Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeszcze raz dziękuję ludziom,którzy pomogli mi w zorganizowaniu sali. Zarówno tym którzy przekazali eksponaty jak i służyli radą. Niestety nie wszystkie eksponaty udało mi się umieścić. Mam tu na myśli monety i banknoty. Gdy tylko uporam się z nimi prześlę zdjęcia.
Chciałbym poznać też waszą opinię na temt tej klasy.
Pozdrawiam

Napisano
Gratulacje... każdy historyk powinien pójść w twoje ślady i każda szkoła powinna mu w tym pomóc. Szkoły zapewniają naukę historii w tak suchym wymiarze, że uczniowie nie lubią jej na równi z matematyką czy fizyką.

Nawet zwykle łuski lub inne duperele, które walają się... dla uczniów są dotknięciem żywej" historii szczególnie w miastach gdzie nowoczesność wypiera/wyparła to co nas fascynuje. pozdr
Napisano
Ładnie, ładnie :).
Pamiętam, że w moim gimnazjum było też sporo rzeczy w hali od historii. Hełmy, pasy wojskowe, pieniądze, łuski, jakieś bagnety, sprzęty rolnicze - mam nadzieję, że to wszystko nadal tam jest i się powiększyło :).
Co do bogdana76 to postaram się też coś podesłać za jakiś czas :).
Napisano
Dziękuję za dobre słowo:)
Sam chodziłem do szkoły podstawowej, gdzie była zorganizowana sala historyczna. Nauczyciel historii zorganizował zbiórkę i dzieciaki przyniosł: hełmy, klamry,stare narzędzia oraz kilka karabinów a w zasadzie to co z nich pozostało. Dziś jest trudniej niestety:( Ostatnio byłem w tej szkole i sala jest taka jak była.
  • 1 month later...
Napisano
Ostatnio moja młodsza siostra na historię miała przynieść źródło historyczne - pisane lub materialne, źródło które jej podarowałem wzbudziło prawdziwą sensację, szczególnie u chłopców. A był to tylko jeden malutki carski pocisk od mosina - oczywiście puszty i przewiercony, no ale jak inni przynosili prl'owskie monety.

Takie sale są potrzebne, ale niestety to nie jest na polskie realia i mam wrażenie że w naszym kraju spada zainteresowanie historią.
Napisano
Cieszę się ponownym zainteresowaniem moim tematem:)
Robię co mogę, aby młode pokolenie nadal interesowało się historią:)
Dziś przyniosłem hełm niemiecki i widząc miny chłopców jestem pewie,że będziemy mieli dużą konkurencję.
Niestety zdobycie jakiegokolwiek fanta do szkoły staje się coraz trudniejsze:(