Barson1 Napisano 28 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Witam!Doszły mnie słuchy że da się przerabiać hełmy Adrian (wzoru nie pamiętam) tak aby wyglądały jak te używane przez nasza kawalerie. Czy ktoś może mi o tym opowiedzieć ? Przedstawić zdjęcia /wzory hełmów/ proces itp itd ? Z góry dziękuje :) POZDRAWIAM ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 28 Wrzesień 2011 Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Zapewne masz hełm wz.26 i chcesz przerobić na wz.15 adrian. Zasadniczą różnicą jest brak we wz.26 tego zgrubienia dookoła rantu (mój kolega przyspawał tam sobie okrągły pręt, odpowiednio wygięty i dopasowany do kształtu hełmu). Warto też porobić nacięcia na rancie/daszku (tudzież rondel, nie wiem jak to fachowo nazwać, znam sie na bagnetach, halmy to nie bardzo moja działka), gdyż wz wz.15 składał się z 2 cześci. Na zdjecia obu hełmów poatrz sobie w internecie, jest tego mnóstwo. Z tego co pamietam to wz.26 skladal sie z 1 czesci, natomiast wz.15 z 3 - czerep, i 2 te daszki" dokladane i łaczone na nity.Co do fasunku to sie nie wypowiem bo z różnymi przerobkami sie juz spotkałem - jedni maja orginalny, inni maja powojenne z polskich hełmów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 28 Wrzesień 2011 Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Ja trafiałem fasunki oryginalne- francuskie w miejscach z wrzesnia. Raczej chyba należałoby zastosować ten francuski z doby I Wojny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 28 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2011 No właśnie planuje zakup hełmu wz.26 i chcę go przerobić gdyż ma posłużyć do rekonstrukcji . Za wszelkie dodatkowe i tymczasowe sugestie dziękuje :) PS Czy ktoś na odkrywcy podjął by się takiego przedsięwzięcia za ustaloną kwotę ? Nie chciał bym zepsuć hełmu .... :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 28 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Witam!Czy taki hełm nadaje się na rekonstrukcję ? Zaskoczyła mnie jego dość niska cena ?! http://allegro.pl/oryginal-helm-adrian-wrzesien-1939-wojsko-polskie-i1843374798.html I nasuwa się pytanie czy warto przerabiać hełm wz.26 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 28 Wrzesień 2011 Share Napisano 28 Wrzesień 2011 To jest wz. 26 o ile mnie wzrok nie myli. Moim skromnym zdaniem spawanie i kaszanienie hełmu wz. 26 to zwyczajny przejaw barbarzyństwa, równie głupi jak większość takich przeróbek. W efekcie cudowania powstaje i pies ni wydra, coś na kształt świdra"- nie ma to juz nic wspólnego z wzorem 15 ani 26. To po prostu hełm bastardowy". Gdzieś widziałem, że ktoś wytwarza repliki hełmów wz. 15 (o ile się nie mylę na tym samym serwisie aukcyjnym co podany wyżej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 28 Wrzesień 2011 Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Tak, to jest właśnie wz.26. Cena raczej jest standardowa.R51 ma 100% racji!!! Szkoda niszczyć orginał dla rekonstrukcji. Lepiej albo kupić sobie orginalny wz.15, albo jego replikę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 29 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Witam!Zastosuje sie do rady . Nie będę kasztanił hełmu" :) Tylko czy ma ktoś może kontakt do owego jegomościa ? Bardzo by mi na tym zależało :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 29 Wrzesień 2011 Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Mówicie o tych replikachhttp://allegro.pl/replika-helm-adrian-wz-16-kawalerii-i1743395881.htmlhttp://allegro.pl/helm-francuski-mle-15-wierna-replika-i1825840734.htmlPierwszy z laminatu to jest dobry dla dzieciaków bawiących się na podwórku a drugi przybył z kosmosu z centrum kosmicznych cen.W moim stowarzyszeniu większość członków ma profesionalnie przerobione wz 26 na 15 i nie jest to żane niszczenie proces jest całkowicie odwraclny.Natomiast 126 zł za takie zwłoki to bardzo dużo ja za swój dałem 50 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 29 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Po dłuższym przemyśleniu ( jeżeli tak jak kolega mówi jest to proces odwracalny ) stwierdzam że warto by coś pogrzebać ;) Niestety ja nie posiadam możliwości nie mówiąc już o braku sprzętu i doświadczenia ..... :( Czy ktoś był by gotów w niedalekiej przyszłości przerobić przyszły mój hełm ? Oczywiście za odpowiednią opłata ...;) I mam prośbę ; czy mógł byś wstawić zdjęcia owego hełmu przerobionego przed i po ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 29 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2011 . A jak wygląda sprawa z pomalowaniem repliki ? Czy wkładkę da się wyciągnąć w łatwy sposób czy jest ona przymocowana na stałe? I jeżeli bym ją malował jak opisać kolor farby ? Nie znam się na tym dlatego tyle pytam :) Czy podpada ona pod paletę barw RAL ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 29 Wrzesień 2011 Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Moja przeróbka Adriana wz. 26 na wz. 15 (tu akurat w wersji na francuskie malowanie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 29 Wrzesień 2011 Share Napisano 29 Wrzesień 2011 rzut od góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 29 Wrzesień 2011 Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Skórzany wkład mocowany jest po prostu za pomocą wąskich wąsów, które do celów rekonstrukcyjnych można zamontować za pomocą nitu umieszczonego w starych otworach (a więc bez konieczności rozwiercania blachy).Wąsy te rozgina się na sukiennej podkładce, wybiwszy wpierw w niej odpowiednie dziurki, i tyle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 29 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Witam!Jak na moje laickie oko co do hełmów to pięknie wyszedł :) ! Czy kolega podejmuje się przerabiania hełmów w szerszym gronie czy raczej tylko dla siebie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 29 Wrzesień 2011 Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Brakuje trochę czasu, ale pisz na: 1legion@op.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 30 Wrzesień 2011 Share Napisano 30 Wrzesień 2011 proces jest całkowicie odwraclny"- dobre sobie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadkus Napisano 1 Październik 2011 Share Napisano 1 Październik 2011 przerobienei francuskiej 26tki na wz 15 wychodzi taniej niż zakup repliki wystawianej aktualnie na allegro ,ale jest pracochłonne, trzeba się na tym znać albo mieć odpowiednich fachowców ze sprzetem. w dodatku kosztuje sam nowuy odpowiedni fasunek - moim zdaniem cena repliki z Allegro wcale nie jesrt aż taka kosmiczna aczkolwiek wyższa niz koszt zakupu i przeróbki wz 26 (no chyba, że ktoś liczy na robienei rekonstrukcji tanim kosztem -wtedy najlepiej wogóle nie przerabiac i latac we wz 26 i najlepiej KBW jeszcze i tzrewikach na gumowej podeszwie....) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 1 Październik 2011 Autor Share Napisano 1 Październik 2011 Nie wchodzi w grę rekonstrukcyjny badziew" .Chodziło mi o dobrej klasy replike lub przerobioną 26. P.S Buty me to oficerki podkute na dodatek :) ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadkus Napisano 2 Październik 2011 Share Napisano 2 Październik 2011 Nikogo nie chciałem urazić :). Rozmawialem z kolegą, kóry niedawno przerabial wz 26 na wz 15 - dzwon wyszedł go 100 pln (mam na mysli ladny stan bez większych obic i korozji), profesjonalnie wykonana kopia fasunku to 90 pln, podpinka 30-40 pln, do tego załozenie obręczy i wykonanie fałszywych nitów na okapie + malowanie - wychodzu ponad 250 pln Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 4 Październik 2011 Share Napisano 4 Październik 2011 Jak już jesteśmy przy francjii, to zpytam ma ktoś fasunek kopia/oryginał do 26 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksklodo Napisano 20 Grudzień 2011 Share Napisano 20 Grudzień 2011 Witamczy ktoś może wskazac mi dobrego producenta fasunku do adriana wz. 15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.