Skocz do zawartości
  • 0

Zapalnik?

jacko33

Pytanie

Napisano

Witam. Trafiło się dziś takie oto cudeńko i w związku z tym dwa pytania.
1. Bezpieczny??????
2. Od czego?
Wymiary (mogą być niedokładne-różnica 2-3mm): Średnica od dołu 67mm; Wysokość 80mm; Średnica na górze 34mm. (przy pierwszym pierścieniu). Z góry dziękuję za pomoc. Za chwilę fot. 2 i 3.J"

• Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie jest bezpieczny, masz w domu granat bez zawleczki", zrozum to człowieku. Staraj się tego jak najmniej dotykać !!!!
Napisano
Jeżeli zapalnik ( szrapnel 1 wojna ) został znaleziony SAM , tzn. ,że zainicjował wybuch, czarnego prochu który wypchał tłoczek który to następnie wypchał ołowiane kulki i zapalnik.
Gdy znajdujemy zapalnik razem ze szklanką - wtedy wiadomo ,że zapalnik jest nadal niebezpieczny.
Napisano
Czyli to co pokazał Kurze Płuco jest niebezpieczne (ewentualnie ładnie dopasowane) http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum25/img_7871.jpg
Napisano
Gratulować znaleziska! Sam mam ich 4 są bezpieczne! Zależnie od literki wybitej na nim zależne jest jego zastosowanie np. K to szrapnel Ex to szkoleniowy i itd. Ma być cyfry/litera/cyfry.
Napisano
Ktos451, to moja rekonstrukcja szrapnela, wszystko puste i legalne.Później wkleję zdjęcie rozebranego zapalnika, może wtedy eksperci" będą mieli pole do popisu i się wypowiedzą co tam tam też może wybuchnąć....
Napisano
Panowie nie każdy zapalnik szrapnela jest bezpieczny, ale ten akurat został już użyty co widać na pierwszych zdjęciach, porównajcie z zapalnikami na stronie do której dałem link tam macie zapalniki ze spłonkami między innymi M8. Zapalnik znaleziony przez założyciela tego wątku jest bezpieczny i odpuście sobie juz gderanie.
Napisano
Jeżeli masz jeszcze ręce i wszystkie palce, a na dodatek tego żyjesz to uważaj się za szczęściarza.
Napisano
Pamiętaj że wewnątrz masz całkowicie NIEKONTROLOWANE urządzenia, iglice, splonki, ścieżki prochowe, ładunek inicjujący itp.

Zapomniałbym, Policja też tu zagląda :)
Napisano
Heh, człowieku znam budowę zapalników, wyobraź sobie że się tego uczyłem. Nie panikuję, a przestrzegam puki nie jest za późno. Samym pociskiem bez zapalnika możesz w piłkę grać, ale gdy w grę wchodzi zapalnik, a w nim niekontrolowane reakcje...
Napisano
To zapalnik od A-W szrapnela M8. i jest całkowicie bezpieczny!!Policja do niczego się tutaj nie przyczepi bo nie ma do czego, w środku nic już nie ma.Przestańcie straszyć kolegę jeśli nie wiecie o czym piszecie!
Napisano
Panowie nie wiem czy dobrze czy nie ale zapalnik pojechał do lasu poleżeć w dołku pewnie następne 90 lat.
Ale w dalszym ciągu nie ma odpowiedzi na pytanie czy jest czy nie jest bezpieczny. Nie chodzi mi o ten bo to już nie istotne ale o fakt-ludzie czytają i sami nie wiedza co i jak (ja zresztą też). Dziwne jest to, że tyle zapalników było na forum przedstawianych i ... . Proszę o nietraktowanie tego jako zarzut. Jestem wszystkim wdzięczny za opinie tak już przedstawione jak i przyszłe. Pozdrawiam. J"
Napisano

Zamieszczam zdjęcie A-W zapalnika szrapnelowego M5 to trochę inny zapał od M8 ale był stosowany do tego samego pocisku i miał identyczną zasadę działania

Napisano

Tutaj dokładnie widać ścieżki prochowe na pierścieniach.Mac wielki ekspercie wyjaśnisz mi proszę teraz co tutaj może wybuchnąć?
Ps.Dodam tylko że w korpusie tego zapalnika była tylko mała spłonka i nic więcej, w razie czego mogę zrobić dokładniejsze zdjęcia

Napisano
Ten zapalnik jest juz zużyty czyli wykonał swoje zadanie, mimo to zachował się w całkiem ładnym stanie zewnętrznym, wewnątrz jednak na szczęście to juz wydmuszka, czyli jest całkowicie bezpieczny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie