Skocz do zawartości

Hełm Adrian -Przerobienie .

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Doszły mnie słuchy że da się przerabiać hełmy Adrian (wzoru nie pamiętam) tak aby wyglądały jak te używane przez nasza kawalerie. Czy ktoś może mi o tym opowiedzieć ? Przedstawić zdjęcia /wzory hełmów/ proces itp itd ? Z góry dziękuje :)
POZDRAWIAM !

Zapewne masz hełm wz.26 i chcesz przerobić na wz.15 adrian. Zasadniczą różnicą jest brak we wz.26 tego zgrubienia dookoła rantu (mój kolega przyspawał tam sobie okrągły pręt, odpowiednio wygięty i dopasowany do kształtu hełmu). Warto też porobić nacięcia na rancie/daszku (tudzież rondel, nie wiem jak to fachowo nazwać, znam sie na bagnetach, halmy to nie bardzo moja działka), gdyż wz wz.15 składał się z 2 cześci. Na zdjecia obu hełmów poatrz sobie w internecie, jest tego mnóstwo. Z tego co pamietam to wz.26 skladal sie z 1 czesci, natomiast wz.15 z 3 - czerep, i 2 te daszki" dokladane i łaczone na nity.
Co do fasunku to sie nie wypowiem bo z różnymi przerobkami sie juz spotkałem - jedni maja orginalny, inni maja powojenne z polskich hełmów.

No właśnie planuje zakup hełmu wz.26 i chcę go przerobić gdyż ma posłużyć do rekonstrukcji . Za wszelkie dodatkowe i tymczasowe sugestie dziękuje :)

PS
Czy ktoś na odkrywcy podjął by się takiego przedsięwzięcia za ustaloną kwotę ? Nie chciał bym zepsuć hełmu .... :(

Witam!
Czy taki hełm nadaje się na rekonstrukcję ?

Zaskoczyła mnie jego dość niska cena ?!

http://allegro.pl/oryginal-helm-adrian-wrzesien-1939-wojsko-polskie-i1843374798.html

I nasuwa się pytanie czy warto przerabiać hełm wz.26 ?

To jest wz. 26 o ile mnie wzrok nie myli.

Moim skromnym zdaniem spawanie i kaszanienie hełmu wz. 26 to zwyczajny przejaw barbarzyństwa, równie głupi jak większość takich przeróbek. W efekcie cudowania powstaje i pies ni wydra, coś na kształt świdra"- nie ma to juz nic wspólnego z wzorem 15 ani 26. To po prostu hełm bastardowy". Gdzieś widziałem, że ktoś wytwarza repliki hełmów wz. 15 (o ile się nie mylę na tym samym serwisie aukcyjnym co podany wyżej)

Mówicie o tych replikach
http://allegro.pl/replika-helm-adrian-wz-16-kawalerii-i1743395881.html
http://allegro.pl/helm-francuski-mle-15-wierna-replika-i1825840734.html
Pierwszy z laminatu to jest dobry dla dzieciaków bawiących się na podwórku a drugi przybył z kosmosu z centrum kosmicznych cen.
W moim stowarzyszeniu większość członków ma profesionalnie przerobione wz 26 na 15 i nie jest to żane niszczenie proces jest całkowicie odwraclny.
Natomiast 126 zł za takie zwłoki to bardzo dużo ja za swój dałem 50 zł

Po dłuższym przemyśleniu ( jeżeli tak jak kolega mówi jest to proces odwracalny ) stwierdzam że warto by coś pogrzebać ;) Niestety ja nie posiadam możliwości nie mówiąc już o braku sprzętu i doświadczenia ..... :( Czy ktoś był by gotów w niedalekiej przyszłości przerobić przyszły mój hełm ? Oczywiście za odpowiednią opłata ...;) I mam prośbę ; czy mógł byś wstawić zdjęcia owego hełmu przerobionego przed i po ?

. A jak wygląda sprawa z pomalowaniem repliki ? Czy wkładkę da się wyciągnąć w łatwy sposób czy jest ona przymocowana na stałe? I jeżeli bym ją malował jak opisać kolor farby ? Nie znam się na tym dlatego tyle pytam :) Czy podpada ona pod paletę barw RAL ?

Skórzany wkład mocowany jest po prostu za pomocą wąskich wąsów, które do celów rekonstrukcyjnych można zamontować za pomocą nitu umieszczonego w starych otworach (a więc bez konieczności rozwiercania blachy).
Wąsy te rozgina się na sukiennej podkładce, wybiwszy wpierw w niej odpowiednie dziurki, i tyle...

przerobienei francuskiej 26tki na wz 15 wychodzi taniej niż zakup repliki wystawianej aktualnie na allegro ,ale jest pracochłonne, trzeba się na tym znać albo mieć odpowiednich fachowców ze sprzetem. w dodatku kosztuje sam nowuy odpowiedni fasunek - moim zdaniem cena repliki z Allegro wcale nie jesrt aż taka kosmiczna aczkolwiek wyższa niz koszt zakupu i przeróbki wz 26 (no chyba, że ktoś liczy na robienei rekonstrukcji tanim kosztem -wtedy najlepiej wogóle nie przerabiac i latac we wz 26 i najlepiej KBW jeszcze i tzrewikach na gumowej podeszwie....)

Nikogo nie chciałem urazić :). Rozmawialem z kolegą, kóry niedawno przerabial wz 26 na wz 15 - dzwon wyszedł go 100 pln (mam na mysli ladny stan bez większych obic i korozji), profesjonalnie wykonana kopia fasunku to 90 pln, podpinka 30-40 pln, do tego załozenie obręczy i wykonanie fałszywych nitów na okapie + malowanie - wychodzu ponad 250 pln

• 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie