woytas Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 Znowu ta cenzura...Dlatego w związku z nią apeluje o spokój...
DOMILUD PL Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 I pomyśleć że na te wszystkie zbrodnie z 200 ostatnich lat Polaczki sobie zasłużyły. Zakała Europy. Najlepiej gdyby ich tu wogóle nie było. Choć to i tak niczego by nie zmieniło. Przecież i tak nie było ich przez 123 lat i mimo to prusko-moskiewskie hordy i tak wzięły sie za łby i zgotowały Europie holocaust" nie wiele mniejszy od tego późniejszego z 39r. No ale dla niektórych krzykaczy z tego forum to pewnie też wina Polaków, jak pewnie i później.Kolega grzeb z lekka sprowokował i od razu uaktywniła się utajona partia rosyjska" z tego forum. Brakuje jeszcze kilku, a wśród nich lidera, niejakiego jacka.... I dalejże z pominięciem jakiegokolwiek min. obiektywizmu dowalać polskiej nacji i różnym tam patriotom na czele z IPN, PIS, TVP Historia itd. Panowie moderatorzy, wodzowie, już dość!
szwejk4 Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 Zablokujcie ten wątek proszę z debaty o zbrodniach rosyjskich na narodzie polskim zrobiła się głupia pyskówka i pajacowanie polityczne.
Korowiow Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 Partia rosyjska na forum odkrywcy i jej lider jacek62 - ale jaja :)))Panowie nie ma co dyskutować. Historia była jaka była i każdy widzi ją jak widzi a świat i rzeczywistość to nie bajeczka, w której zło zawsze przegrywa i ten zły pokornie przeprasza.Polska był kiedyś wielka i przestała nią być. Splot wydarzeń, przypadki, niekompetencja i normalny pech stoczyły ją do miejsca, w którym się znajduje.A może tak więcej myśleć o przyszłości wyciągając z przeszłości wnioski?Ech, rozmarzyłem się :)Marek_wawa, pozdro :)
Martian Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 Od dłuższego czasu pierwszy racjonalny post. Odnośnie przyczyn upadku... Choć dodał bym imperializm sąsiadów... Jestem pod wrażeniem! Tylko jedno małe ale... Skąd czerpać te wnioski i nauki, jeśli wzorem tych na siłę kochających" nie będzie można pisać o historii bo to szkodzi ich partii?... Wróżenie z fusów? Jedyna słuszna historia to ta nie urażająca sąsiadów a obarczająca winą nas samych?...Dziwi mnie przewrażliwienie na historię i jej biegunowość... Opcja pro zachodnia, opcja pro wschodnia... Jak przed zaborami. Mnie brakuje opcji centralnej czyli propolskiej.
Korowiow Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 No cóż, gdyby Polska była położona na wyspie lub była wciąż mocarstwem rzeczywiście można by było dyskutować o jakiejś opcji ie wschodniej i nie zachodniej" Niestety, w obecnej sytuacji trzeba kombinować inaczej.
Martian Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 Może świadomość narodowa i poczucie własnej wartości???
Martian Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 Jak na razie nie widziałem mitów prócz balansowych wpisów...
Martian Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 sorry!!! widziałem te o naszej winie i odpowiedzialności...
Martian Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 Bardzo liczyli zaborcy, że wymrze pokolenie pamiętające niepodległą RP... Faktycznie masz rację przeliczyli się i świadomość narodowa przetrwała i trwa nawet do dziś;)
Martian Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 długo jak długo;) 22 lata to dla jednego całe życie, dla niemowlaka epoka a dla starszego fragment...Marek nikt nie macha. Zrozum, że bez podobnych postaw jakie staram się tu prezentować: róbmy swoje i pamiętajmy o nauczkach z przeszłości nie było by dziś Polski. Biznes nie zna pojęcia obrażania się...
Martian Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 Sorry Balans! Twój wpis mi trochę umknął...ale odnośnie twego wpisu w o komisji proponuję zapoznać się z poniższym:http://konstantynowicz.info/zamach_stanu_Sikorskiego_wrzesien_1939/index.htmlResztę można znaleźć w necie i innych opracowaniach...Odnośnie pilotów LW tu, ale jeśli nawet liczby nie przemawiają to sorry:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=681282#1219155Co do punktu 3 to nie chce mi się szukać ale w wątku o polityce I RP na kresach twierdziłeś, że naród ukraiński w XVII wieku... ;))) Czytający watek i znający historię pewnie otworzą za zdziwienia oczy...;)
Martian Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 Ekonomiczna niewola to też niewola, intelektualna również nie mówiąc już o suwerenności. A z tym cycem to różnie było, gdyż to co w czasie wojny wyjechało a i po wojnie do tego nasz węgiel jako niemieckie reparacje i inne tego typu...;)
popek Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 jest słowo w języku polskim...państwo wasalne , (z wpisem w konstryttucję) ten termin jest najwłaściwszy do opisania jakim typam państwowości był PRL
balans Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 Jak na razie nie widziałem mitów prócz balansowych wpisów...Pocałuj mnie w żyć....
balans Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 Ale dałem plamę - powinno być: Pocałuj mnie w rzyć!
kindzal Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 Nie plame tylko wlasnie tego o czym piszesz:))
woytas Napisano 23 Wrzesień 2011 Napisano 23 Wrzesień 2011 Na pieszczotę trzeba sobie zasłużyć!Wątek blokuję bo jak widać brakło argumentów.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.