Skocz do zawartości
  • 0

Kapłan z pięknym odznaczeniem - XIX wiek

Wyro

Pytanie

Napisano

Czasami skarby leżą na strychach, w szufladach, w szopach... Poszukując informacji o starym Okuniewie dotarłem do unikatowych dokumentów, zapisków, zdjęć. Wnuczek dziadka, do którego to należy, potrafi opisać wiele z tych przedmiotów, ale zazwyczaj do czasów II Rzeczpospolitej. Pra pra babcia urodzona w połowie XIX wieku została zidentyfikowana" na podstawie zdjęć i dokumentów. Jednak wiele zdjęć jest zupełnie nie przypisana do czegokolwiek. Zapewne albo rodzina, albo znajomi, albo związani jakoś z dziejami rodziny lub Okuniewa (czasami to ewidentne, np. strażacy z Okuniewa IIRP, czy prawdopodobnie Akcja Katolicka mężczyzn w Okuniewie pierwsza połowa XX w.). Najtrudniej jest ze zdjęciami z XIX wieku, a takich mam do identyfikacji też sporo. Mazowieckie Stowarzyszenie Historyczne Exploratorzy.pl" zakłada Internetowe Muzeum Ziemi Okuniewskiej i Okolic, jeśli uda się doidentyfikować kilka zdjęć, dzięki Waszej wiedzy, będziemy bardzo wdzięczni.

Zamieszczam tu zdjęcie kapłana (jak sądzę) z pięknym odznaczeniem. Jeśli nie uda się ustalić osoby, to przynajmniej po szatach może coś, a zwłaszcza mam pytanie co to za odznaczenie na jego piersiach?

Z góry dziękuję za pomoc!

P.S.
Nie wiem czy ten podpis to podpis osoby, czy fotografa, ale jeżeli osoby, to może to ma związek (chociaż zdjęcie wygląda na sporo starsze): (...) Posłużę się również relacją ks. Wiktora Mieczkowskiego Wyszków ziemia Warszawska, będącego wówczas proboszczem naszej parafii. Dla zainteresowanych - link do całego opowiadania.

Ks. Mieczkowski rozpoczyna swą relację informacją o spaleniu mostu na Bugu." (...)

Teren nie tak daleko znowu od Okuniewa, relatywnie...

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czasami skarby leżą na strychach, w szufladach, w szopach... Poszukując informacji o starym Okuniewie dotarłem do unikatowych dokumentów, zapisków, zdjęć. Wnuczek dziadka, do którego to należy, potrafi opisać wiele z tych przedmiotów, ale zazwyczaj do czasów II Rzeczpospolitej. Pra pra babcia urodzona w połowie XIX wieku została zidentyfikowana" na podstawie zdjęć i dokumentów. Jednak wiele zdjęć jest zupełnie nie przypisana do czegokolwiek. Zapewne albo rodzina, albo znajomi, albo związani jakoś z dziejami rodziny lub Okuniewa (czasami to ewidentne, np. strażacy z Okuniewa IIRP, czy prawdopodobnie Akcja Katolicka mężczyzn w Okuniewie pierwsza połowa XX w.). Najtrudniej jest ze zdjęciami z XIX wieku, a takich mam do identyfikacji też sporo. Mazowieckie Stowarzyszenie Historyczne Exploratorzy.pl" zakłada Internetowe Muzeum Ziemi Okuniewskiej i Okolic, jeśli uda się doidentyfikować kilka zdjęć, dzięki Waszej wiedzy, będziemy bardzo wdzięczni.

Zamieszczam tu zdjęcie kapłana (jak sądzę) z pięknym odznaczeniem. Jeśli nie uda się ustalić osoby, to przynajmniej po szatach może coś, a zwłaszcza mam pytanie co to za odznaczenie na jego piersiach?

Z góry dziękuję za pomoc!

P.S.
Nie wiem czy ten podpis to podpis osoby, czy fotografa, ale jeżeli osoby, to może to ma związek (chociaż zdjęcie wygląda na sporo starsze): (...) Posłużę się również relacją ks. Wiktora Mieczkowskiego Wyszków ziemia Warszawska, będącego wówczas proboszczem naszej parafii. Dla zainteresowanych - link do całego opowiadania.

