchał. Was modów, może tak.Wrzucam info na forum licząc na to, że jego użytkownicy potwierdzą moje słowa i nie będzie to pianie jednego koguta do wschodzącego słońca.Ja, jako profesjonalista mogę się podjąć i w jeden dzień przerobić forum tak że będzie szersze, ładniejsze, z normalniejszymi limitami, dodawaniem wielu obrazków w jednym poście (równocześnie z pisaniem treści itd.). Poświęcę jeden wieczór i zrobię to w czynie społecznym. Ale tu trzeba będzie mi zaufać :) Dostępu do serwera mieć nie muszę. Wystarczy pomoc kogoś kto ma lub dostęp do repozytorium SVN. Wtedy wszystko łatwo cofnąć i dostęp zablokować.
Czlowieksniegu Napisano 4 Październik 2011 Napisano 4 Październik 2011 Kawy się napij...I zapal...A jeszcze bardziej serio- jak masz odrobinę wolnego czasu, sprawdź jakiej jakości i wartości merytorycznej zdjęcia umieszczane są na Forum i jaką orkę na ugorze Tyfus ( choćby uprawia ).Parametry systemu to jedno. Chciejstwo lub jego brak u Użytkowników, to drugie.
jacho Napisano 4 Październik 2011 Autor Napisano 4 Październik 2011 Szkoda że z powodu lenistwa jednych ogranicza się możliwość np. dokładnego obejrzenia monety przez drugich.PS. Nie palę. Zejdź z mojej osoby i skup się na wątku.
Czlowieksniegu Napisano 4 Październik 2011 Napisano 4 Październik 2011 :-(Dobra, już przestaję żartować.Tym samym serio- zdjęcie, w zasadzie, pierwsze z brzegu.Jakiej wielkości oczekujesz? Oczywiście tak, aby widoczne były wszelkie zachowane detale?Tak jak masz rację, co do ewentualnych/możliwych działań Administracji, tak doceń fantazję Użytkowników.
jacho Napisano 4 Październik 2011 Autor Napisano 4 Październik 2011 Świetny przykład. Teraz wyobraź sobie że ta fotka miała wcześniej 3700px szerokości. Można by było 3x powiększyć i może dopatrzyć się potrzebnych szczegółów. Przy tej wielkości nie ma na to szans.Kolejna sprawa to możliwość dodania skryptu JS przy którym użytkownik mógłby wybrać interesującą go część zdjęcia i dodać tylko wybrany fragment w pełnej rozdzielczości. Wszystko jest do zrobienia ale trzeba chcieć lub skorzystać z oferowanej pomocy.
DOMILUD PL Napisano 4 Październik 2011 Napisano 4 Październik 2011 No gdzie ten cały Bocian?Człowiek aż tryska energią, wiedzą i chęcią pomocy, a tu co? Jakieś żarty moderatorów?Kolego jacho, pełna solidarność.
Bocian Napisano 4 Październik 2011 Napisano 4 Październik 2011 jacho znasz ten kawał jak to wpada nowy na imprezę?Wchodzisz z butami, obrażasz, wyśmiewasz, reklamujesz się jako profesjonalista. Tymczasem nie masz zielonego pojęcia o całym serwisie, ilości zdjęć, hotlinkach, problemach, działaniu. Zapraszam na priv - pokażesz swoje zapewne bogate portfolio, popatrzymy, pogadamy. Szukamy od dłuższego czasu zdolnego programisty. A nuż się okaże że potrafisz coś więcej niż komentować. DOMILUD PL gdzieś się uchował na forum z takim nickiem? Znasz punkt o zakazie rejestracji nicków w formie adresów www?
jacho Napisano 4 Październik 2011 Autor Napisano 4 Październik 2011 1. Nikogo nie obraziłem ani nie wyśmiałem. To ja mam wrażenie że mi się dostaje ze wszystkich stron.2. Nie reklamuję się jako profesjonalista. Jestem nim i nic tego nie zmieni. Niczego nie muszę nikomu udowadniać. Nie szukam pracy i nie rozsyłałem CV żeby ktoś zechciał mnie sprawdzić.3. Jeśli to nie problem to podrzuć troszkę cyferek. To nie zmniejszy poziomu zabezpieczeń.4. Nie chcę pracować dla was jako programista. Chcę za free oddać kawałek swojej wiedzy i czasu czyniąc forum bardziej dostępnym i nowocześniejszym. Jesteście zainteresowani - zapraszam na priv. Jeśli nie to też nie ma problemu.
Dragon125 Napisano 4 Październik 2011 Napisano 4 Październik 2011 Kolego Bocian,jeśli chodzi o użytkownika DOMILUD PL , poświęć chwilę czasu a dopiero później pisz o reklamowaniu www, ja takowej nie znalazłem :)
kopijnik2 Napisano 4 Październik 2011 Napisano 4 Październik 2011 czego tu nie będzie widać - jak będzie na fotce?
jacho Napisano 4 Październik 2011 Autor Napisano 4 Październik 2011 Obrazek przeskalowany do 800http://imagebox.pl/out.php/i173538_800.jpgOrginalna wielkośćhttp://imagebox.pl/out.php/i173537_fullsize.jpgNajprawdopodobniej przeglądarka przeskaluje go aby pokazać całość. Najedź na obrazek i kliknij żeby zobaczyć całość.Czy to nie oczywiste że sztywne przeskalowywanie obrazków powoduje utratę możliwości identyfikacji?Wiem, wiem. Użytkownik powinien wyciąć kawałek i przesłać kawałek. Ale jak pokazuje praktyka wielu tego nie robi i robiło nie będzie. Ludzi nie zmienicie. Nie walczcie z wiatrakami.
