kurkow Napisano 13 Kwiecień 2011 Autor Napisano 13 Kwiecień 2011 Witam WaszmościówPytanie co to za wzór?Lata 50-60? Po ilości guzików z lekkim powątpiewaniem zastanawiam się, czy może to też być coś z WP na wschodzie.
kurkow Napisano 14 Kwiecień 2011 Autor Napisano 14 Kwiecień 2011 A mi wkipedia powiedziała mi, że KBW istniało do 1965 roku
M-i Napisano 26 Maj 2011 Napisano 26 Maj 2011 Ale to nie jest liczba arabska 1", lecz rzymska I". Nie spotkałem jeszcze oznaczenia pułku liczbą rzymską.
M-i Napisano 25 Maj 2011 Napisano 25 Maj 2011 Co oznacza ten znak (prawdopodobnie I") na naramienniku tego podoficera
DOMILUD PL Napisano 14 Kwiecień 2011 Napisano 14 Kwiecień 2011 Polsmol masz prawdopodobnie rację, na metkach sa daty 89 i 90. Zastanawia mnie po kiego licha szyto te mundury w tych latach. Dla kina?
kurkow Napisano 23 Maj 2011 Autor Napisano 23 Maj 2011 Czy znacie jakiegoś speca z Wrocławia, który mógłby pomacać ową kurtkę i z całą pewnością stwierdzić z jakich jest ona lat?
Łukasz Napisano 13 Kwiecień 2011 Napisano 13 Kwiecień 2011 Witam serdecznie!Dosyć ciekawe opinie. Ciekaw jestem czym to poprzesz? Jakieś dowody, regulaminy, zdjęcia, cokolwiek?KBW w latach 50. umundurowane już było w nowe wzory kurtek.I podstawowe pytanie, jaki kolor barw broni nosił KBW? Jest to kurtka z okresu końca wojny/zaraz powojennego; II poł. lat 40. Wskazuje na to krój, wykonanie oraz użyty materiał. Patki kołnierzowe budzą mój pewien niepokój. Mogą być dosztukowane.Pozdrawiam, Łukasz
por.pil.020 Napisano 13 Kwiecień 2011 Napisano 13 Kwiecień 2011 sprawa jest ciekawa, ja również nie jestem przekonany aby to było KBW...
kowalinho Napisano 13 Kwiecień 2011 Napisano 13 Kwiecień 2011 A co sądzicie o kombinacji pt. Naszyję patki, stopień i guziki na tą powojenną kurtkę, a nóż uda się nabrać jakiegoś łosia, że to jest przedwojenna kurtka?"Przy naramienniku zdaje mi się, że widzę replikę guzika z lat 20.
Łukasz Napisano 13 Kwiecień 2011 Napisano 13 Kwiecień 2011 Kowal, dobra opcja- po cichu nad taką myślałem. Jednak nic po zdjęciach. To trzeba wziąć w ręce. Szczególnie w dzisiejszych czasach...
kurkow Napisano 13 Kwiecień 2011 Autor Napisano 13 Kwiecień 2011 Jak do mnie dotrze, to cyknę fotki poszczególnych guzików.Sam nieśmiało myślałem nad latami 40-tymi, bo gdzieś mi się obiło o uszy, że wtedy nie było mankietów w mundurach, czyli teoretycznie by pasował...
polsmol Napisano 14 Kwiecień 2011 Napisano 14 Kwiecień 2011 DOMILUD PL Twój mundur to KBW, ale raczej z lat 80-tych.
polsmol Napisano 14 Kwiecień 2011 Napisano 14 Kwiecień 2011 To może też być mundur kombatancki. Podszewka wskazuje na szycie od podstaw. Krój i obszycie kieszeni też budzą moje wątpliwości. Jednak nie jestem specem od LWP. Kolor jest ciekawy. No i warto zwrócić uwagę niedopasowanie patek do kołnierza. Pozdrawiam
Łukasz Napisano 15 Kwiecień 2011 Napisano 15 Kwiecień 2011 Ludzie, co Wyście się czepili tego KBW? Aktualnie ta kurtka nie ma z Korpusem nic wspólnego...
Łukasz Napisano 15 Kwiecień 2011 Napisano 15 Kwiecień 2011 Domilud, wybacz, ale zupełnie nie masz racji w tym co piszesz. Nie porównuje się mundurów z różnych okresów, różnych wzorów etc. To zupełnie mija się z celem... Kurtka Kurkowa to praktycznie typowy krój dla wczesnego okresu II poł. lat 40., mniej więcej już ok 1944 do ok. 46-7r. M.in. świadczy o tym ilość guzików. Dosyć charakterystyczny szczegół. Później materiał, wykonanie, taśma dystynkcyjna /z tego co widzę po słabych fotach/.Z mojej strony to tyle.Pozdrawiam, Łukasz
kurkow Napisano 13 Kwiecień 2011 Autor Napisano 13 Kwiecień 2011 Witam WaszmościówPytanie co to za wzór?Lata 50-60? Po ilości guzików z lekkim powątpiewaniem zastanawiam się, czy może to też być coś z WP na wschodzie.
Pytanie
kurkow
Witam Waszmościów
Pytanie co to za wzór?
Lata 50-60? Po ilości guzików z lekkim powątpiewaniem zastanawiam się, czy może to też być coś z WP na wschodzie.
34 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.