Ks. Mieczkowski rozpoczyna swą relację informacją o spaleniu mostu na Bugu." (...)

Teren nie tak daleko znowu od Okuniewa, relatywnie...

Napisano

Rewers. Tak jak mówiłem, stare dzieje... ale a propos księdza z cytatu tu mógł być młodszy, ale to takie moje gdybania teraz, na szybko, pewnie nietrafione.

Napisano

A co powiecie o tym zdjęciu. Ten Polak był na przymusowych robotach w Niemczech całą wojnę od wzięcia do niewoli i po stalagu i pracy w kopalni, gdzie prawie zmarł z wycięczenia. To może stamtąd, czyli z Niemiec? Co można po stroju powiedzieć?

Napisano
Wyro - naprawde nie wykorzystujesz w pelni mozliwosci zaladowania wyrazniejszych zdjec.Da rade lepsze, sproboj.Daj jeszcze wyrazniejsze, wieksze zdj tego wojaka z szabla.Pzdr
Napisano

Dziękuję bardzo!

Dodam więc kilka innych fotografii. Może takie zdjęcia zbierano po prostu bez związku z rodziną, bo była to rzadka sprawa? Jak myślicie. Chodzi mi o takie XIX-wieczne zdjęcia.

Tu akurat żołnierz carski, a pod Okuniewem stały koszary carskiej artylerii do 1915 roku.

Napisano

Zostało mi kilka XIXwiecznych zdjęć, ale może w inym wątku dam. Tu zaś chciałbym Was zapytać, co można powiedzieć po tym mundurze o formacji, szarży? To dziadek mojego znajomego, mieszkaniec Okuniewa.

Napisano
Szeregowy naturalnie WP II RP.Szabla wz 21 lata zapewne 20-te.Ogolnie slabe zdjecie.Wrzuc lepsze to moze co wiecej bedzie mozna dopowiedziec.
Napisano
sorry ze jedno za drugim ale co do zdjęcia rodziny Łopatinów to raczej niemożliwe-jest to zdjęcie pozowane z zakładu foto a tak bogaci ludzie raczej wezwaliby fotografa do domu niż poszli do niego-wniosek jest to jakaś mieszkanka Okuniewa o średnim statusie bo stać ją na zrobienie zdjęcia a nie wezwanie go do domu.pozd.marek"

Dzięki!

Dziękuję te za inne wpisy. Postaram się dać wyraźniejsze zdjęcie!
Napisano
http://i958.photobucket.com/albums/ae70/Vilmark/Stalagd.jpg

http://i958.photobucket.com/albums/ae70/Vilmark/Szabla.jpg

http://i958.photobucket.com/albums/ae70/Vilmark/WPd.jpg
Napisano

Takie mogłem dać powiększenie. To jest pan Henryk Jeznach. To wiem. Zacny bardzo człowiek. Ucierpiał swoje od bezpieki w PRL również. Ale nie wiem nic jeśli chodzi o szarżę, pewnie po tym mundurze też się niewiele powie, prawda?

Daję też zdjęcie jego kolegi, jak myślę, bo zdjęcie z albumu. Już wrzucam w następnym poście.

Napisano
cześć co do zdjęcia młodej pary to zostało zrobione w Carskim Siole-niewielka miejscowość koło Petersburga gdzie był jeden z carskich pałaców,a nazwisko fotografa to Gorodeckij Ł.(ŁAWRIENTIJ?) pozd.marek
Napisano
sorry ze jedno za drugim ale co do zdjęcia rodziny Łopatinów to raczej niemożliwe-jest to zdjęcie pozowane z zakładu foto a tak bogaci ludzie raczej wezwaliby fotografa do domu niż poszli do niego-wniosek jest to jakaś mieszkanka Okuniewa o średnim statusie bo stać ją na zrobienie zdjęcia a nie wezwanie go do domu.pozd.marek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie