Jump to content
  • 0

Mundur polski

kurkow

Question

Recommended Posts

Witam serdecznie!

Dosyć ciekawe opinie. Ciekaw jestem czym to poprzesz? Jakieś dowody, regulaminy, zdjęcia, cokolwiek?

KBW w latach 50. umundurowane już było w nowe wzory kurtek.

I podstawowe pytanie, jaki kolor barw broni nosił KBW?

Jest to kurtka z okresu końca wojny/zaraz powojennego; II poł. lat 40. Wskazuje na to krój, wykonanie oraz użyty materiał.

Patki kołnierzowe budzą mój pewien niepokój. Mogą być dosztukowane.

Pozdrawiam, Łukasz

A co sądzicie o kombinacji pt. Naszyję patki, stopień i guziki na tą powojenną kurtkę, a nóż uda się nabrać jakiegoś łosia, że to jest przedwojenna kurtka?"

Przy naramienniku zdaje mi się, że widzę replikę guzika z lat 20.

Jak do mnie dotrze, to cyknę fotki poszczególnych guzików.

Sam nieśmiało myślałem nad latami 40-tymi, bo gdzieś mi się obiło o uszy, że wtedy nie było mankietów w mundurach, czyli teoretycznie by pasował...

To może też być mundur kombatancki. Podszewka wskazuje na szycie od podstaw. Krój i obszycie kieszeni też budzą moje wątpliwości. Jednak nie jestem specem od LWP.
Kolor jest ciekawy. No i warto zwrócić uwagę niedopasowanie patek do kołnierza.
Pozdrawiam

Domilud, wybacz, ale zupełnie nie masz racji w tym co piszesz. Nie porównuje się mundurów z różnych okresów, różnych wzorów etc. To zupełnie mija się z celem...

Kurtka Kurkowa to praktycznie typowy krój dla wczesnego okresu II poł. lat 40., mniej więcej już ok 1944 do ok. 46-7r. M.in. świadczy o tym ilość guzików. Dosyć charakterystyczny szczegół. Później materiał, wykonanie, taśma dystynkcyjna /z tego co widzę po słabych fotach/.

Z mojej strony to tyle.

Pozdrawiam, Łukasz

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information