Bocian Napisano 4 Październik 2011 Napisano 4 Październik 2011 Dragon125 przeczytaj ponowniezakazie rejestracji nicków w formie adresów www"Nie ma znaczenia czy linki działają czy nie, czy domena istnieje czy nie. Zakaz i koniec. jacho - nadal nie otrzymałem żadnego e-maila. Z anonimami ani wódki nie pije ani cyferek nie wysyłam. Profesjonalista nie powinien się wstydzić swojej pracy, śmiało.I pamiętaj że jesteś tu gościem więc albo się dostosuj albo załóż własny serwis i tam się realizuj.
jacho Napisano 4 Październik 2011 Autor Napisano 4 Październik 2011 Bocian - nadal nie otrzymałem żadnego maila. Z anonimami ani wódki nie piję ani kodu nie wysyłam.Zaoferowałem pomoc. Teraz wasz ruch. Nie traktuj mnie z góry bo na to nie zasłużyłem. Jeden z serwisów w którym uczestniczyłem również rozwinąłem za free. Jak zaproponowałem pomoc to było Super, ale nie możemy dać hasła i tego i tamtego bo bezpieczeństwo, bo nie znamy itp. Dasz radę mając to, to i to?" I gitara. Normalne podejście, gdzie ktoś dziękuję za to że dostaje coś za free. Coś z czego będzie czerpał korzyści.A tutaj:I pamiętaj że jesteś tu gościem więc albo się dostosuj albo załóż własny serwis i tam się realizuj." eklamujesz się jako profesjonalista. Tymczasem nie masz zielonego pojęcia o całym serwisie, ilości zdjęć, hotlinkach, problemach, działaniu."A nuż się okaże że potrafisz coś więcej niż komentować."Czuję się jak gnojek, który musi się łasić żeby móc zaoferować pomoc. Jeśli zmienicie zdanie i będziecie chcieli pomocy to proszę na priv.Mógłbym wysłać swoje portfolio, powiedzieć konkretnie co potrafię itp. Ale to na prośbę a nie rozkaz z jednoczesnym sugerowaniem kłamstwa i ignorancji.Przepraszam że zaproponowałem. Mi ręce opadają.I nie znam kawału o facecie wpadającym na imprezę.
marian1984 Napisano 4 Październik 2011 Napisano 4 Październik 2011 Zgodze się z jacho, chociaż 3-5Mb to dużo, mi wystarczy każde zdjęcie 250kb bo 120kb nawet za to pierwszwe to zdecydowanie za moło, zresztą nie bardzo da sie 800x600 do 120kb, przynajmniej na moim sprżęcie.
woytas Napisano 4 Październik 2011 Napisano 4 Październik 2011 A cóż to za sprzęt, że nie potrafi takich zdjęć robić? Jest taki fantastyczny wątek http://www.odkrywca.pl/jak-zmniejszyc-zdjecie-aby-wstawic-je-do-watku-na-forum-sposob-najprostszy-,684783.html#684783Ale Panom poszukiwaczom się nie chce poszukać na forum.
marian1984 Napisano 4 Październik 2011 Napisano 4 Październik 2011 D90 kolego, z przystawką makro i obcięciu boków i tak przewyższa te 120kb.pewnie można i ztym sobie poradzić, ale po co kombinować, można zwiękrzyc do 200kb i bedzie git :), ale jak nie to tez sie da, trzeba sobie radzic w każdych warunkach
Bocian Napisano 4 Październik 2011 Napisano 4 Październik 2011 jacho wpadłeś i na dzień dobry zacząłeś wystawiać 100% opinie które tylko pokazały że nie masz pojęcia o tym o czym piszesz.3-5MB i 5000 linii w poziomie" - żartujesz czy poważnie piszesz100GB (jakieś 300zł/rocznie)" - przeczytałeś w tego typu hostingach to co jest w umowie małymi literkami na końcuLayout forum też można roszerzyć do 1000px. Roboty na 10min." - nie znasz nawet jednej linijki kodu a już wyrokujeszTo samo z łączami internetowymi zarówno stałymi jak i mobilnymi." - widzę że karmisz się reklamami Play a nie realnymi możliwościami sieci szczególnie tej mobilnej. Czuję się jak gnojek, który musi się łasić żeby móc zaoferować pomoc." - kreujesz się teraz na pokrzywdzonego? szybkie przejście z agresora. Nas użytkowników bocian nie będzie słuchał. Was modów, może tak." - skąd wiesz skoro nawet nie pofatygowałeś się napisać do mnie? Hałas pod publikę?I nie dziw się ostrej kontry jak wpadasz z taką akcją. Serwis mimo że kod pochodzi sprzed prawie 10 lat ma swoje zalety i jedną z głównych przyczyn nie wdrażania nowej wersji która czeka gotowa od dłuższego czasu jest brak wstecznej zgodności linków. Odkrywca jest zbyt dobrze zaindeksowany żebym teraz to wszystko orał. Dopóki nowa wersja nie będzie 100% zgodna i nie znajdę na to czasu lub programisty który to dokończy będzie działało to co jest. Robię to wszystko od lat społecznie a nikt za mnie na rodzinę nie zarobi więc nie wymagaj że rzucę się do zmian bo masz takie wymagania. I temat uważam za zakończony. Dalej posypią się już bany bo mam zły humor.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.