Skocz do zawartości
  • 0

Licznyj,nietypowy,odlew ?kopia ?

torba5

Pytanie

Napisano

Witam fota za allegro interesuje mnie zdanie kolegów na ten temat ,właściciel strasznie pewny orginalności przedmiotu a mnie brak wiedzy ,nie pomyliłem forum bo bardziej zależy mi na rzeczowej wymianie zdań a nie na weryfikacji orginalności
pozdrawiam

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dla mnie dziwne jest, że ostatnia cyfra - umer żołnierza" też jest integralnie odlana, a nie osobno dobita". Czyli na każdy egzemplarz dla całego składu osobowego baterii musiano by zrobić osobną formę, trochę to czasochłonne i nieekonomiczne. Chyba, że to indywidualnie wykonany egzemplarz, np. w miejsce zgubionego przez artylerzystę.
Napisano
Nie ma wśród licznych/uwolnitielnych" odlewów.Byłoby to bez sensu - istniałaby jedna przepustka" na całą baterię.
5 bateria 66 brygady artyleryjskiej została utworzona na froncie kaukaskim w toku wojny jako bateria górska.
Napisano
66-я Артиллерийская бригада, сформирована в июле 1914 г. по мобилизации в ст. Воздвиженской, из кадра, выделенного 21-й Артиллерийской бригадой. Вошла в состав Кавказской армии.
К 25.10.1914 г. - в составе 66-й пехотной дивизии подчинена командиру, формируемого, 4-го Кавказского Армейского корпуса. (ПКвА90)
07.12.1915 г. - 2-й дивизион переведен в 20-ю Артиллерийскую бригаду. (ПШВГ333)
08.07.1916 г. - сформирована 5-я горная батарея. (ПШВГ926,1796)
с 05.08.1917 г. - получила наименование батарея смерти"; (ПВГ759)
25.10.1916 г. - 4-я батарея переведена в 4-ю Кавказскую Стрелковую Артиллерийскую бригаду. Взамен из нее поступила 3-я гоная батарея, названая 4-й горной батареей. [1915] (ПШВГ1483)
19.12.1916 г. - сформирована 6-я горная батарея
Napisano
Widziałem wielokrotnie odlewane numery dorożkarskie,nie wiem jak to zostało rozwiązane z punktu technologicznego,ale może nr. porządkowy był za każdym razem wstawiany do formy na kolejny i można go było wymieniać.
Napisano
Tu ewidentnie widać że numer i nazwa pododziału stanowiły wymienne częśći formy do odlewania żetonu http://www.pugoviza.ru/files3/images/cl_bt/ps_inf/b_61pvp.jpg
Napisano
domyślam sie domyślam :)
a jakbyś rozwinął swoje wątpliwości
ja nie mam najmniejszego zamiaru go kupować
tylko tak nietypowa blacha wydała mi sie godna dyskusji
pozdro
Napisano
Panowie, badając sam materiał - wygląda dobrze..
Armia kaukaska tym bardziej skłania do tezy, że mogły być tam wykonywane odlewy...

Ja widziałem trafiony - odlewany z cyny lub stopu cynku, pokrywany mosiądzem, ale cyfry i litery były bite - wklęsłe, tu są wypukłe..

Należy odnaleźć poszlaki czy takie wychodziły spod szpadla i myślę że to zweryfikuje czy istniały (oryginalność to już inna sprawa).
pozdrawiam.
Napisano
Witam !!!sprawca całego zamieszania na all ..posiadam jeszcze jeden taki osobisty numer wszystko to sam tylko numerek na samym dole to159
Napisano
Witam!!!Takich znaków kiedys wyszło w jednej miejscowosci 4sztuki każdy z innym numerem dolnym żołnierza te resztki to piaty .Te komentarze tych fachowców wychowanych na rosyjskich ksiażkach za 10 rubli,tj 3zł.Panowie żadna kopia tak jak napisane na All 1000%gwarancji orginały..zapewne dla tych od tych ksiazek te resztki to specjalnie połamany i zniszczony,kilku z nich proponowałem zrobienie ekspertyzy materiału koszt pokrywa ten kto ma racje.zadnego chetnego.tylko głupoty poprostu pojawiło sie cos innego od tych miedzianych blaszek i juz kopia,i nic nikt nie jest w stanie,do tych tepych głów sie przebic,A nie sprzedaje sie dlatego że jak ktos przeczyta to forum nie ważne kto to napisał ale kopia i juz wystarcza..Dlatego wszystkich którzy twierdza że to kopia prosze o podanie swoich danych osobowych
pisanie o kims nieprawdy to jest przestepstwo.aukcja zostanie sciagnieta,te mosiezne blaszki to napewno orginały,pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie