Skocz do zawartości

Dlaczego jeszcze nikt? czyli Typ 82

s_boj

Rekomendowane odpowiedzi

http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:MHV_VW_K%C3%A4fer_Typ_82_01.jpg&filetimestamp=20060921204903

W Polsce w ostatnim czasie rekonstruowanych jest wiele militarnych pojazdów historycznych. Buduje się też sporo replik. Od dawna się zastanawiam dlaczego nikt nie wziął się za ten pojazd. Nie wiem, czy jest w Polsce choć jeden. Projekt wydaje się prostszy w wykonaniu niż coś na podwoziu gąsienicowym. Części też powinny się znaleźć w oryginale, albo odwzorowaniu. Proszę o opinie Kolegów.

w Polsce jest osoba, młody chłopak zresztą, który jest uznanym światowym autorytetem w temacie VW kubelwagen'a , VW Swimmwagen'a oraz Typu 82 właśnie.
Odbudowuje pojazdy na najwyższym poziomie dla miłośników militarnych wiatraków" z całego świata. Wystarczy poszukac.
A jak ktoś chce budowac repliki, niszcząc oryginalne garbusy z wczesnych lat to szkoda tychże. Zresztą wspólny mają jedynie ogólny zarys bryły pojazdu.

Może mi ktos wymienić czym się one różnia od seryjnych powojennych gargus-ików? Wiadomo wnętrze deska rozdzielcza nieco inne ale szczegóły z zewnątrz bo to najważniejsze przy replice.
Pozdrawiam

Ale zawieszenie wydaje się być wyższe niż w klasycznym Garbusie. Pisząc poprzedniego posta kierowałem się anglojęzyczną Wikipedią:
In addition to the Kübelwagen, Schwimmwagen, and a handful of others, the factory managed another wartime vehicle: the Kommandeurwagen; a Beetle body mounted on the Kübelwagen chassis."

Ta hybryda to tak zwany Type82/E. To nadwozie Kafera połaczone z podwoziem VW82 w wersji z napędem 4x2 (nazwijmy ją klasyczną). Była też wersja Type87 z napędem 4x4, którą też nazywano tak jak Type82/E, czyli 'Kommandeurwagen'. Mamy więc dwie wersje podwozia z takim samym nadwoziem. Sądzę że w tym wątku chodzi ogólnie o 'Kommandeurwagen'a, bez rozróżniania na podtypy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie