Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 575
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Z planowanych na 1939 rok 800 motocykli Sokół 200 wypuszczono jedynie 78 sztuk. Zachowało się kilka, z czego jeden w r. 1978 został podarowany Muzeum Techniki przez członka kaliskiego klubu motorowego.

C.

Napisano
5 godzin temu, Catadero napisał:

Z planowanych na 1939 rok 800 motocykli Sokół 200 wypuszczono jedynie 78 sztuk. Zachowało się kilka, z czego jeden w r. 1978 został podarowany Muzeum Techniki przez członka kaliskiego klubu motorowego.

C.

Dobrze że zginął im tylko 1000, ale w sumie znów teraz mają z kolekcji Ursusa...

Napisano
9 godzin temu, formoza58 napisał:

"Lw" na tablicach to chyba  województwo lwowskie?

Umknęło mi. Skupiłem się na szczegółach technicznych. 

Dzięki.

C.

Napisano

Przyznam się szczerze, że wstrzymywałem się do ostatniej chwili. Nie bardzo można było zidentyfikować tych w czapkach, mimo że opis wskazywał na II RP. Ale " Gnomik" się mieści ?

Napisano

"Gnomik" mógł być teoretycznie motocyklem II RP, bo produkowany był od 1937, jednak przede wszystkim na potrzeby francuskiej armii i policji. A seryjna produkcja była niewielka. Przez siedem lat - do 1944, 2700 sztuk z czego większość po zajęciu zakładów przez Niemców. Po wojnie pozostało trochę (kilka?) tych motocykli na naszych terenach i w ZSRR. 

C.

Napisano

Motocykli Gnome & Rhone AX 2 spotkałem kilka. W tym jednego w Żukowie i jednego w okolicach Kolbud (praktycznie złom). Dwa w okolicach Olsztyna. I tego, "upiększonego" gdzieś w Polsce.

DSCF5625.JPG

• 2 weeks later...
Napisano
W dniu 8.01.2021 o 15:37, bodziu000000 napisał:

ecd8214648e8825352f87561ee27.jpg

Czy ten motocykl z powyższego zdjęcia był pierwowzorem motocykla z poniższego filmu?