Skocz do zawartości

Rosyjskie okręty wojenne płyną do Szczecina

Rekomendowane odpowiedzi

Dwa okręty Marynarki Wojennej Federacji Rosyjskiej Zyb i Giejzer zawiną do Szczecina. Wizyta związana jest z 66. rocznicą zwycięstwa nad faszyzmem - poinformował Jerzy Raducha ze szczecińskiego magistratu.

Okręty przypłyną w sobotę. Na torze wodnym, na stacji pilotów Szczecin zostaną przywitane przez władze miasta zgodnie z ceremoniałem morski: hymnem i salutem branderowym.

- Rosyjskie okręty wojenne przypływają do Szczecina niezwykle rzadko, z pewnością będą dużą atrakcją dla mieszkańców - podkreślił Raducha.

Do Wałów Chrobrego w centrum miasta mają przybić ok. 12.30. Obie jednostki to 60- metrowe kutry rakietowe. Przypłynie na nich łącznie 90 oficerów i marynarzy.

Raducha powiedział, że dowódcy okrętów złożą wizyty w dowództwie 12 Dywizji Zmechanizowanej oraz u prezydenta Szczecina. Wezmą również udział w uroczystości składania wieńców pod pomnikiem Braterstwa Broni na Cmentarzu Centralnym.

Załogi okrętów mają m.in. zwiedzić miasto i rozegrać mecz piłki nożnej z drużyną polskiej marynarki wojennej.

W sobotę do Szczecina przypłynie również okręt polskiej Marynarki Wojennej RP ORP Toruń. Okręty będzie można zwiedzać od niedzieli do wtorku.

(tbe)
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Rosyjskie-okrety-wojenne-plyna-do-Szczecina,wid,13383037,wiadomosc.html

Oby tylko zechciały wypłynąć - i nie jest to bynajmniej ironia i spiskologia. Zdaje się podczas tall schips races Sedov zepsuł się na tyle poważnie że nie mogł wypłynąć na morze. naprawa zostala wykonana bodaj gratisowo przez stocznię remontową a okazało sie po drodze ze załoga nie ma już racji żywnosciowych ani kasy na nią - ponoć lekko już przygłodzili zanim dali jakikiś cynk ze dłuzej się nie da na wodzie i kisielu. była zrzuta. marynarze wdzięczni ale wstydu się najedli.
Rosjan zapraszamy ale wojennych wizyt wolałbym uniknąć

Czy sugerujesz że Putin daje im racje żywnościowe tylko w jedną stron licząc na naszą gościnność tj. zaopayrzenie rosyjskich okrętów, i jeszcze wysyła te zepsute, żeby nasi stoczniowcy się nie nudzili. :)

Mam nadzieję, że będziemy gościnni dla naszych braci Rosjan :) cóż tam jakieś racje żywnościowe... powitajmy ich naszą wspaniałą polską kuchnią, ugośćmy ich jak przystało ugościć przyjaciela, niech ich marynarze tą wizytę wspominają z radością i chwalą nas w swoim kraju a wyjdzie to wszystkim na dobre!

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Churchill zapytał Stalina dlaczego daje Szczecin Polsce.
Bo tam stoją radzieckie czołgi-zabrzmiała odpowiedż.
Gospodarze trzymajcie się-jak pierwsi padniecie pod stół to będzie wstyd.
Oj wstyd /ha,ha/
Moja prośba zróbcie zdjęcia i zamieście na forum-myślę że warto

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie