kurkow Posted April 13, 2011 Author Share Posted April 13, 2011 Witam WaszmościówPytanie co to za wzór?Lata 50-60? Po ilości guzików z lekkim powątpiewaniem zastanawiam się, czy może to też być coś z WP na wschodzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kurkow Posted April 14, 2011 Author Share Posted April 14, 2011 A mi wkipedia powiedziała mi, że KBW istniało do 1965 roku Link to comment Share on other sites More sharing options...
M-i Posted May 26, 2011 Share Posted May 26, 2011 Ale to nie jest liczba arabska 1", lecz rzymska I". Nie spotkałem jeszcze oznaczenia pułku liczbą rzymską. Link to comment Share on other sites More sharing options...
M-i Posted May 26, 2011 Share Posted May 26, 2011 Teraz lepiej widać Link to comment Share on other sites More sharing options...
M-i Posted May 25, 2011 Share Posted May 25, 2011 Co oznacza ten znak (prawdopodobnie I") na naramienniku tego podoficera Link to comment Share on other sites More sharing options...
DOMILUD PL Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 Polsmol masz prawdopodobnie rację, na metkach sa daty 89 i 90. Zastanawia mnie po kiego licha szyto te mundury w tych latach. Dla kina? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kurkow Posted May 23, 2011 Author Share Posted May 23, 2011 Czy znacie jakiegoś speca z Wrocławia, który mógłby pomacać ową kurtkę i z całą pewnością stwierdzić z jakich jest ona lat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kurkow Posted April 13, 2011 Author Share Posted April 13, 2011 podziękował Link to comment Share on other sites More sharing options...
kurkow Posted May 25, 2011 Author Share Posted May 25, 2011 1 pułk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 Witam serdecznie!Dosyć ciekawe opinie. Ciekaw jestem czym to poprzesz? Jakieś dowody, regulaminy, zdjęcia, cokolwiek?KBW w latach 50. umundurowane już było w nowe wzory kurtek.I podstawowe pytanie, jaki kolor barw broni nosił KBW? Jest to kurtka z okresu końca wojny/zaraz powojennego; II poł. lat 40. Wskazuje na to krój, wykonanie oraz użyty materiał. Patki kołnierzowe budzą mój pewien niepokój. Mogą być dosztukowane.Pozdrawiam, Łukasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
kurkow Posted April 26, 2011 Author Share Posted April 26, 2011 Faktycznie guziki to kopie Link to comment Share on other sites More sharing options...
kurkow Posted April 26, 2011 Author Share Posted April 26, 2011 Przy kołnierzu ktoś grzebał... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kurkow Posted April 26, 2011 Author Share Posted April 26, 2011 tak jak przy rękawach... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kurkow Posted April 26, 2011 Author Share Posted April 26, 2011 " Link to comment Share on other sites More sharing options...
kurkow Posted April 26, 2011 Author Share Posted April 26, 2011 Guziki na klacie sygnowane Link to comment Share on other sites More sharing options...
por.pil.020 Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 sprawa jest ciekawa, ja również nie jestem przekonany aby to było KBW... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowalinho Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 A co sądzicie o kombinacji pt. Naszyję patki, stopień i guziki na tą powojenną kurtkę, a nóż uda się nabrać jakiegoś łosia, że to jest przedwojenna kurtka?"Przy naramienniku zdaje mi się, że widzę replikę guzika z lat 20. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 Kowal, dobra opcja- po cichu nad taką myślałem. Jednak nic po zdjęciach. To trzeba wziąć w ręce. Szczególnie w dzisiejszych czasach... Link to comment Share on other sites More sharing options...
M-i Posted May 31, 2011 Share Posted May 31, 2011 Ponawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kurkow Posted April 13, 2011 Author Share Posted April 13, 2011 Jak do mnie dotrze, to cyknę fotki poszczególnych guzików.Sam nieśmiało myślałem nad latami 40-tymi, bo gdzieś mi się obiło o uszy, że wtedy nie było mankietów w mundurach, czyli teoretycznie by pasował... Link to comment Share on other sites More sharing options...
polsmol Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 DOMILUD PL Twój mundur to KBW, ale raczej z lat 80-tych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kurkow Posted June 1, 2011 Author Share Posted June 1, 2011 w moim wątku.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
polsmol Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 To może też być mundur kombatancki. Podszewka wskazuje na szycie od podstaw. Krój i obszycie kieszeni też budzą moje wątpliwości. Jednak nie jestem specem od LWP. Kolor jest ciekawy. No i warto zwrócić uwagę niedopasowanie patek do kołnierza. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted April 15, 2011 Share Posted April 15, 2011 Ludzie, co Wyście się czepili tego KBW? Aktualnie ta kurtka nie ma z Korpusem nic wspólnego... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted April 15, 2011 Share Posted April 15, 2011 Domilud, wybacz, ale zupełnie nie masz racji w tym co piszesz. Nie porównuje się mundurów z różnych okresów, różnych wzorów etc. To zupełnie mija się z celem... Kurtka Kurkowa to praktycznie typowy krój dla wczesnego okresu II poł. lat 40., mniej więcej już ok 1944 do ok. 46-7r. M.in. świadczy o tym ilość guzików. Dosyć charakterystyczny szczegół. Później materiał, wykonanie, taśma dystynkcyjna /z tego co widzę po słabych fotach/.Z mojej strony to tyle.Pozdrawiam, Łukasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
kurkow Posted April 13, 2011 Author Share Posted April 13, 2011 Witam WaszmościówPytanie co to za wzór?Lata 50-60? Po ilości guzików z lekkim powątpiewaniem zastanawiam się, czy może to też być coś z WP na wschodzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
kurkow
Witam Waszmościów
Pytanie co to za wzór?
Lata 50-60? Po ilości guzików z lekkim powątpiewaniem zastanawiam się, czy może to też być coś z WP na wschodzie.
34 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.