s_boj Napisano 2 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2011 http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:MHV_VW_K%C3%A4fer_Typ_82_01.jpg&filetimestamp=20060921204903W Polsce w ostatnim czasie rekonstruowanych jest wiele militarnych pojazdów historycznych. Buduje się też sporo replik. Od dawna się zastanawiam dlaczego nikt nie wziął się za ten pojazd. Nie wiem, czy jest w Polsce choć jeden. Projekt wydaje się prostszy w wykonaniu niż coś na podwoziu gąsienicowym. Części też powinny się znaleźć w oryginale, albo odwzorowaniu. Proszę o opinie Kolegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 2 Wrzesień 2011 Share Napisano 2 Wrzesień 2011 Aby na 100 % nie ma?Wydaje mi się, że na ( faktem, że pobieżnie oglądanych ) wspominkowych zdjęciach z imprez występuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 2 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2011 Nigdy nie widziałem. Jeżeli ktoś ma zdjęcia, niech wrzuci. Kommandeurwagen, którym na miejsce akcji przyjeżdża niemiecki oficer wydaje się świetnie pasować do inscenizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skorodowany Napisano 2 Wrzesień 2011 Share Napisano 2 Wrzesień 2011 Już dawno są podobne w Polsce, mam zdjęcia np. z tegorocznego Gostynia.Zdecydowanie najszybszy (i tani) sposób pozyskania sprzęta" z epoki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skorodowany Napisano 2 Wrzesień 2011 Share Napisano 2 Wrzesień 2011 http://picasaweb.google.com/102794465842047284710/DDAYHEL2011#5642878792948444274ten był na Helu - ale czyj on jest ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
db Napisano 2 Wrzesień 2011 Share Napisano 2 Wrzesień 2011 w Polsce jest osoba, młody chłopak zresztą, który jest uznanym światowym autorytetem w temacie VW kubelwagen'a , VW Swimmwagen'a oraz Typu 82 właśnie.Odbudowuje pojazdy na najwyższym poziomie dla miłośników militarnych wiatraków" z całego świata. Wystarczy poszukac.A jak ktoś chce budowac repliki, niszcząc oryginalne garbusy z wczesnych lat to szkoda tychże. Zresztą wspólny mają jedynie ogólny zarys bryły pojazdu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
db Napisano 2 Wrzesień 2011 Share Napisano 2 Wrzesień 2011 http://www.vw166.comPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 15:18 02-09-2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
db Napisano 2 Wrzesień 2011 Share Napisano 2 Wrzesień 2011 trzech garbatych i pies Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seeteufel Napisano 2 Wrzesień 2011 Share Napisano 2 Wrzesień 2011 Samochody które pojawiają się na Helu pochodzą z Niemiec. W zeszłym roku było ich bodajże 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas P Napisano 2 Wrzesień 2011 Share Napisano 2 Wrzesień 2011 Czy nie chodzi tu przypadkiem o VW Type 87? Type 82 to Kubelwagen w klasycznej, otwartej odmianie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekA Napisano 2 Wrzesień 2011 Share Napisano 2 Wrzesień 2011 p.Jacek Krajewski spec od wojennych VW. Jego strona i jego kolekcja w Polsce http://www.ww2vw.com/index2.php?str=gallery&shwid=39&shwup=38 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism Napisano 2 Wrzesień 2011 Share Napisano 2 Wrzesień 2011 Jeden Vw z Helu pochodzil z rejonu raciborza, drugi chyba z niemiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 2 Wrzesień 2011 Share Napisano 2 Wrzesień 2011 Co do stosunkowo prostych konstrukcji niemieckich: http://beute.narod.ru/Beutepanzer/uk/armor_car/Other/Other-01.htmUzywane we Wloszech, pod Klajpeda i Berlinem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maus Napisano 3 Wrzesień 2011 Share Napisano 3 Wrzesień 2011 Może mi ktos wymienić czym się one różnia od seryjnych powojennych gargus-ików? Wiadomo wnętrze deska rozdzielcza nieco inne ale szczegóły z zewnątrz bo to najważniejsze przy replice.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 3 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2011 Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale chyba jest to nadwozie klasycznego garbusa zamontowane na podwoziu Kübelwagena. Poza tym różnice zewnętrzne, osłony na światła itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 4 Wrzesień 2011 Share Napisano 4 Wrzesień 2011 Dzięki Wojtek A za link do strony.Z miejsca widać jeżeli strona jest tak prowadzona to świadczy o człowieka podejściu do tematu strasznie szanuje takich pasjonatów a widać jakie człowiek ma perełki i jak są odbudowane chwała mu za to! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekA Napisano 4 Wrzesień 2011 Share Napisano 4 Wrzesień 2011 s_bojByło odwrotnie, bo Garbus powstał wcześniej (jego narodziny precyzuje się na 1935) niż Kubelwagen.Czyli wojskowy Kubelwagen na bazie Garbusa. Szczegóły historii można doczytać w sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 4 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2011 Ale zawieszenie wydaje się być wyższe niż w klasycznym Garbusie. Pisząc poprzedniego posta kierowałem się anglojęzyczną Wikipedią:In addition to the Kübelwagen, Schwimmwagen, and a handful of others, the factory managed another wartime vehicle: the Kommandeurwagen; a Beetle body mounted on the Kübelwagen chassis." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 5 Wrzesień 2011 Share Napisano 5 Wrzesień 2011 Mam wrażenie, że garbus z fotki z oznaczeniami dywizji Das Reich" pochodzi z Czech. Spotkałem go w marcu w Smarchowicach Śląskich i należał do grupy z Czech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
storm007 Napisano 5 Wrzesień 2011 Share Napisano 5 Wrzesień 2011 Nalezy do grupy Eule 1945. Jest to grupa z Raciborza, ale sa w niej tez czesi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekA Napisano 6 Wrzesień 2011 Share Napisano 6 Wrzesień 2011 s_bojz opisu wynika, że to raczej chodziło o wyjątkowa wersję auta dowódcy- hybrydę Kafera z podwoziem Kubelwagena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas P Napisano 8 Wrzesień 2011 Share Napisano 8 Wrzesień 2011 Ta hybryda to tak zwany Type82/E. To nadwozie Kafera połaczone z podwoziem VW82 w wersji z napędem 4x2 (nazwijmy ją klasyczną). Była też wersja Type87 z napędem 4x4, którą też nazywano tak jak Type82/E, czyli 'Kommandeurwagen'. Mamy więc dwie wersje podwozia z takim samym nadwoziem. Sądzę że w tym wątku chodzi ogólnie o 'Kommandeurwagen'a, bez rozróżniania na podtypy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.tommy Napisano 9 Wrzesień 2011 Share Napisano 9 Wrzesień 2011 bardzo fajna jest i taka wersja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.tommy Napisano 9 Wrzesień 2011 Share Napisano 9 Wrzesień 2011 Myslę ze do rekonstrukcji ciekawsza i bardziej przydatna :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.tommy Napisano 9 Wrzesień 2011 Share Napisano 9 Wrzesień 2011 .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.